Про передачу освітянських спортшкіл у підпорядкування спортуправлінням

5

Неймовірно, але факт: в Україні за розвиток спорту відповідають органи виконавчої влади з питань фізичної культури і спорту, а приблизно половина дитячо-юнацьких спортивних шкіл підпорядкована органам управління освітою…

 

Спортивними школами мають управляти профільні фахівці

Свого часу не раз піднімали тему переведення освітянських спортивних шкіл у підпорядкування спортивним управлінням (департаментам, відділам, секторам тощо), які повинні управляти всіма ДЮСШ і повноцінно відповідати за ефективність і результативність їх роботи. І Чернівецька область у цьому процесі займала доволі активну позицію. Навіть намагалась декілька разів стати «пілотною» і продемонструвати іншим регіонам, що це (підпорядкування спортивних шкіл органам управління спортом) не лише логічно, а й позитивно вплине на їх роботу.

Зокрема, у 2007 р. облспортвідділ запропонував районним державним адміністраціям та радам вивчити можливість створення на базі «освітянських» та «колосівських» спортшкіл районних ДЮСШ, підпорядкованим відповідним органам з питань фізичної культури та спорту. При цьому чітко вказувалось, що жодна тренерська ставка не буде скорочена, натомість будуть зекономлені кошти за рахунок скорочення адмінперсоналу. Але тоді депутати райрад заблокували ці пропозиції (напевно, не дуже розібравшись у суті тих пропозицій щодо оптимізації мережі та форм управління).

Проте це логічна річ і рано чи пізно спорт школи мають вийти «з-під» органів управління освітою, яким вистачає клопотів і без ДЮСШ. «Неминучість процесу» вже підтверджується і в нашій області. З 2016 р. у Вижницькому районі «освітянська» та «колосівська» спортивні школи реорганізовані у районну ДЮСШ і підпорядкована органу управління спортом.

У Чернівцях ініціюють логічну оптимізацію

Але цей матеріал присвячений більше конкретному дійству, яке відбулось у Чернівецькій міській раді і на якому серед головних питань, які обговорювались, була й перспектива підпорядкування управлінню по фізичній культурі та спорту двох спортивних шкіл (№1 та №4), які наразі підпорядковані управлінню освіти. Цього разу з відповідною ініціативою виступив депутат міської ради Ігор Наконечний (заслужений тренер України, головний тренер молодіжної збірної України з панкратіону). Самого Ігоря Юрійовича на зібранні не було, його інтереси представляв помічник депутата і брат Андрій.

Серед запрошених на цю робочу групу були, звісно, і начальники спортивного (Дмитро Макаренко) та освітянського (Сергій Мартинюк), інші посадовці, депутати, громадські діячі, у т.ч. автор цих рядків (як колишній керівник обласного спорту та спортивний журналіст, який займався цією тематикою).

Головував Олександр Паскар, який з квітня 2011 р. є заступником Чернівецького міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради (з перервою, пов’язаною з участю в АТО), а в минулому був, зокрема, директором ЗОШ №5, у 2010 р. – заступником начальника Головного управління освіти і науки обласної державної адміністрації.

Спочатку обговорення було доволі спокійним. Сергій Мартинюк, як цілком адекватна людина і, до слова, любитель спорту, зауважив, що, мовляв, якщо «заберуть» ДЮСШ, то «не будемо плакати, але й дякувати не будемо». Головуючи й резюмував, що керівник управління освіти не заперечує проти перепідпорядкування.

Керівник міського спорту Дмитро Макаренко, коли його запитали, також зазначив, що не заперечує проти підпорядкування очолюваному ним управлінню ДЮСШ №1 та №4. Зрозуміло, що йому не дуже зручно було «педалювати» це питання, бо ж у нас можуть так все подати, ніби керівник спорту страшенно хоче «всім і вся управляти». Хоча насправді йдеться про просту дію з оптимізації системи управління.

