Види спорту, як і дороги, різні бувають – це треба знати, аби не дурили!

1

Уявіть собі, що хтось запропонував би оцінювати в одній площині автобани і гравійні дороги, бо ж і перші, і другі – дороги. Нонсенс, правда? А ось у спорті таке буває, і навіть підтримується владою…

Загальновизнано, що на даний час найкращими дорогами є автобани. Як зазначав міністрі інфраструктури Володимир Омельян, найдешевший кілометр автобану серед країн Євросоюзу в Болгарії – приблизно 3 млн. євро за 1 кілометр. Зрозуміло, що будівництво такого класу доріг вимагає набагато більше часу, ресурсів, вищої фахової майстерності тощо. А тепер уявіть, що комусь прийде в голову оцінювати на рівні з автобанами і інші дороги – «просто асфальтовані», гравійні, грунтові тощо… Бо ж всі дороги… У такому разі, звісно, «вічно кращими і чемпіонами» будуть будівники гравійних та грунтових доріг, бо вони можуть за той же час набудувати незрівняно більше кілометрів тих доріг, ніж будівники автобанів. Але хіба від цього в світі визнаватимуть, що у нас дуже класні дороги і ми можемо претендувати на високі позиції за цими показниками, бо ті наші «супер чемпіони» набудували тих зовсім іншої якості доріг багато?

Так і в спорті. Є загальновизнані у світі найпрестижніші змагання – Олімпійські ігри. Відповідно, успіхи на цих Іграх і в олімпійських видах – найпрестижніші, найцінніші. І добитися цих успіхів найважче, бо конкуренція найвища. Другий ешелон спорту вищих досягнень – Всесвітні ігри з неолімпійських видів спорту і відповідні види. Там конкуренція також доволі висока і, відповідно, добитися якихось успіхів на міжнародній арені – дуже важко.

Зате «амбітні невдахи» знаходять себе у видах, які не входять ні до перших, ні до других Ігор, і в обхід високої конкуренції стають «типу видатними». І «продають» ці свої «видатні успіхи» дітям, батькам (які віддають своїх дітей у платні секції, «клюючи» на ту «гіпер успішність»), спонсорам, партнерам, маючи з цього чималий зиск. І називають це «успішним менеджментом» і т.п. Насправді це «успішна дуріловка»… Аби вас не дурили, запитуйте у тих «видатних фахівців», чи можуть вони підготувати, наприклад, бодай одного учасника Олімпійських ігор (не кажемо про призера, бо це вже «космос», а просто учасника, адже для цього треба виконати надзвичайно високі і складні нормативи і умови олімпійського відбору), або бодай Всесвітніх ігор з неолімпійських видів спорту. Найімовірніше, в такому разі вам будуть розказувати, що «це їм не цікаво», що «їм подобаються саме ті види, які не входять у ці Ігри» і т.п. Насправді вони просто не здатні добитися успіхів в умовах тієї, високої конкуренції, в обхід якої НЕЧЕСНО роблять свій спортивний бізнес…

Ніхто ж не каже, що будівники гравійних доріг (а це як ті види спорту, які не входять навіть до другого ешелону) – погані, ніхто їх не принижує, просто вони мають своє місце у цій ієрархії. І їм треба бути скромнішими і коректнішими, а не «рвати на собі сорочки», доводячи, що вони видатні спортсмени, тренери. Вони можуть бути видатними в їхніх тих неолімпійських видах третього і нижчих ешелонів, але не в цілому в спорті вищих досягнень, до якого їм – «як до Марса»:)

Аби вас не дурили, постарайтесь запам’ятати елементарні ази градації видів спорту. Можливо, розміщений нижче колаж облегшить вам це:

Раніше «так дурити» у спорті було неможливо. Бо було більше порядку, більше справжніх фахівців на відповідних посадах у владі і т.п. Раніше й сама таблиця оцінювання успіхів у спорті вищих досягнень непогано розставляла всіх по своїх місцях. Бо за неолімпійські види очки нараховувались з коефіцієнтом 0,5. І це стосувалось практично видів з програми з програми Всесвітніх ігор з неолімпійських видів спорту, адже тоді не було стільки придуманих, або типу «відроджених» неолімпійських видів не з цієї програми. Останні в наш час треба було би оцінювати вже з коефіцієнтом 0,5 від тих видів, які у програму названих Ігор входять, і т.д. Тоді не було би стільки маніпуляцій навколо тих очок та «видатних успіхів», які насправді такими по суті й близько не є у спорті вищих досягнень. 

