Чернівчанка виграла змагання з плавання в Білорусі, тренуючись… в бані (відео)

0

Неймовірно, але факт – юна чернівецька плавчиня Олена Шахрай, розпочавши свою кар’єру, як зазначає її наставник Сергій Ксенніков, з двох років тренувань в бані, виграла представницькі міжнародні змагання «Mad Wave Challenge» у Бресті (Білорусь), де серед суперниць були вихованки відомих плавальних центрів, у т.ч. з вихованими олімпійськими чемпіонами в активі!

«Mad Wave Challenge» – це міжнародні дитячі змагання з плавання, які відбуваються з листопада 2017 р. по травень 2018 р. в чотири етапи, об’єднані в один турнір. На своїх кращих спортивних об’єктах ці змагання приймають Брест (Білорусь), Санкт-Петербург, Руза Московської обл.) і Казань (Росія). Переможці у загальному заліку визначаються за сумою чотирьох етапів у кожному стилі плавання у наступних вікових номінаціях: 1 група – юнаки 2002/03 р.н. і дівчата 2004/05 р.н.; 2 група – юнаки 2004/05/06 р.н. і дівчата 2006/07/08 р.н.

Однією з головних героїнь змагань у Бресті сюрпризно стала учениця Чернівецької ЗОШ №2 Олена Шахрай, яка тренується у спортклубі «Еліт» під керівництвом Сергія Ксеннікова і представляла там, крім рідного міста та цей клуб, «Лігу плавання України».

На першому етапі «Mad Wave Challenge» 11-річна чернівчанка, яка займається плаванням 6 років, здобула у брасі дві бронзові медалі на дистанціях 50 м і 100 м, але то «квіточки» порівняно з блискучою перемогою Олени Шахрай на дистанції 200 м! Ці змагання транслювались в онлайні, і коментатор переважно розповідав про інших фавориток, припускаючи, можливо, що чернівецька дівчинка лідирує тимчасово. Проте Оленка не лише не випустила з рук першу позицію, а ще й збільшила відрив на фініші. Її переможний результат – 2.54,36. На другій позиції фінішувала Bielskute Meda з Каунаса (Литва) – 2.56,99, на третій – ще одна українка Валерія Хацаревич (Запоріжжя) – 2.57,14.

На 50-метрівці брасом Олена Шахрай здобула «бронзу» з результатом 37,02, пропустивши вперед Софію Кривцову (Росія, Санкт-Петербург) – 36,04 та Adomaite Ula (Литва, Каунас) – 37,02, а на 100-метрівці брасом показала результат 1.21,97, пропустивши вперед Софію Виборнову (Росія, Москва) – 1.20,35 та Софію Кривцову (Росія, Санкт-Петербург) – 1.21,54.

У переможному інтерв’ю після тріумфу на 200-метрівці Оленка Шахрай розповіла трохи про скромні умови для занять плаванням у рідних Чернівцях. І зізналась, що не була впевнена у перемозі, бо коли вона почувається впевненою, нерідко програє, а коли не впевнена, навпаки, перемагає.

Наставник тріумфаторки Сергій Ксенніков, який є уродженцем Волгограда, зауважив, що до нього підходили колеги з відомих плавальних центрів і запитували, мовляв, як могла представниця скромної чернівецької школи плавання виграти у суперниць з таких знаних шкіл. Московський тренер розказав, що у них відбір до збірної для участі у «Mad Wave Challenge» в Бресті проходив у три етапи. До Білорусі поїхали кращі з кращих, а тут «якась дівчинка з міста, де немає нормальних басейнів, а в наявних навіть тумбочок стартових нема», виграє!

«Якби вони ще знали, що перші два роки Олена, як інші дітки, тренувались фактично у бані, взагалі попадали би», – жартома додав Сергій Ксенніков.

Це він має на увазі роки тренувань у басейні «Еліт», який фактично є басейном однойменної сауни.

До слова, власник «Еліту» хотів і тепер, кажуть, готовий побудувати там стандартний 25-метровий басейн, але… для цього йому не вистачає декількох метрів землі… З одного боку – червона лінія, за яку не можна заступати, з іншого – територія заводу «Кварц», чий власник живе десь у Санкт-Петербурзі і, за неофіційними даними, є депутатом Держдуми Росії. Знавці «владних нюансів і можливостей» стверджують, що мер Чернівців Олексій Каспрук міг би «на раз-два» вирішити питання цих декількох метрів з власником «Кварцу». Але чомусь поки що цього не зробив…

Тим часом, як бачимо, навіть ганебні умови для розвитку плавання (що, втім, краще, ніж нічого, звісно) не можуть стримати окремі прориви талантів, якими багаті Чернівці і Буковина.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

***

Владислав Маковійчук на дистанції 100 м брасом (5 доріжка, з 6:45.45):

***

***

***

Доволі свіжими є і інші успіхи представників згаданого спортклубу «Еліт»: 27-29 жовтня в Одесі відбувся ІІІ етап Ліги плавання України, в якому взяла участь 41 команда з числа дітей 2005-2009 рр.н. і де спортивний клуб «Еліт» (Чернівці) здобув друге місце!
***

***
Ось які результати показали юні чернівчани в Одесі:

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

Олімпійський чемпіон Фесенко у Чернівцях відкрив «секрети молодості» (відео, фото)

***

Мер привітав чернівецьких плавчинь, які здобули медалі у Берліні

***

Плавання: Про виступ чернівчан на ЧУ-2015 та 17 млн. на басейни (відео)

***

Віце-президент НОК: Чому державі важливіше сумо, ніж легка атлетика і плавання?

***

Фото: Чернівчани виграли «святкові» регіональні змагання з плавання

***

Плавання: Зустріч з олімпійкою надихнула чернівчан на успіхи у Луцьку (фото, відео)

***

Фото: Оздоровче плавання в «Титані» з красунями і чемпіоном світу… з більярду

***

У Чернівцях «басейнів немає», але плаванням… є де займатися

***

Плавання: На дитячих змаганнях у Чернівцях показують дорослі результати

***

Федерація плавання України у Чернівцях «лобіює» реформи і будівництво басейнів

***

Фото: Яценюк долучився до акційної оздоровчої групи з плавання

***

Плавання: Чернівці «засвітились» на п’єдесталі у Трускавці та Хмельницькому

***

Фото: Майстер-клас з плавання від призера Олімпіади Сердінова

***

Федерація плавання і міськрада домовилися, що басейни в Чернівцях запрацюють (фото)

***

Фото: У Чернівцях відродили змагання з плавання (відео)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.