Єдине «золото» України на юніорському ЧС-2017 з ММА – буковинське (відео)

0

Дев’ять нагород здобули представники України на юнацькому чемпіонаті світу U-17 2017 р. в Ярославлі Росії. Дві з них в активі буковинців, у т.ч. єдина золота медаль, яку виборов Віктор Сафронюк.

 

У фінальному двобої у категорії 84 кг Віктор Сафронюк переміг росіянина Іллю Іващенка. Як повідомляє СпортОбоз, з посиланням на прес-службу Федерації змішаних єдиноборств України, раніше представникам України ще не вдавалось жодного разу вигравати у фіналах світових першостей у представників Росії.

***

Ще однією буковинською нагородою у скарбнички збірної України стала «бронза» Девіда Мунтяну.

Срібними призерами чемпіонату світу U-17 стали Роман Сиркін (52 кг), Микита Богданчик (Запорізька обл., 61,2 кг), Артем Афанасенко (Херсонська обл.), Денис Сидоренко (Миколаївська обл.), а бронзовими, крім Мунтяну, – Денис Коваленко (Київ), Денис Немчинов (Запорізька обл., 57 кг) та Микола Плазинський (Одеська обл.).

Серед почесних гостей змагань був відомий російський боєць, багаторазовий чемпіон світу за версіями різних бійцівських організацій, президент Союзу ММА Росії Федір Ємельяненко.

У звітному чемпіонаті світу з ММА U-17, за даними СпортОбозу, взяли участь 60 спортсменів (16-17 років) з 10 країн. Україна посіла у загальнокомандному заліку 2 місце після Росії (яка здобула 6 золотих нагород з 9-ти можливих). На третьому місці Казахстан. На п’єдесталі були представлені також Вірменія, Таджикистан, Чехія, Киргизія, Латвія.

Це перший юнацький чемпіонат світу з ММА, раніше змагання проводились лише серед с спортсменів 18-ти років і старших. Тепер же пророблена робота з формування правил для дитячих та юнацьких змішаних єдиноборств, які вже затверджені, що дозволило проводити чемпіонати країн та світу.

Як зазначив депутат обласної ради Василь Гостюк, який підтримує чернівецьких єдиноборців, у секціях змішаних єдиноборств ММА готують потенційних захисників Вітчизни, співробітників спецпідрозділів, охоронних агентств тощо, і це в наш час відіграє важливу соціальну роль. З цим складно не погодитися. І в цьому контексті, безумовно, такі єдиноборства варто підтримувати. Щоправда, при цьому, як колись пропонували деякі місцеві фахівці спорту, неолімпійські єдиноборства варто інтегрувати в динамівську систему, попутно підсиливши відповідальність як самих спортсменів, так і організацій та фахівців, які готують єдиноборців, офіційно попередивши всіх про неприпустимість застосування отриманих в тих секціях вмінь і навичок, крім як на змаганнях або/та у професійній діяльності, якщо вона вимагає такого застосування, не виходячи за межі законодавства.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО (натиснути на фото):

***

І про реальну спортивну цінність «історичних успіхів»

Вітаючи наших спортсменів з медальними виступами на І юнацькому чемпіонаті світу зі змішаних єдиноборств ММА в Росії, давайте звернемо увагу на деякі моменти, які стосуються загальновизнаних спортивних принципів і цінностей.

Перше. У світі загальновизнано, що найпрестижнішими змаганнями сучасності є Олімпійські ігри, а отже і олімпійські види спорту є найпрестижнішими. Відповідно, спортсмени і тренери, які мають амбіції довести, що здатні досягти вагомих успіхів у спорті вищих досягнень, займають олімпійськими видами спорту! У не олімпійські види йдуть ті, які НЕ ЗДАТНІ досягти успіхів в умовах високої олімпійської конкуренції. Це не має нікого ображати, просто такими є реалії…

Якщо ж «супер чемпіони» з будь-якого неолімпійського виду єдиноборств хочуть довести, що вони НЕ БОЯТЬСЯ високої олімпійської конкуренції, нехай спробують бодай наблизитися до підкорених ними неолімпійських висот у «сусідніх» олімпійських видах. Для «супер чемпіонів» з панкратіону, ММА, рукопашного бою актуальними є пропозиції спробувати себе в олімпійських боксі, вільній боротьбі… Можливо, комусь колись вдасться доказати, що РЕАЛЬНА СПОРТИВНА ВАГА чемпіонів і призерів чемпіонатів Європи та світу з неолімпійських єдиноборств тепер є вищою, ніж призер чемпіонату області з олімпійських видів спорту. Знак рівності між цими успіхами свого часу «затвердили» перші кроки розвитку панкратіону на Буковині, коли, перейшовши з олімпійських вільної боротьби та дзюдо до панкратіону за декілька місяців переможцями європейських та світових змагань стали спортсмени, які, як зазначив Заслужений тренер України Георгій Кіріл, у своїх олімпійських видах спорту були лише призерами чемпіонату області (навіть не чемпіонами).

