«Вбивча» статистика: Міністерство виплатило неолімпійцям +31 млн. преміальних!

0

Нищівна для олімпійського спорту політика міністерства молоді та спорту, про що б’ють на сполох фахівці останніми роками, знайшла офіційне підтвердження у внутрішній переписці першого заступника з міністром.

Поки в Україні ведуть боротьбу за порятунок олімпійського спорту і намагаються «достукатись» до вищого спортивного керівництва з проханнями припинити добивати олімпізм і нормальні спортивні принципи «неолімпійськими руками», профільне міністерство, виявляється, виплачує багатомільйонні преміальні неолімпійським «героям» з видів часто навіть не другого ешелону спорту вищих досягнень, у т.ч. за такі змагання, де медалей більше, ніж учасників. Так, у 2017 році «з барського міністерського плеча» представникам неолімпійських видів (у т.ч. не з програми Всесвітніх ігор з не олімпійських видів, тобто навіть не другий ешелон спорту вищих досягнень) виділили понад 31 млн. гривень преміальних!!!

Незаперечним лідером за кількістю отриманих преміальних є панкратіон, який до програми Всесвітніх ігор з неолімпійських видів не входить (а в стародавні часи був виключений з програми Олімпійських ігор за надмірну жорстокість, плюс цей вид не вдалось знайти у списку тих, які контролюються Антидопінговими службами). А ще можна звернути увагу на те, що на європейських та світових змаганнях з цього виду спорту у багатьох номінаціях буває навіть по 1-2 учасника. Приміром, на Євро-2016 з панкратіону медалей було більше, ніж учасників! Представники цього виду отримали за рік понад 5 млн. 353 тис. грн.! Цікаво, що більшість наказів про преміювання панкратіонівців підписані заступником міністра Ярославом Войтовичем, якого називають одним з головних лобістів інтересів неолімпійських єдиноборств ТРЕТЬОГО і нижчих ешелонів спорту вищих досягнень. Сам п. Ярослав, за його словами, займався боксом і кікбоксингом. Перший – олімпійський вид, другий – з програми Всесвітніх ігор з не олімпійських видів (хоча не всі номінації, що теж плутає). То чому ж він так наполегливо лобіює інтереси тих не олімпійських єдиноборств навіть не з програми Всесвітніх ігор з не олімпійських видів? Тому що там значно легше, в обхід вищої конкуренції, здобувати ті масові міжнародні успіхи, за які, завдяки злочинній по відношенню до нормальних спортивних принципів НЕПРОФЕСІЙНОСТІ відповідальних посадовців з міністерства, передбачені щедрі преміальні? Може, це все добре продумано – в якості чудового механізму витягування грошей з бюджету в чиїсь кишені? Можливо, хтось з посадовців також отримує за це щедрі винагороди (або, як кажуть, «відкати», чим, на жаль, теж прославилось у нас профільне міністерство)?..

У спортивних колах дивуються, ЧОМУ в міністерстві молоді та СПОРТУ з такою неповагою ставляться до спортивної ієрархії і загальновизнаної градації видів спорту, ЧОМУ не захищають інтереси олімпійського спорту, а навпаки, своїми рішеннями і діями практично добивають олімпізм і нормальні спортивні принципи «неолімпійськими руками»…

Напевно, багато чого можна зрозуміти з цієї офіційної переписки між першим заступником Ігорем Гоцулом та міністром Ігорем Ждановим. Повний текст цієї доповідної записки можна подивитися нижче. А тут звертаємо увагу на найбільш важливі, на думку редакції SportBuk.com, моменти.

Доповідна записка

ВІД: першого заступника Міністра молоді та спорту України Гоцула І. Є.
ЩОДО: пріоритетності олімпійських видів спорту.

СУТЬ ПИТАННЯ:

Державна політика в Україні у сфері фізичної культури і спорту протягом років незалежності формувалась з чітко визначеним пріоритетом олімпійського спорту.

Указом Презщидента України П. Порошенка затверджена Стратегія сталого розвитку «Україна – 2020», яка визначає цілі та показники їх досягнення, а також напрямки і пріоритети розвитку країни. Серед завдань, визначених президентом, що відображено у відповідних актах Кабінету Міністрів України, перед Міністерством молоді та спорту поставлена мета здобути 35 медалей на Іграх Олімпіади 2020 року у м. Токіо.

На жаль, протягом останнього періоду спостерігається поступове стирання грані між підходами у формуванні пріоритетності видів спорту.

Про це свідчать факти.

У 2016 році були вдвічі збільшені розміри винагород спортсменам та тренерам з неолімпійських видів спорту. Як наслідок, тільки у 2017 році спортсменам та тренерам з неолімпійських видів спорту було виплачено винагород на суму 31 191,8 тис. грн., тоді як з олімпійських – 16 128,3 тис. грн.