«Таємна зброя» управлінців – фінансисти:)

Утім, з подальшого розвитку дискусії, виникло відчуття, що все ж до зібрання «кому треба» натякнули, що не можна «віддавати» ці спортивні школи «з-під» управління освіти. І, мабуть, ключову роль в «аргументації» тут мали би відіграти фінансисти. Як відомо, у нас в державних фінансах, як напівжартома зазначають, так все заплутано, що мало хто у тих складних «схемах» може розібратися. Відповідно, коли фінансисти кажуть щось, то інші, як правило, просто погоджуються:)

І справді заступник начальника фінансового управління, начальник бюджетного відділу Тетяна Цимбалюк розказала, що перепідпорядкувати ці спортивні школи спортуправлінню практично «неможливо», бо в такому разі станеться ледь не «катастрофа»:) Як і очікувалось, були спроби зманіпулювати навколо того, що спортивні школи займаються, звісно, і в спортзалах навчальних закладів (шкіл, гімназій, ліцеїв), а якщо їх передадуть «під» спортуправління, тоді, мовляв, вони вже змушені будуть платити оренду за використання цієї спортивної бази і т.п. Тетяна Олександрівна навіть закинула було легенько тезу про те, що освіта фінансується за рахунок відповідної державної субвенції, з чого, напевно, менш обізнані присутні мали би зробити висновок, що з тієї ж субвенції фінансуються і названі ДЮСШ, а якщо їх віддадуть «під» спорт, то це фінансування «втратимо». Але представнику фінуправління вчасно задали уточнююче запитання, і все стало на свої місця, бо спортивні школи (і 2, які підпорядковані спортуправлінню, і 2, якими керує управління освіти) фінансуються з міського бюджету.

Під час уточнень «проговорилась» п. Тетяна і про те, що фінуправління платить за офіс, в якому перебуває, символічно 1 грн., що теж свідчить про те, що ці «специфічні наші» формальні «проблеми» з використанням спортивної бази навчальних закладів спортивними школами можна спокійно вирішити без великих «перекладань бюджетних коштів з однієї кишені в іншу». Взагалі, як фінансистів «озадачить» керівництво, так вони все і заргументують і зроблять.

Комунальна власність має служити громаді

І ще до слова теж. Коли нещодавно у гімназії №4 комісійно розглядали скаргу сусідів на те, що, мовляв, після облаштування там міні-футбольного майданчику з штучним покриттям стало надто шумно, і що там, мовляв, грають у футбол не лише гімназисти, а й дорослі, то начальник управління освіти Сергій Мартинюк справедливо зауважив, що після занять навчальні заклади залучають населення до оздоровчих занять фізкультурою і спортом і, відповідно, надають для цього наявну спортивну базу. І це правильно. Але яка ж тоді логіка, що на цій же спортивній базі навчальних закладів не зможуть займатися учні та випускники цих шкіл, гімназій і ліцеїв?! Тобто це вигадані проблеми, якими спекулювати не варто…

Цікавий гумор: а давайте підпорядкуємо всі ДЮСШ освіті!:)

Побачивши, що аргументи проти перепідпорядкування якось виглядають не дуже переконливо, Karykatura-Peretyaguvannyaчомусь трохи занервував і «головний освітянин» міста Сергій Мартинюк, який раптом вирішив змінити свою позицію і заявив, що «раз така справа», то він вже категорично проти передачі. Навіть навпаки – мовляв, буде писати клопотання, щоби підпорядкували управлінню освіти і ті 2 спортшколи, які нині підпорядковані спортуправлінню. Сергій Васильович – людина з гарним почуттям гумору, тож це він, певно, говорив жартома. Але, як кажуть, у «кожному жарті є доля жарту»:)

Зрештою, головуючи Олександр Паскар зауважив, що він не дуже бачить аргументів, для чого перепідпорядковувати освітянські спортивні школи спортуправлінню, і запропонував присутнім надати письмові пропозиції з відповідною аргументацією за та/або проти таких змін. Після чого робоча група має зібратися для подальшого обговорення.
Користуючись такою можливістю, я свої аргументи Олександру Євгеновичу передаю публічно – цією публікацією.

Спортшколи нікуди не «передають», а лише перепідпорядковують!

Акцентую увагу, що перепідпорядкування не означає, що ці ДЮСШ «кудись передають». Це лише означає, що ці підрозділи міської ради буду займатися своїми фаховими справами. Управління по фізичній культурі та спорту буде управляти спортивними школами і, як і визначено законодавством та іншими нормативними актами, відповідати за розвиток фізичної культури і спорту в місті, а управлінню освіти цілком вистачає своїх профільних функцій, якими освітяни чудово можуть і мають сприяти оздоровленню підростаючого покоління і виявленню потенційних спортивних талантів: це якісні уроки фізкультури та секційна робота, плюс проведення шкільних змагань, спартакіад і т.п., а також, звісно, допомога тренерам у виявлені і відборі здібних учнів для занять у спортивних школах.