Друге. Чи СПРАЖНІ спортсмени і тренери не замислюються над «умовністю» чемпіонату світу, в якому представлені ЛИШЕ 10 країн з понад 200 країн світу?! Раніше у чемпіонаті СРСР брали участь теперішніх 15 країн. До слова, на звітному чемпіонаті світу в основному і брали участь представники колишніх республік СРСР.

Третє. Наскільки високою можна вважати конкуренцію на звітному чемпіонаті світу, якщо у двох з 9-ти вагових категорій учасників було менше, ніж медалей (до 48 кг і до 93 кг), як, до слова, на Євро-2016 з панкратіону, де взагалі не було жодної категорії, в якій учасників було б більше, ніж медалей. Загалом, за офіційними повідомленнями в пресі, у цих змаганнях взяли участь 60 спортсменів у 9-ти вагових категоріях. Тобто в середньому менше 7 учасників у категорії. А медалей у кожній категорії не по 3, як у більшості інших видів спорту, а по 4. Тобто в середньому у кожній категорії було менше не призерів, ніж призерів…

Четверте. Наскільки коректно називати ЮНІОРСЬКИМ чемпіонат світу, який самі російські організатори називають ЮНАЦЬКИМ? Підсвідомо юніорська номінація сприймається як старша вікова група, ніж юнацька.

Зрозуміло, що нещодавно офіційно визнані в Україні змішані єдиноборства ММА теж скористалися можливістю «трішки схитрити» і провести через профільне міністерство юніорський вік 16-17 років. Хоча у більшості видів спорту класично 16-17 років – це юнацька номінація, 18-19 років – юніорська, 20-23 рр. – молодіжна, і далі – доросла.

До речі, цими «хитрощами», як кажуть, «грішать» і деякі олімпійські види спорту. Для чого? Щоби трохи «натягнути поважності» своїм успіхам. Бо ж фахівці спорту розуміють, що перемоги та призові місця у віці 16-17 років і у віці 18-19 років – це, як кажуть в Одесі, «дві великі різниці». І, як зазначено вище, підсвідомо сприймається «поважнішими» успіхи в юніорській номінації, ніж в юнацькій. Тож перейменувавши і «омолодивши» свої номінації, представники енної кількості видів спорту трохи «обманули» класичні спортивні принципи. І попутно зробили доступнішими високі спортивні звання, адже тепер те звання, яке можна було раніше виконати, виборовши певні високі місця у віковій групі 18-19 років, тепер стало доступним за аналогічні успіхи у віковій групі 16-17 років (а то й молодші, бо є «ще хитріші» види, які юніорами визнали і молодших за 16-17-річних).  І це все відбулось, на жаль, за безпринципної, непрофесійної байдужості профільного міністерства…

У цьому контексті цікаво було б почути (прочитати) коментар від імені нашого рідного міністерства молоді та спорту – чи тамтешні керівники та фахівці не помітили ці «хитрі маніпулювання» віковими категоріями, чи, може, якось були простимульовані відповідними федераціями, аби закрити очі і допустити цей бардак з віковими групами? Або, може, є якісь інші пояснення?..