Наприклад, на змаганнях міжнародного рівня з панкратіону, де брали участь 20 країн, здобуті нагороди на суму 5 353,6 тис. грн. В Україні займається 3 775 осіб.

Тоді як на змаганнях з дюдо бере участь 126 країн, в Україні займається 28 154 осіб, здобуті нагороди на суму 473 тис. грн.

На змаганнях з боротьби Алиш брали участь 16 країн, здобули нагороди на суму 2 461 тис. грн., в Україні займається 484 осіб.

На змаганнях з боротьби вільної брали участь 56 країн, в Україні займається 22 623 особи, здобули нагороди на суму 1 682 тис. грн.

В Україні із загальної кількості осіб, які займаються спортом:

71,5% займається 55 олімпійськими видами спорту (696 678 осіб);

27% займається 112 неолімпійськими видами спорту (266 344 осіб);

1,6 займається 51 видом спорту інвалідів (11 380 осіб).

При цьому, із 112 неолімпійських видів спорту у 47 видах спорту кількість осіб, які займаються, менше 1 000 осіб.

Протягом минулого року 253 спортсменам з неолімпійських видів спорту було присвоєне звання майстра спорту України міжнародного класу, тоді як з олімпійських видів спорту – 92 спортсменам.

І з загальної статистики (середній показник), на Олімпійських іграх (літніх) комплект нагород (3 медалі) розігрується між 37 спортсменами, на Всесвітніх іграх з не олімпійських видів спорту – між 14 спортсменами, на Паралімпійських – між 8 спортсменами.

Спортсмени з олімпійських видів спорту проходять тривалий відбір для отримання права на участь в Олімпійських іграх в умовах жорсткої конкуренції.

Так, наприклад, для участі в Олімпійських іграх у велоспорті-шосе відбір здійснюється протягом чотирьох років за результатами суми очок, здобутих на міжнародних етапах по всьому світу, і лише напередодні Олімпійських ігор визначається кращих 150 спортсменів, серед яких і розігрується олімпійська нагорода.

Тоді як в не олімпійських видах, особливо єдиноборствах, виступають спортсмени, які не показали високого результату в олімпійських видах. Наприклад, спортсмен Чуєв Антон у боротьбі вільній займав місця не вище 3 на чемпіонаті України, а за результатом участі у міжнародних змаганнях з сумо здобув призове місце та отримав звання майстра спорту України міжнародного класу.

Слід зазначити, що стрімкий розвиток не олімпійських видів спорту не дав можливості сформувати жорсткі технічні вимоги у правилах змагань, на відміну від олімпійських, де вимоги формувались століттями.

Нормативно-правова база, яка дозволяє стрімко визнавати види спорту, призвела до поширення на території України великої кількості видів спорту, у змаганнях з яких беруть участь одні і ті ж спортсмени, які є членами декількох федерацій, кожна з яких подає дані про кількість осіб, які займаються відповідним видом спорту.

У 2008 році було визнано 78 неолімпійських видів спорту, а за 10 років їх стало на 34 більше, що автоматично перерозподілило наявні ресурси.

Можливість отримання спортсменами в більш легких умовах високих результатів, і, як наслідок, отримання спортсменами і тренерами преміальних, призводить до міграції спортсменів і тренерів з олімпійських видів спорту в не олімпійські.

Окремі спортсмени з олімпійських видів спорту беруть участь у змаганнях з неолімпійських видів спорту для заробітку, чим порушують систему олімпійської підготовки, що врешті, впливає на їх результати на змаганнях з олімпійських видів спорту.

Також останнім часом в Міністерстві періодично обговорюється питання передачі одиниць штатної команди національних збірних команд з олімпійських видів спортунеолімпійським видам спорту, внесення змін до Положення про школу вищої спортивної майстерності, в частині дозволу на діяльність цих закладів в неолімпійських видах, що спричинить перерозподіл фінансового, матеріально-технічного ресурсу з олімпійських видів спорту на неолімпійські. Ініційовано призначення стипендій Президента України для спортсменів з неолімпійських видів спорту в розмірі стипендій для спортсменів з олімпійських видів (лише в кількості 50 проти 250 для олімпійських видів – прим. SportBuk.com).

За ініціативи представників олімпійського руху у 2017 році встановлені надбавки тренерам штатної команди національних збірних команд України з олімпійських видів спорту (постанова Кабінету Міністрів України від 12.04.2017 №255). У 2018 році вже внесені зміни щодо встановлення надбавки і тренерам з неолімпійських видів спорту.

Такі факти впливають на рішення територіальних органів виконавчої влади, які розцінюють подібні кроки як переорієнтацію державної політики. Іноді питання приймаються політично, започатковуючи розвиток на територіях видів спорту з кон’юктурних міркувань, не притаманних для більшості населення регіонів України в цілому.

