Новий міністр молоді та спорту – вінницький політик з «команди Кучми» (біографія)

0

Експерименти над вітчизняною сферою фізичної культури і спорту продовжуються – тепер нею буде управляти політик, який, як видно з біографії, зі спортом ніяк не пов’язаний…

ZhdanovIgor-ministr

Коли після Євромайдану міністром молоді та спорту призначили Дмитра Булатова, в спортивних колах це кадрове рішення, чесно кажучи, мало хто сприйняв позитивно. Передусім, тому, що він не був людиною зі спортивного середовища. Але Булатов хоча би мав певний досвід громадської діяльності в «молодіжній площині», і зі спортом мав певний зв’язок – займався вейкбордингом і навіть брав участь у всеукраїнських змаганнях з цього екстремального неолімпійського виду спорту (поєднання серфінгу, сноубордингу, скейтбордингу і водних лиж). Слід визнати, що за місяці роботи на посаді міністра Дмитро Сергійович, як кажуть, помітно додав в плані розуміння спортивної проблематики. І навіть запустив механізми ймовірного реформування сфери фізичної культури та спорту, намагаючись реально залучити широке коло фахівців до обговорення відповідної концепції. Але…

Після парламентських виборів заговорили про ймовірну заміну Булатова. Спершу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк публічно запропонував цю посаду срібному призеру Олімпійських ігор з плавання Денису Силантьєву. Але він пройшов до Верховної ради від Радикальної партії Олега Ляшка, тому цю пропозицію також публічно відхилив. Потім серед ймовірних кандидатів називали легендарного Сергія Бубку (хоча дуже малоймовірно, що він погодився би залишити таке рідне вже для нього крісло керівника Національного Олімпійського комітету України, а поєднувати ці дві посади було б, напевно, не дуже добре в наших реаліях, хіба що задумали би таку реформу, щоби всі повноваження щодо розвитку фізичної культури і спорту передати НОК), заступника міністра і керівника Федерації легкої атлетики України Ігоря Гоцула та інших. До слова, кандидатура Гоцула виглядала достатньо «прохідною», адже він свого часу працював на високій посаді в партійній команді Арсенія Петровича («Фронт змін»). Крім того, Ігор Євгенович і сам колишній спортсмен, і має великий досвід роботи на різних посадах в фізкультурно-спортивній сфері.

Проте не так сталось, як гадалось…

У вівторок, 2.12.14, Верховна рада проголосувала за новий склад Кабінету міністрів, в якому посаду міністра молоді та спорту обіймає далекий, якщо судити по біографії, і від молодіжної, і від спортивної проблематики політик Ігор Жданов.

Сподіваємось, він зможе приємно здивувати на цій посаді… Або, можливо, його спеціально призначили, аби «природніше» подалі «закопати» ці сфери? Просто останнім часом поширюються чутки, що спортивну сферу знову хочуть загнати під Міністерство освіти і науки. Якщо зважати на те, що абсолютна більшість авторитетних, мудрих і досвідчених спортсменів, тренерів і працівників сфери вважають, що фізична культура і спорт мали би  розвиватися в окремій управлінській вертикалі (Держкомспорт), і що Міністерство молоді та спорту не так давно виокремили зі створеного режимом Януковича алогічного Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, не хотілось би думати, що команда, здавалося, набагато прогресивнішого Петра Порошенка спроможеться на таку велику дурницю, як повторне «януковсько-азарівське» заганяння спорту «під освіту»…

 

Біографія

Ігор Олександрович Жданов народився 29 грудня 1967 р. у Вінниці. У 1992 р. закінчив історичний факультет Київського державного університету ім. Т. Шевченка. У 1994 р. закінчив аспірантуру юридичного факультету цього ж університету, який став вже національним. У 1996 р. пройшов курси університету Thames Valley (Великобританія).

1986-1988 рр. – служба в армії.

1994 р. – представник кандидата в Президенти України Леоніда Кучми в Центрвиборчкомі.

1994-1995 рр. – працював в юридичному управленні Адміністрації Президента України і групі помічників Президента Кучми.

1997-1999 рр. – співробітник апарату Ради національної безпеки і оборони України (помічник заступника секретаря РНБО).

1995-1997 рр. і 1999-2005 рр. – директор політико-правових програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова.

З 2002 р. – позаштатний консультант комітету Верховної ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

2004 р. – провідний аналітик виборчого штабу кандидата в Президенти України Віктора Ющенка.

2005-2007 рр. – перший заступник голови виконавчого комітету партії Народний союз «Наша Україна», член політради партії.

На парламентських виборах 2006 і 2007 рр. входив в склад керівництва центрального штабу блоків «Наша Україна» і «Наша Україна – Народна самооборона».

З травня 2008 р. – президент аналітичного центру «Відкрита політика» (Київ).

За даними uk.wikipedia.org, захоплюється  Біблійською історією, історією Другої світової війни, фантастикою.

Одружений. Двоє дітей (син і донька).

З 2.12.2014 – міністр молоді та спорту України.

***

Склад уряду:

-Віце-прем’єр-міністр – ВОЩЕВСЬКИЙ Валерій

-Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України – ЗУБКО Геннадій

-Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури України – КИРИЛЕНКО В’ячеслав

-Міністр Кабінету Міністрів України – ОНИЩЕНКО Анна

-Міністр аграрної політики і продовольства України – ПАВЛЕНКО Олексій

-Міністр внутрішніх справ України – АВАКОВ Арсен

-Міністр екології та природних ресурсів України – ШЕВЧЕНКО Ігор

-Міністр енергетики та вугільної промисловості України – ДЕМЧИШИН Володимир

-Міністр інфраструктури України – ПИВОВАРСЬКИЙ Андрій

-Міністр молоді та спорту України – ЖДАНОВ Ігор

-Міністр освіти і науки України – КВІТ Сергій

-Міністр охорони здоров’я України – КВІТАШВІЛІ Олександр

-Міністр соціальної політики України – РОЗЕНКО Павло

-Міністр фінансів України – ЯРЕСЬКО Наталія

-Міністр юстиції України – ПЕТРЕНКО Павло (Чернівці)

-Міністр інформаційної політики – СТЕЦЬ Юрій (Чернівці)

-Міністр економічного розвитку та торгівлі – АБРОМАВИЧУС Айварас

-Міністр оборони України – ПОЛТОРАК Степан

-Міністр закордонних справ України – КЛІМКІН Павло

***

Міністр молоді та спорту – Дмитро Булатов (біографія і зв’язок зі спортом)

***

Обговорюємо: Концепція реформування сфери фізичного виховання та спорту

***

Міністр Булатов спростував інформацію про припинення фінансування ДЮСШ

***

***

Проект нового Закону України Про фізичне виховання та спорт (для обговорення)

***

«Спортивна реформа-2014»: Позитивні зміни чи збільшення витрат на бюрократію?

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

Фото: На змаганнях у Чернівцях – найбільше міністрів «на квадратний метр»

***

Фото: Міністр Булатов і зірковий Гешко підтримали оздоровчий флешмоб у Чернівцях

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.