Досвід сусідів: ~3,85% (!) бюджетних коштів – на неолімпійські види

0

У той час, як керівники Чернівецької облдержадміністрації «оголосили війну» олімпійському спорту та нормальним спортивним принципам, сусіди, навпаки, демонструють розсудливість і адекватне розуміння спортивної ієрархії, градації і пріоритетності видів спорту.

В Івано-Франківській обласній державній адміністрації, плануючи розподіл коштів для фінансової підтримки громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування, вирішили виділити на неолімпійські види 50 тис. грн. з 1,3 млн.! Це становить приблизно 3,85%! 

Нагадаємо, у Львівській області з 175 стипендій від крайової влади, які були запроваджені у 2016 році, 23 віддали представникам не олімпійських видів (переважно які входять до програми Всесвітніх ігор з неолімпійських видів та Європейських ігор), що становить ~13,1%!

Тим часом, у нашому «Будинку з левами», піддавшись лобістським «атакам» з боку представників неолімпійських єдиноборств, які не входять навіть до програми Всесвітніх ігор з неолімпійських видів спорту (ДРУГИЙ ешелон спорту вищих досягнень), зате в обхід високої олімпійської конкуренції практично гарантовано регулярно привозять багато медалей з європейських та світових змагань скромного представництва, збираються спрямовувати левову частку бюджетних коштів якраз на види ТРЕТЬОГО і НИЖЧИХ ешелонів. Це дуже вигідно згаданим представникам неолімпійських єдиноборств, які успішно ведуть спортивний бізнес, залучаючи в свої платні спортивні секції все більше дітей і підлітків (які, як і батьки, «клюють» на гучні титули, не розуміючи, що насправді ці європейські і світові медалі – реально рівень призерів чемпіонатів області з олімпійських видів), як і все суттєвіші спонсорські та бюджетні кошти. Але це не має нічого спільного з державними інтересами в сфері фізичної культури і спорту…

Міністерство молоді та спорту поки що фінансує олімпійські та неолімпійські види в пропорціях 70х30%, відповідно. Але і на тому рівні відбуваються серйозні атаки з боку бажаючих отримувати гучні титули, спортивні звання та державну підтримку в обхід надзвичайно  високої олімпійської конкуренції…

У Чернівецькій міській раді наразі також дотримуються принципу фінансування спортивного напрямку в пропорціях 70х30% на користь олімпійського спорту. Хоча депутат-керівник обласної федерації панкратіону Ігор Наконечний докладає максимум зусиль для того, щоби змінити ці пропорції на користь просто видів, які мають європейські та світові медалі, не враховуючи градацію видів спорту. Тобто це боротьба за те, щоби, наприклад, у футболі результати чернівецької «Буковини» зараховувались на рівні з командами Прем’єр-ліги, незважаючи на те, що наша команда грає у ІІ лізі. Або щоби ФК «Магала», яка виграла Лігу чемпіонів Чернівецької області, офіційно визнавати успішнішою за «Динамо» (Київ), «Шахтар» та інші повідні вітчизняні клуби, бо останні Лігу чемпіонів виграти не можуть, а «Магала» виграла. І байдуже, що між ними насправді «ціла прірва» в плані різниці в класі…

Залишається сподіватися, що найближчим часом справжні спортивні авторитети пояснять чиновникам різницю між Олімпійськими іграми, Всесвітніми видами з неолімпійських видів та іншими Іграми та видами спорту, і ситуація повернеться «з голови на ноги»… На Буковині великі надії в цьому плані – на обласну раду, де профільну комісію очолює зірковий спортсмен Іван Гешко, який чудово розбирається у спорті і чия позиція мала би мати вирішальний вплив на колег-депутатів.

Георгій Мазурашу, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»,
у 2005-08 рр. керівник обласного спорту

А ось детальніша інформація про запланований розподіл коштів обласного бюджету Івано-Франківщини на фінансової підтримки громадських організацій фізкультурно-спортивного спрямування:

  Організації тис. грн.
1 Обласна федерація футболу 60,0
2 Обласна федерація спортивної гімнастики 15,0
3 Федерація лижного спорту І-Фр. обл. 15,0
4 Федерація баскетболу І-Фр. області 30,0
5 Федерація веслування І-Фр. обл. 40,0
6 Федерація гандболу І-Фр. обл. 10,0
7 Федерація пауерліфтингу І-Фр. обл. 20,0
8 Обласна федерація важкої атлетики 40,0
9 Федерація вільної боротьби І-Фр. обл. 100,0
10 СК «Каменяр» 30,0
11 Обласна федерація плавання 15,0
12 Федерація боксу І-Фр. обл. 50,0
13 Федерація волейболу І-Фр. обл. 30,0
14 Федерація настільного тенісу І-Фр. обл. 30,0
15 Федерація легкої атлетики І-Фр. обл. 60,0
16 Федерація кульової стрільби 20,0
17 Відділення НОК в І-Фр. обл. 15,0
18 Федерація регбі І-Фр. обл. 20,0
19 Обласна федерація шашок 10,0
20 Обласна федерація дзюдо 25,0
21 Федерація спортивного і бойового самбо 10,0
22 Обласна федерація таеквондо ВТФ 15,0
23 Обласна асоціація карате ВТКА 10,0
24 Федерація греко-римської боротьби 10,0
25 Обласна федерація кікбоксингу ВАКО 20,0
26 Баскетбольний клуб «Говерла» 500,0
27 Асоціація футболу учасників АТО 100,0

***

***

Пристрасті навколо стипендій для кращих і перспективних спортсменів Буковини

***

Пристрасті навколо стипендій для кращих і перспективних спортсменів Буковини

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.