Олімпійський рух – це суспільне явище, яке об’єднує народи усіх континентів з понад 200 країн світу та має понад два з половиною тисячоліття.

За ходом та результатами Олімпійських ігор стежить понад 3,5 мільярди людей.

Участь в Олімпійських іграх є престижною і значущою для будь-якої держави.

Завдяки своїй історії розвитку та ролі в суспільстві олімпійські види спорту в усьому світі розглядаються як пріоритетний напрямом соціальної політики, тому заслуговують окремої уваги і створення відповідних умов для розвитку.

ПРОПОЗИЦІЇ

Враховуючи вищевикладене, вважаємо за доцільне прийняття заходів щодо чіткого дотримання в державній політиці пріоритетності розвитку олімпійських видів спорту.

Не погоджувати внесення змін до Положення про школу вищої спортивної майстерності, які дозволяють відкривати відділення з неолімпійських видів спорту.

Не допускати встановлення стипендій Президента спортсменам з неолімпійських видів спорту на рівні з олімпійськими.

Встановити норми, за якими на забезпечення розвитку олімпійських видів спорту спрямовується не менше ніж 85% наявного ресурсу та поширити зазначену норму по всій сфері фізичної культури і спорту.

Внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про заохочення спортсменів і тренерів з олімпійських та неолімпійських видів спорту» та до Єдиної спортивної класифікації в частині підвищення вимог до результатів та умов їх виконання, за які виплачуються грошові винагороди та присвоюються спортивні звання (мається на увазі з неолімпійських видів спорту – прим. SportBuk.com).

SportBuk.com

 

А тут ви можете ознайомитись з повними даними щодо виплачених преміальних у 2017 році, а також з повним текстом Службової записки Ігоря Гоцула міністру Ігорю Жданову:

***

Легендарний президент НОК України Сергій Бубка також відреагував на ці проблеми сьогодення у вітчизняному спорті (14.06.2018 р., Полтава):

***

***

Георгій Мазурашу, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»,
у 2005-08 рр. керівник обласного спорту

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

Олімпійський спорт: ПІДТРИТМАТИ не можна НИЩИТИ далі (де ставимо кому?!)

***

Керівники ОДА лобіюють інтереси ММА, притискаючи олімпійський спорт…

***

Чернівецькі панкратіоністи за рік отримали з міністерства премій на понад мільйон!

***

Досвід сусідів: ~3,85% (!) бюджетних коштів – на неолімпійські види

***

Панкратіон був уособленням насильства у стародавньому спорті… (відео)

***

Пристрасті навколо стипендій для кращих і перспективних спортсменів Буковини

***

Федорук чітко висловився за пріоритетність олімпізму

***

Міністерство чомусь дуже мало буковинців залучило на збір з панкратіону

***

Міністерство виділило панкратіону на Євро-2016 450 тис. Депутати і спонсори знали це?

***

На Євро-2016 з панкратіону учасників було менше, ніж медалей?!

***

Успіхи буковинських панкратіоністів у фіналі Кубка світу 2017 (фото, відео)

***

Панкратіон: Буковинці привезли нагороди з італійського Євро-2017 (відео)

***

Представнику буковинського панкратіону присвоїли звання заслуженого

***

ОЛІМПІЙЦІВ І КО НАГОРОДИЛИ ДО ДНЯ ФІЗКУЛЬТУРИ І СПОРТУ 2016 (ФОТО)

***

ГЕШКО «НАРІЗАВ ЗАВДАННЯ» МІНІСТРУ ЖДАНОВУ НА ЧАС ВІЗИТУ НА БУКОВИНУ

***

ФОТО: МІНІСТР БУЛАТОВ ЗУСТРІВСЯ З БУКОВИНСЬКИМ СПОРТИВНИМ АКТИВОМ

***

ФОТО: МІНІСТР БУЛАТОВ І ЗІРКОВИЙ ГЕШКО ПІДТРИМАЛИ ОЗДОРОВЧИЙ ФЛЕШМОБ У ЧЕРНІВЦЯХ

***

ІВАН ГЕШКО: ХТОСЬ ПРОТИ, А Я ЗА ЛІКВІДАЦІЮ МІНІСТЕРСТВА МОЛОДІ ТА СПОРТУ

***

ВЕРХОВНА РАДА КОНСТАТУЄ НЕГАТИВ У СПОРТИВНІЙ СФЕРІ І ЧЕКАЄ ПРОПОЗИЦІЙ (ВІДЕО)

***

ІВАН ГЕШКО: «ДОЗОВАНА» І «БЕЗЛІМІТНА» ПРАВДА (ВІДЕО)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.