Зрозуміло, що є декілька видів спорту, де «омолоджені» номінації сприймаються природно, в силу об’єктивних причин (наприклад, художня гімнастика, жіноча спортивна гімнастика і т.п.). Але ж є межа, за яку професійна фаховість не мала би дозволити заходити, зокрема, під час систематизації та затвердження Кваліфікаційних норм та вимог Єдиної спортивної класифікації України…

Найгірше, що ці всі «нюанси», особливо офіційне визнання тих «умовно видатних» досягнень в неолімпійських видах спорту, за великим рахунком, нищать олімпійський спорт в Україні та нівелюють, опускають «нижче плінтуса» спортивні принципи в цілому…

Може, настав час розставити все по місцях і всі крапки над «і»?.. Відділити реальний спорт вищих досягнень (олімпійські види) від просто занять спортом в умовах незрівняно нижчої конкуренції та без загальновизнаного статусу причетності до найпрестижніших змагань сучасності. Чи будемо далі робити вигляд, що нічого не розуміємо? Що не розуміємо, що реальна спортивна «вартість» чемпіонам і призерам європейських та світових змагань з неолімпійських видів – це призери обласних змагань з олімпійських видів спорту. Що не розуміємо, що неолімпійські єдиноборства у нас – це «спортивний бізнес», який базується на АЛОГІЧНОМУ прирівнянні/визнанні неолімпійських успіхів на рівні з успіхами в олімпійських видах, завдяки чому, зокрема, неолімпійці переконують батьків віддавати дітей в їх секції (ще й майже завжди платні, і нерідко взагалі не дуже дешеві), бо вони нібито «набагато успішніші» за олімпійські, адже в останніх насправді дуже-дуже складно пробитися на рівень призерів національних змагань, не кажучи вже про чемпіонати Європи та світу, і, тим більше, про Олімпійські ігри, сама участь в яких стоїть на порядки вище БУДЬ-ЯКИХ успіхів у неолімпійських видах спорту… І т.д. Справжні фахівці це все розуміють, але чомусь переважно байдуже спостерігають за цими процесами… Довго ще?..

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
член Спілки журналістів України

***

Юнацький чемпіонат світу U-17 з ММА 2017 р. (23-24 лютого, Ярославль, Росія)

Результати: 
До 48 кг
1 Єрулан Кабдулов (Казахстан) 
2 Загірхан Ібрагимов (Росія) 
3 Денис Коваленко (Україна) 

До 52 кг 
1 Руслан Сатієв (Росія) 
2 Роман Сиркін (Україна) 
3 Берікхан Маденієтов (Казахстан) 
3 Давид Кочарян (Вірменія) 

До 57 кг 
1 Імран Сатієв (Росія) 
2 Симон Брукнар (Чехія) 
3 Марат Барсегян (Вірменя) 
3 Денис Немчинов (Україна) 

До 61.2 кг
1 Джамалудін Алієв (Росія) 
2 Микита Богданчик (Україна) 
3 Худобахш Каюмов (Таджикистан) 
3 Алберген Аманкос (Казахстан) 

До 65.8 кг 
1 Абас Юсупов (Росія) 
2 Артем Афанасенко (Україна) 
3 Меєрвімбек Болотбеков (Киргизія) 
3 Якуб Тихота (Чехія) 

До 70.3 кг 
1 Магомедрасул Хахулмагомедов (Росія) 
2 Ібрагим Нурбек Уулу (Киргизія) 
3 Микола Плазинський (Україна) 
3 Нікіта Лешковічс (Латвія
До 77.1 кг 
1 Нурулло Алієв (Таджикистан) 
2 Алєксєй Трофімов (Росія) 
3 Ян Файк (Чехія) 
3 Давид Мунтяну (Україна, Чернівці) 

До 84.0 кг 
1 Віктор Сафронюк (Україна, Чернівці) 
2 Ілля Іващенко (Росія) 
3 Ніколас Стамідіс (Чехія) 
3 Самат Мукашев (Казахстан) 

До 93.0 кг 
1 Ігор Глазков (Росія) 
2 Денис Сидоренко (Україна) 
3 Єркинбек Коссаєв (Казахстан) 

Командний залік: 
1 Росія 
2 Україна 
3 Казахстан

***

Гешко готовий відмовитися від знівельованого звання Заслужений майстер спорту

***

ПРЕДСТАВНИКУ БУКОВИНСЬКОГО ПАНКРАТІОНУ ПРИСВОЇЛИ ЗВАННЯ ЗАСЛУЖЕНОГО

***

НА ЄВРО-2016 З ПАНКРАТІОНУ УЧАСНИКІВ БУЛО МЕНШЕ, НІЖ МЕДАЛЕЙ?!

***

МІНІСТЕРСТВО ВИДІЛИЛО ПАНКРАТІОНУ НА ЄВРО-2016 450 ТИС. ДЕПУТАТИ І СПОНСОРИ ЗНАЛИ ЦЕ?