Спекуляції навколо спортивної бази навчальних закладів

У тих спортивних школах після підпорядкування їх спортуправлінню будуть займатися рівно ті ж самі діти, що й раніше. І цілком логічно, що займатимуться вони й надалі на тій же спортивній базі. Бо ця спортивна база не власність освітян, а власність місцевої громади! Як, власне, і спортивна база, яка є в наявності у ДЮСШ. Тому спекулювати цим не можна! Ніяких «наше», «ваше». Це все – спільна власність громади. Як і кошти, з яких отримують зарплати керівники та інші працівники підрозділів міської ради. І отримують вони зарплату не для того, щоби розказувати комусь, що спортивні школи «наші» або «ваші». Завдання всіх службовців не шкодити (або натякати на це), а робити все залежне від кожного і можливе для того, щоби сприяти у всіх позитивних справах, якою, безумовно, є й залучення підростаючого покоління до занять спортом!

Тренерські привілеї мають залежати від відомчості чи результатів?!

Пробували маніпулювати і тим, що після перепідпорядкування, мовляв, тренери освітянських ДЮСШ втратять педстаж та інші «педагогічні» привілеї, яких немає в інших, «неосвітянських» спортшколах. Тобто, за цією логікою, будь-який тренер освітянської ДЮСШ заслуговує на ці привілеї, а, наприклад, заслужений тренер та заслужений працівник фізичної культури і спорту України Денис Тищук (тренер олімпійця-2012 Миколи Лабовського, чемпіонів світу Сергія Яненка, Юрія Омельченка і т.д.), заслужений тренер України Олег Осипенко (тренер олімпійки-2012 Лідії Січенікової) та інші висококласні фахівці, які працюють у «неосвітянських» ДЮСШ (або ШВСМ) менше заслуговують на такі привілеї?! Тобто замість того, щоби ставити питання про ініціативу щодо збільшення привілей для більш успішних тренерів, хтось захищає привілеї за відомчою ознакою? «Чудово» і «логічно», правда?:) Хіба можна «такими аргументами» апелювати?..

Хай хтось зробить першим, а потім ми?..

Або ще один смішний» аргумент – типу давайте почекаємо, коли хтось це зробить в інших областях і містах, а потім і ми зробимо. Або зачекаємо, щоби це за нас вирішили в якихось міністерствах – нехай просто змушують проводити такі організаційні зміни. Але ж для цього вистачає повноважень місцевих органів влади! Це комплекс «меншовартості», «провінційності» чи як ще таке назвати? А чому ми не можемо першими робити якісь прості логічні речі, які, підкреслюю, не суперечать законодавству! Або, якщо робити якісь логічні кроки заважає законодавство, давайте ініціювати навіть ті законодавчі зміни, щоби, як кажуть, ми заходили «не через вікна, а через двері», щоби не було так, як нині у нас, коли органи управління освітою керують спортивними школами, а спортуправління відповідають за розвиток спорту та результативність роботи тих же спортшкіл, що є найбільш зрозумілим об’єктивним показником ефективності їх діяльності…

Мовою офіційних документів

А тепер спеціально для заступника мера Олександра Паскаря та його підлеглих, які, можливо, сумніваються, що спортивні школи логічно підпорядковувати органам управління фізичною культурою і спортом.

Противники перепідпорядкування звертають увагу на таке формулювання ДЮСШ, як «позашкільний навчальний заклад». Так, ПОЗАшкільний! І зверніть увагу, що у затвердженому Кабміном типовому Положенні про позашкільний навчальний заклад написано:

  1. Це Положення поширюється  на  всі  позашкільні навчальні
    заклади
      незалежно  від  підпорядкування, типу та форми власності,
    крім  дитячо-юнацьких  спортивних  шкіл.

