Федерація плавання і міськрада домовилися, що басейни в Чернівцях запрацюють (фото)

0

У вівторок, 14.10.14, у Чернівцях побував віце-президент Федерації плавання України і посадовець Міністерства молоді та спорту України Андрій Власков.

 

Андрій Власков, Георгій Олійник, Ярослав Кушнірик
Андрій Власков, Георгій Олійник, Ярослав Кушнірик

Спершу столичного гостя, в компанії голови обласного відділення НОК України Івана Гешка, старшого тренера штатної збірної України з плавання по Івано-Франківській області Миколи Москалика, тренера з плавання на громадських засадах Олега Писаренка та інших місцевих ентузіастів, які переживають за стан справ з басейнами в Чернівцях, прийняв секретар міської ради Ярослав Кушнірик.

Андрій Власков зазначив, що є ініціативна група, яка хотіла би відновити спортивний басейн у Чернівцях: «Ми подивилися басейн в ЗОШ №27, він занедбаний. Є легендарний 50-метровий басейн, який давно в неробочому стані…»

Ярослав Кушнірик одразу нагадав, що міська рада готова віддати 50-метровий басейн біля стадіону «Буковина» в позичку на 15 років тобто безкоштовно), але поки що бажаючих немає.

Начальник міськспортуправління Святослав Дяконюк поінформував, що станом на 2010 р. було підраховано, що для відновлення басейну біля ЗОШ №27 необхідно 7,5 млн. грн.., у міської влади цих коштів немає.

Начальник міського управління освіти Георгій Олійник додав, що в тому кошторисі мова йшла про будівництво котельні, яка обслуговувала би і басейн, і школу. А може йтися і про окрему котельню. Нині ще одна фірма взялася підрахувати кошторис на таку окрему котельню. І якщо впишуться в 1 млн. грн., тоді, загалом, за 2 млн. можна було б відновити роботу 25-метрового басейну в ЗОШ №27, як кажуть, на «примітивному рівні».

Святослав Дяконюк повідомив також, що є проекто-кошторисна документація на будівництво у Чернівцях комплексу, куди входитимуть 3 басейни: 25-метровий, «лягушатник» і ванна для дітей. Цей проект «переселився» сюди з Сум. Ці інвестори планують розпочати будівництво наприкінці 2014 р. і закінчити його у 2015 р. (в районі ТЦ «Майдан»).

Ще є недобудований 25-метровий басейн в одному з будинків на вул. Рівненській, який власник не  проти продати. І єдиний стандартний басейн з «короткою водою» (25 м), який відкрився у фітнес-центрі «Титан», але ледве «виживає».

Екс-плавець, а нині тренер-ентузіаст Олег Писаренко запропонував «забути» про 7,5 млн. і говорити про реальніші речі – приміром, як готова піти назустріч міська влада, якщо знайдуться підприємці, готові взятися за відновлення роботи басейну біля ЗОШ №27.

Ярослав Кушнірик зауважив, що міська влада готова всіляко сприяти таким потенційним інвесторам. І може віддати в позичку і цей басейн, лише на скільки років зможуть сказати після того, як департамент економіки проведе відповідні розрахунки.

Також Ярослав Денисович запропонував розглянути варіант побудов котельні і для басейну, і для школи, щоби в майбутньому повернути частину вкладень завдяки продажу тепла на потреби ЗОШ №27 – мовляв, міській раді однаково кому платити, а для інвесторів це може бути додатковим позитивним моментом.

Домовилися відпрацювати «робочі моменти» і повернутися згодом до цієї теми, аби зробити наступні конкретні кроки.

Після міськради Анатолій Власков і Ко відвідали «легендарний» басейн біля стадіону «Буковина». Згадали радянські часи, коли сюди приїжджали на збори з різних куточків СРСР і… Про теперішній басейн мало що можна сказати, оскільки його відновити практично нереально – швидше треба будувати з нуля новий на цьому місці, якщо хтось зможе за таку роботу взятися.

Наступним пунктом став комплекс «Козацький хутір» в Тарашанах Глибоцького району, де у липні цього року запрацював відкритий басейн 25х15 м. Основні перспективи пов’язані з тим, що це великий сучасний комплекс з готелями, ресторанами, саунами (плюс незабаром відкриють міні-футбольний майданчик з штучним покриттям та 2 сучасні тенісні корти), тож тут можна було б проводити різноманітні навчально-тренувальні збори. Власники готові йти серйозно назустріч в разі якихось комплексних пропозицій. І такі будуть – у т.ч. від центру «Спорт для всіх»;)
Проблемою є те, що в холодну пору року в басейні плавати проблематично. Але… Можливість підігрівати воду до 25-26 градусів там є. Олег Писаренко зазначив, що періодично у цьому басейні могли плавати і юні плавці, якщо вода буде підігріватися. Господарі, у свою чергу, зауважили, що могли би підігрівати воду, але якщо кількість постійних клієнтів перекривала би бодай витрати на підігрів. Такі перспективи є (стежте за новинами, як кажуть, плюс повідомляйте, якщо серед таких клієнтів можете потенційно бути і ви!). Ще нині власники вивчають перспективи накрити басейн рухомою конструкцією, що дозволятиме і відкривати його, за потреби.

Далі Андрій Власков з Іваном Гешком і Ко відвідали на декілька хвилин більярдний клуб «Вісімка» – на запрошення Олега Писаренка. До слова, там зірковий бігун Іван Гешко  встиг продемонструвати, що непогано грає в більярд, за що миттєво отримав від Олега Писаренка ексклюзивну знижку – як VIP-клієнт.

Показали столичному гостю і відомий далеко за межами Буковини монастир в Банченах, де свого часу бували і збірна України з боксу, і… Та хто там лише не бував… І басейн 25-метровий критий там є (використовується для потреб хворих діток, які там виховуються)…

У Чернівцях Андрій Власков мав також приємність, дорогою на вокзал, побачити історичну резиденцію Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та інші визначні місця «Маленького Парижу». Тепер Андрій Анатолійович хотів би повернутися сюди, приміром, на відкриття якогось стандартного басейну, чого ми і йому, і собі бажаємо;)

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор обласного центру «Спорт для всіх»

 

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Міська рада

***

Стадіон «Буковина»

***

«Козацький хутір» (Тарашани)

***

«Вісімка»

 ***

Банченський монастир

***

Фото: «Головний олімпієць» відкрив на Буковині новий стандартний басейн

***

Фото: У Чернівцях відродили змагання з плавання (відео)

***

Відео: ВОДНА КОРОЛЕВА 2013 (нагородження)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.