***

МІСЬКРАДА ВИДІЛИЛА ГРОШІ ФК «БУКОВИНА»: +300 ТИС. ЧИ -500 ТИС.?..

***

СІЧЕНІКОВА – ЗАСЛУЖЕНИЙ МАЙСТЕР СПОРТУ (З ДРУГОЇ СПРОБИ). ПРОБЛЕМИ У ЛУПУ І КАРАТЕ

***

УСПІХ БУКОВИНЦІВ НА ЧС-2016 З ПАНКРАТІОНУ (ФОТО)

***

ПРО ПЕРЕДАЧУ ОСВІТЯНСЬКИХ СПОРТШКІЛ У ПІДПОРЯДКУВАННЯ СПОРТУПРАВЛІННЯМ

***

ВЕРХОВНА РАДА КОНСТАТУЄ НЕГАТИВ У СПОРТИВНІЙ СФЕРІ І ЧЕКАЄ ПРОПОЗИЦІЙ (ВІДЕО)

***

ІВАН ГЕШКО: «ДОЗОВАНА» І «БЕЗЛІМІТНА» ПРАВДА (ВІДЕО)

***

ГЕШКО «НАЇХАВ» НА БЮРОКРАТІЮ І ВИМАГАЄ ВІД ВЛАДИ ОКРЕМИЙ ПІДРОЗДІЛ СПОРТУ (ВІДЕО)

***

ІВАН ГЕШКО: ХТОСЬ ПРОТИ, А Я ЗА ЛІКВІДАЦІЮ МІНІСТЕРСТВА МОЛОДІ ТА СПОРТУ

***

У КІЦМАНІ НА ІМЕНІ ГЕШКА ЗАМІСТЬ ПІДТРИМКИ СПОРТУ… ПОПОВНЮЮТЬ БЮДЖЕТ

***

ГЕШКО, ЛУПУ І КО ВИСТУПИЛИ ПРОТИ «ПОЛІТИЧНИХ НАЇЗДІВ» НА КІРІЛА (ВІДЕО)

***

РАДІЙТЕ СПОРТСМЕНИ – МІНІСТР ЖДАНОВ ДОПОВІВ ПРО СУЦІЛЬНИЙ ПОЗИТИВ! (ЗГІДНІ?!)

***

МІНІСТР ЖДАНОВ ПЕРЕКЛАВ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ФІНАНСУВАННЯ ДЮСШ НА ОБЛУПРАВЛІННЯ

***

АСАМБЛЕЯ НОК 2015: ЗА ЄВРОБАСКЕТ-2017 У КИЄВІ ТА ПРИПИНЕННЯ СПОРТИВНОЇ ЕМІГРАЦІЇ

***

НА ВОЛИНІ ЗАНЯТТЯ В ДЮСШ РОБЛЯТЬ ПЛАТНИМИ (НА БУКОВИНІ ТЕЖ «МУСЯТЬ»?)

***

НОВИЙ МІНІСТР МОЛОДІ ТА СПОРТУ – ВІННИЦЬКИЙ ПОЛІТИК З «КОМАНДИ КУЧМИ» (БІОГРАФІЯ)

***

«СПОРТИВНА РЕФОРМА-2014»: ПОЗИТИВНІ ЗМІНИ ЧИ ЗБІЛЬШЕННЯ ВИТРАТ НА БЮРОКРАТІЮ?

***

ФІЗКУЛЬТУРА І СПОРТ В УКРАЇНІ: ЯКІ ЗМІНИ ПОТРІБНІ/МОЖЛИВІ ЦЕНТРАЛІЗОВАНО І НА МІСЦЯХ?

***

ФОТО: НА ЗМАГАННЯХ У ЧЕРНІВЦЯХ – НАЙБІЛЬШЕ МІНІСТРІВ «НА КВАДРАТНИЙ МЕТР»

***

ФОТО: МІНІСТР БУЛАТОВ І ЗІРКОВИЙ ГЕШКО ПІДТРИМАЛИ ОЗДОРОВЧИЙ ФЛЕШМОБ У ЧЕРНІВЦЯХ

***

МІНІСТР МОЛОДІ ТА СПОРТУ – ДМИТРО БУЛАТОВ (БІОГРАФІЯ І ЗВ’ЯЗОК ЗІ СПОРТОМ)

***

ОСОБЛИВОСТІ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ СФЕРОЮ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.