А тепер в якості «аргументів» деякі цитати з Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу:

  1. Дитячо-юнацька спортивна школа (далі – спортивна школа) є позашкільним навчальним закладом спортивного профілю – закладом фізичної культури і спорту, який забезпечує розвиток здібностей вихованців в обраному виді спорту, визнаному в Україні, створює необхідні умови для гармонійного виховання, фізичного розвитку, повноцінного оздоровлення, змістовного відпочинку і дозвілля дітей та молоді, самореалізації, набуття навичок здорового способу життя, підготовки спортсменів для резервного спорту.

  1. Мінмолодьспорт здійснює в установленому порядку організаційно-методичне забезпечення діяльності спортивних шкіл незалежно від підпорядкування, типу і форми власності.
  2. Спортивні школи можуть бути державної, комунальної або приватної форми власності.
  3. Засновником спортивних шкіл можуть бути:

центральні та місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування;

фізкультурно-спортивні товариства, інші громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості;

підприємства, установи, організації та їх об’єднання, крім державних та комунальних;

громадяни України.

  1. Спортивним школам у порядку, встановленому Мінмолодьспортом, надається:

вища категорія – Мінмолодьспортом за поданням Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, структурних підрозділів з фізичної культури та спорту обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій;

перша категорія – Міністерством освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, структурними підрозділами з фізичної культури та спорту обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій за поданням структурних підрозділів з фізичної культури та спорту районних держадміністрацій або органів місцевого самоврядування для міст обласного значення;

друга категорія – структурними підрозділами з фізичної культури та спорту районних держадміністрацій або органів місцевого самоврядування для міст обласного значення за поданням засновника (власника) спортивної школи або уповноваженим ним органом чи структурними підрозділами з фізичної культури та спорту Київської та Севастопольської міських держадміністрацій за поданням засновника (власника) спортивної школи або уповноваженого ним органу.

55. Фінансування спортивної школи здійснюється за рахунок коштів власника (засновника) та/або відповідного бюджету, інших джерел, не заборонених законодавством.

58. Для проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи спортивним школам за відсутності власної спортивної бази можуть надаватися в користування безоплатно або на пільгових умовах спортивні об’єкти (спортивні споруди), культурні, оздоровчі та інші заклади за умови додержання санітарно-гігієнічних норм і непогіршення стану таких закладів. Порядок надання зазначених об’єктів (споруд) у користування визначається місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства…

І трохи інформації з сайту міської ради

Також раджу звернути увагу на те, як на офіційному сайті міської ради описано основні напрямки діяльності управлінь освіти та по фізичній культурі та спорту (щось у управління освіти про спорт і спортивні школи нічого там не написано, бо справді це далеко не основна їх діяльність, але управляти ними чомусь все одно так хочеться, так?..)

Управління по фізичній культурі та спорту

Підпорядкованість: структурний підрозділ міської ради, підпорядкований її виконавчому комітету, міському голові, заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів

Напрямки роботи:

Забезпечує реалізацію основних напрямків державної політики з розвитку фізичної культури та спорту в місті. Проводить роботу щодо розвитку фізичної культури і спорту в місті разом з закладами фізичної культури та спорту, що знаходяться в місті, громадянами, об’єднаннями громадян.

Організовує проведення фізкультурно-спортивних заходів серед широких верств населення, залучення їх до занять фізичною культурою і спортом, забезпечення підготовки спортсменів, які беруть участь у спортивних змаганнях різних рівнів, популяризації здорового способу життя.

Керує підвідомчими фізкультурними, спортивними організаціями, направляє і контролює діяльність підприємств, організацій, навчальних закладів, добровільних спортивних товариств з питань фізичної культури і спорту.

Організовує і проводить спортивно – масові заходи, здійснює контроль за проведенням спортивно-масових заходів іншими організаціями, закладами і установами на території міста, проводить пропаганду спорту та здорового способу життя серед населення міста, сприяє розвитку олімпійського та паралімпійського руху в місті, надає необхідну організаційно – методичну допомогу штатним фізкультурним кадрам, громадському фізкультурному активу міста.

Сприяє збереженню та вдосконаленню мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, забезпечує та контролює організацію навчально-тренувального процесу, сприяє створенню нових відділень за видами спорту, планує розвиток пріоритетних видів спорту в місті.

Взаємодіє з місцевими осередками спортивних організацій (федерації, ліги, спілки, асоціації) з питань розвитку відповідного виду спорту, згідно з укладеними двосторонніми договорами; залучає до розв’язання актуальних проблем фізкультурно-спортивного руху громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості.
***

Управління освіти

Підпорядкованість: структурний підрозділ міської ради, підпорядкований її виконавчому комітету, міському голові, заступнику міського голови по виконавчій роботі.