Попри ці всі складнощі і панування фальші, «амбітних невдах», є і промені надії. Враховуючи ці всі «нюанси», Міністерство молоді та спорту України відправило у регіони листа (вх. Чернівецької ОДА від 04.06.2018 р. №11/3096), в якому наголошено про пріоритетність олімпійського спорту і рекомендовано «вжити заходів стосовно забезпечення розвитку в регіоні олімпійських видів спорту, використовуючи на олімпійський спорт не менше 85% ресурсів, спрямованих на фізичну культуру і спорт». Ось це вже фахові пропозиції, на які варто орієнтуватися і «брати на озброєння»;) У т.ч. для того, аби не дати добити олімпійський спорт, а, навпаки, посприяти відродженню славних олімпійських традицій (подивіться нижче деякі цікаві статистичні дані, які стосуються України та Олімпійських ігор…

З повагою до ВСІХ тренерів і спортсменів, 
які важко працюють і добиваються успіхів 
у своїх видах (незалежно від статусу),
Георгій МАЗУРАШУ
директор облцентру «Спорт для всіх», 
у 2005-08 рр. керівник обласного спорту

Довідки, більше інформації: sport-cv@ukr.net, (050) 841-61-33

***

 

***

***

***

***

***

***

***

***

***

ОЛІМПІЙСЬКИЙ СПОРТ: ПІДТРИТМАТИ НЕ МОЖНА НИЩИТИ ДАЛІ (ДЕ СТАВИМО КОМУ?!)

***

КЕРІВНИКИ ОДА ЛОБІЮЮТЬ ІНТЕРЕСИ ММА, ПРИТИСКАЮЧИ ОЛІМПІЙСЬКИЙ СПОРТ…

***

ЧЕРНІВЕЦЬКІ ПАНКРАТІОНІСТИ ЗА РІК ОТРИМАЛИ З МІНІСТЕРСТВА ПРЕМІЙ НА ПОНАД МІЛЬЙОН!

***

ДОСВІД СУСІДІВ: ~3,85% (!) БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ – НА НЕОЛІМПІЙСЬКІ ВИДИ

***

ПАНКРАТІОН БУВ УОСОБЛЕННЯМ НАСИЛЬСТВА У СТАРОДАВНЬОМУ СПОРТІ… (ВІДЕО)

***

ПРИСТРАСТІ НАВКОЛО СТИПЕНДІЙ ДЛЯ КРАЩИХ І ПЕРСПЕКТИВНИХ СПОРТСМЕНІВ БУКОВИНИ

***

ФЕДОРУК ЧІТКО ВИСЛОВИВСЯ ЗА ПРІОРИТЕТНІСТЬ ОЛІМПІЗМУ

***

МІНІСТЕРСТВО ЧОМУСЬ ДУЖЕ МАЛО БУКОВИНЦІВ ЗАЛУЧИЛО НА ЗБІР З ПАНКРАТІОНУ

***

МІНІСТЕРСТВО ВИДІЛИЛО ПАНКРАТІОНУ НА ЄВРО-2016 450 ТИС. ДЕПУТАТИ І СПОНСОРИ ЗНАЛИ ЦЕ?

***

НА ЄВРО-2016 З ПАНКРАТІОНУ УЧАСНИКІВ БУЛО МЕНШЕ, НІЖ МЕДАЛЕЙ?!

***

УСПІХИ БУКОВИНСЬКИХ ПАНКРАТІОНІСТІВ У ФІНАЛІ КУБКА СВІТУ 2017 (ФОТО, ВІДЕО)

***

ПАНКРАТІОН: БУКОВИНЦІ ПРИВЕЗЛИ НАГОРОДИ З ІТАЛІЙСЬКОГО ЄВРО-2017 (ВІДЕО)

***

ПРЕДСТАВНИКУ БУКОВИНСЬКОГО ПАНКРАТІОНУ ПРИСВОЇЛИ ЗВАННЯ ЗАСЛУЖЕНОГО

***

ОЛІМПІЙЦІВ І КО НАГОРОДИЛИ ДО ДНЯ ФІЗКУЛЬТУРИ І СПОРТУ 2016 (ФОТО)

***

ГЕШКО «НАРІЗАВ ЗАВДАННЯ» МІНІСТРУ ЖДАНОВУ НА ЧАС ВІЗИТУ НА БУКОВИНУ

***

ФОТО: МІНІСТР БУЛАТОВ ЗУСТРІВСЯ З БУКОВИНСЬКИМ СПОРТИВНИМ АКТИВОМ

***

ФОТО: МІНІСТР БУЛАТОВ І ЗІРКОВИЙ ГЕШКО ПІДТРИМАЛИ ОЗДОРОВЧИЙ ФЛЕШМОБ У ЧЕРНІВЦЯХ

***

ІВАН ГЕШКО: ХТОСЬ ПРОТИ, А Я ЗА ЛІКВІДАЦІЮ МІНІСТЕРСТВА МОЛОДІ ТА СПОРТУ

***

ВЕРХОВНА РАДА КОНСТАТУЄ НЕГАТИВ У СПОРТИВНІЙ СФЕРІ І ЧЕКАЄ ПРОПОЗИЦІЙ (ВІДЕО)

***

ІВАН ГЕШКО: «ДОЗОВАНА» І «БЕЗЛІМІТНА» ПРАВДА (ВІДЕО)

***

1 Comment
  1. Oldehickorytaproom.com says

    excellent post, very informative. I ponder why the other specialists of this sector do not understand this.
    You should proceed your writing. I’m sure, you have a huge
    readers’ base already!

Leave A Reply

Your email address will not be published.