Напрямки роботи:

реалізація державної політики в галузі освіти з урахуванням її регіональної специфіки, особливостей соціально-культурного середовища міста;

забезпечення гарантованого Конституцією України права молоді на отримання повної загальної середньої освіти і здійснення контролю за повсюдним охопленням учнів різними формами її здобуття;

підготовка пропозицій до проектів програм соціально-економічного розвитку освіти міста;

організація навчально-методичного, кадрового забезпечення закладів освіти, підвищення кваліфікації педагогічних працівників;

створення умов для забезпечення учнів міцними знаннями основ наук, формування громадянських, патріотичних і духовних якостей учнів та вихованців;

забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в закладах і установах освіти всіх форм власності;

забезпечення права громадян, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у навчальних закладах;

здійснення управління закладами освіти комунальної та інших форм власності, які знаходяться на території міста та координація їх діяльності;

контроль за виконанням чинного законодавства з питань загальної середньої освіти, дотриманням вимог щодо змісту освіти у дошкільних, позашкільних, середніх закладах освіти незалежно від форм власності.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

“Спортивна нарада” у Чернівецькій міській раді

***

Хіба мало роботи в освіті без спортшкіл?..

На звітній нараді у міськраді начальник управління освіти Сергій Мартинюк запитував, мовляв, хіба освіта так погано управляє цими двома спортшколами, що треба їх перепідпорядкувати? Так не про це ж мова (і сам Сергій Васильович, до речі, завжди підтримує спортивні проекти, ініціативи, долучає школярів до пропагандистських «спортмасовок» і т.п., за що велике спасибі!). А про те, що управління спортшколами – неприродна функція для освіти, бо спортивні школи логічно мають бути підпорядковані органам з питань фізичної культури і спорту. Все ж просто… І не треба займатися «перетягуванням ковдри на себе», тут всім вистачає функцій і роботи;)

Сергій Васильович ще пропонував порівняти досягнення «освітянських» і «неосвітянських» ДЮСШ, стан наявних спортивних об’єктів і т.п. Це можна і треба робити, але незалежно від відомчої приналежності. Треба аналізувати ефективність роботи і кращих заохочувати, а до тих, які працюють не дуже ефективно, – приймати відповідні міри…

Але в контексті перепідпорядкування не дуже є сенс про це говорити…

Якщо ж освітян так хвилює розвиток фізкультури і спорту та спортивної інфраструктури, – це чудово! Але давайте запитаємо у керівника міської освіти, у скількох підпорядкованих йому навчальних закладах Чернівців діти і підлітки після занять спортом (на уроці фізкультури, наприклад, чи в спортивній секції) мають де прийняти душ?! Це «розкіш» чи елементарна річ? Де є такі умови і коли вони будуть у всіх навчальних закладах?..

Або у скількох навчальних закладах спортивна база відповідає сучасним вимогам?

Чи нормальним є, щоби в школах спортивні майданчики були в «такому» стані, як на випадкових фотографіях нижче? (це справді ситуативно, випадково зроблені фото, і це далеко не найгірша школа, а, напевно, одна з кращих…). Зрозуміло, що коштів не вистачає для покращення матеріально-технічної бази. Як і на вирішення інших нагальних проблем у загальноосвітніх навчальних закладах, через що доводиться «доїти» батьків постійно, причому не лише по їх добрій волі (наприклад, я, як батько двох школярів, м’яко кажучи, не дуже маю можливість здавати ті всі «місячні», «квартальні», «річні» внески, які через батьківські комітети до нас доводять, але куди діватися – спробуй не здати, і так трохи «у ворогах ходжу», бо про ці проблеми з «поборами» говорю і пишу…).
То як – може, все-таки вистачає освіті проблем без ДЮСШ, чи таки дуже ці спортшколи потрібні в підпорядкуванні управлінню освіти?..

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

Стадіон і спортмайданчики однієї з шкіл Чернівців, 4.06.2016

***

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»,
у 2005-08 рр. керівник обласного спорту

***

А як ви ставитесь до перспективи підпорядкування «освітянських» ДЮСШ спортуправлінням?

Ставлення до підпорядкування ДЮСШ управлінням освіти

View Results

Loading ... Loading ...

***

Верховна Рада констатує негатив у спортивній сфері і чекає пропозицій (відео)

***

Іван Гешко: «дозована» і «безлімітна» правда (відео)

***

Гешко «наїхав» на бюрократію і вимагає від влади окремий підрозділ спорту (відео)

***

Іван Гешко: Хтось проти, а я за ліквідацію Міністерства молоді та спорту

***

У Кіцмані на імені Гешка замість підтримки спорту… поповнюють бюджет

***

Гешко, Лупу і Ко виступили проти «політичних наїздів» на Кіріла (відео)

***

Радійте спортсмени – міністр Жданов доповів про суцільний позитив! (Згідні?!)

***

Міністр Жданов переклав відповідальність за фінансування ДЮСШ на облуправління

***

Асамблея НОК 2015: За Євробаскет-2017 у Києві та припинення спортивної еміграції

***

На Волині заняття в ДЮСШ роблять платними (на Буковині теж «мусять»?)

***

Новий міністр молоді та спорту – вінницький політик з «команди Кучми» (біографія)

***

«Спортивна реформа-2014»: Позитивні зміни чи збільшення витрат на бюрократію?

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

Фото: На змаганнях у Чернівцях – найбільше міністрів «на квадратний метр»

***

Фото: Міністр Булатов і зірковий Гешко підтримали оздоровчий флешмоб у Чернівцях

***

Міністр молоді та спорту – Дмитро Булатов (біографія і зв’язок зі спортом)

***

Особливості і перспективи розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту

***

5 Comments
  1. Багато чого можно тут прокоментувати, звичайно. 
    Для мене одне беззаперечно, Георгій Георгійович, – ти природжений журналіст, і навіть коли був на посаді очільника обласного спорту – залишався журналістом. А це накладає на тебе додаткову відповідальність. Твій голос – він гучний, ти можешь багато кіл на воді підняти, а потім що???
    Прочитав твою статтю двічі – бачу в ній бажання змін заради змін; бажання бути причетним до історії без довготривалого аналізу.
    Коментувати статтю не буду, бо не вмію швидко писати )) Лише одне запитання. Чому б Ігору Наконечному як ініціатору цієї ідеї та тобі, як журналісту, не поцікавитися думкою тих, замість кого ви вирішуєте? )) Спитай у тренерів ДЮСШ №1 та №4, у адміністрації цих закладів – як їм нинішня ситуація, чи їм комфортно і т.д. і т.п.
    Замислись над цим… Бо то. як це робиться зараз – як на мене, зовсім в неприйнятний спосіб відбувається…

    1. Станіслав МИколайович! Дякую за небайдужість! Це головне;)
      Не знаю, про які “рішення за когось” ти пишеш, я не маю повноважень вирішувати ці питання, а лише висловлюю свою думку, плюс, як бачиш, в матеріалі я навів цитати з нормативних актів, які свідчать чітко про те, що “аргументи” освітян, ніби перепідпорядкувати освітянські школи спортуправлінням не можна, є хибними, або маніпулятивними.
      Ти кажеш про те, щоби цікавитися думкою вашою. Так я ж, наприклад, завжди публічно висловлююсь і закликаю до обговорення! то за, хтось проти, хтось має якусь третю-четверту думку і т.п. Але повноваження змінювати є у уповноважених:)
      Звісно, ваша думка важлива! А давай я запитаю тебе напівжартома про інше: як думаєш, якщо нас, як платників податків, запитати, чи подобається нам сплачувати податки, чи, може, ми би хотіли, щоби з нас брали в 3-5 разів менше тих податків, ми що скажемо? Збільшити податки чи, навпаки, щоби їх взагалі не було або мінімізувати їх?:) Риторичне запитання, так? Це до того, що ти кажеш, що треба запитувати думку тих, кого торкатимуться зміни. Зрозуміло, що всі хочуть кращих умов, комфортніших і т.п. 
      Як ти думаєш, Станіслав Миколайович, умовному директору освітянської спортшколи краще, щоби ДЮСШ було підпорядкована фахівцю, якому складно “вішати лапшу”, який розкладе все по поличках і скаже, що, можливо, робота не настільки добра і ефективна, як розказує директор, чи, може, йому комфортніше розказувати про великі досягнення умовному начальнику управління освіти, який середньостатистично доволі далекий від розуміння специфіки спорту, реальних показників ефективності роботи і т.п.? Це не про тебе і не про Сергія Васильовича, а загалом. 
      Стас, ти “людина спорту”, я тебе поважав і поважаю! Скажи, ти ж розумієш, що ця вся “дільожка” на “наші”, “ваші” – умовність. Все одна кишеня – бюджет. То ЯКА ЛОГІКА, щоби спортивними школами управляли освітяни? Це все одно, що мені запропонувати управляти твоїм клубом карате (або федерацією), в тонкощах чого я знаюсь набагато менше, ніж ти. То навіщо “через вікно”? Це ж не в образу комусь, а проста логіка. Я не сумніваюсь, що рано чи пізно всі спортивні школи будуть підпорядковані спортивній вертикалі, бо це просто як “2х2”. А те, що ми не дуже хочемо змін, бо… як там кажуть: “не дай Боже жити в період змін” чи як там?:) Але якщо зміни провести розумно, то люди не відчують особливого дискомфорту.
      А щодо педстажу, який противники перепідпорядкування використовують як “аргумент” проти… Я достатньо ясно висловився в матеріалі. Не бачу логіки в тому, що хтось повинен мати привілеї, які йому “даровані відомчою приналежністю”, коли, приміром, тренери олімпійців тих привілеїв не мають, бо вони, бачте, не в освітянських ДЮСШ:) Сам, не сумніваюсь, розумієш, що тут ніякої логіки немає;) (хоча ти вже в ФБ написав, що вже й немає того педстажу у тренерів освітянських ДЮСШ) Я за те, щоби привілеї (не педстаж і т.п., а будь-що, що можна вважати привілеями) мали, передусім, ті, які більше заслуговують цього за результатами роботи, діяльності!;) І чомусь не сумніваюсь, що й ти такий підхід підтримаєш;)
      Давайте обговорювати можливі шляхи оптимізації, покращення ситуації у сфері фізичної культури, і не в стилі “дайте більше грошей і все буде добре”, бо це не є пропозицією щодо оптимізації:)

  2. Олег Осипенко says

    Нет значения кто кому подчиняется. Спорт без денег на поездки на соревнования и приобретения материальной части- это ФИЗКУЛЬТУРА. Слишком много руководителей, а толку мало. Нормальных баз для занятий спортом НЕТ!!! Для детей нашли самые достойные места – ПОДВАЛЫ. В мире нигде такого НЕТ!. В сложившейся ситуации спорт спокойно может существовать без ЧИНОВНИКОВ

  3. Вболівальник says

    ОГО, НАВІТЬ НЕ ЗАДУМУВАВСЯ – А ЯКОГО, ВИБАЧАЙТЕ, СПОРТШКОЛИ ПІДПОРЯДКОВАНІ ОСВІТІ?!! ЦЕ ХТО ПРИДУМАВ ТАКУ ЄРУНДУ?!! Я ДУМАВ СПОРТИВНІ ШКОЛИ ПІДПОРЯДКОВАНІ СПОРТУ, ЦЕ Ж ТАК МАЄ БУТИ!

  4. Шановний незнайомцю! (Вболівальник)
    А хочете ще одну “новину”?:) Це в контексті того, що Ви (та інші) багато чого не знаєте (не знаємо).
    А Ви в курсі, що школи і дитячі садочки платять за електроенергію за “бізнес ціною”?:) Тобто не за тарифом, як для населення, а за тарифом як для бізнесу…:(
    Так що ми ще багато чого не знаємо:)
    Я сам про це дізнався лише декілька років тому, і мене, як громадянина, це обурює…
    А щодо спортивних шкіл, думаю, рано чи пізно все стане на свої місця;) Коли я був начальником облспортвідділу і ми готували проект розпорядження про переведення всіх ДЮСШ в підпорядкування органам з питань фізичної культури і спорту, то сказав було губернатору, що я можу написати заяву без дати і звільнитися рівно в той день, коли підпорядкують всі ДЮСШ спортуправлінням, бо не маю бажання “керувати всім і вся”, просто так правильно і так має бути;)
    Гарного дня!;)

Leave A Reply

Your email address will not be published.