Євромайдан-2013: На зняття Кабміну Народне віче дало Януковичу 48 годин (фото)

0

Наймасовіше в історії України Народне віче 8.12.13 на Майдані в Києві проголосило конкретні дії з метою «перезавантаження» влади.

Київський Майдан не вмістив всіх учасників Народного віче

Як повідомляє екс-футболіст «Буковини», який перебуває у вирі подій Євромайдану-2013, на проголошене 131208-Euromaydan-Kyiv-B-sportbuk.com (6)Народне віче «Марш мільйонів» з’їхалось і зійшлось понад мільйон людей! При чому на самому Майдані вони, звісно, не вмістились. І розтягнулись по Хрещатику до Бесарабського ринку та в іншу сторону до Європейської площі, на ялинці, на будівлях, на схилах Майдану і по всіх прилеглих вуличках.

Головним підсумком Народного віче 8.12.13 стало проголошення початку блокування мітингувальниками всього кварталу Кабміну, Адміністрації Президента та Верховної ради. Президенту дали 48 годин на зняття Кабміну. Десятки тисяч людей рушили блокувати названі об’єкти! Тобто взялися за конкретні дії!

На Майдані було багато цікавих і оригінальних плакатів. І знову ж таки протестуємо мирно, цивілізовано – по-європейські. Ми давно вже в Європі, та влада, на жаль, цього не розуміє!

Люди з дітьми вийшли, інваліди, вагітні тощо. Всі вже рішуче налаштовані! Так що перемога буде за нами!

Буковинське віче на Євромайдані-2013 у Чернівцях

Недільне Буковинське віче у Чернівцях розпочалося з молебну. До присутніх звернулися представники різних конфесій з одним «меседжем» – підтримки прагнення людей до європейських цінностей та зміни антинародного режиму. Особливо «запальним» був виступ священника з Лужан (правда, на думку автора цих рядків, забагато уваги було приділено радянському минулому та його впливу на покоління, які встигли пожити в тій країні).

Далі виступали політичні та громадські діячі, митці, активісти студентського Євромайдану. Останніх люди сприймали найпозитивніше. Серед інших ораторів найбільший успіх мав патріотичний вірш місцевої поетеси та емоційний спіч головного редактора газети «Час» Петра Кобевка.

Людей на 12:00 зібралось багато, десь так само, як минулої неділі (і це при тому, що багато буковинців вирушили на Київ). Тож поки було так людно, в натовпі волею-неволею доводилося чути і думки вголос від євромайданівських сусідів. А природне для таких масових зібрань «кочування» дозволяє сприймати враження людей майже у форматі соціологічних досліджень. А отже можна робити певні висновки, що «рядові» учасники Буковинського віче не дочекалися від виступаючих (передусім політиків та інших претендентів на «постреволюційні» владні посади) багато чого з того, що хотіли би почути.

Достатньо, або, може, аж забагато було риторики проти влади. І мало конструктивних тез щодо очікуваних кардинальних і пронародних змін у владній системі, задля яких більшість людей виходить в ці дні на майдани і площі. Складається враження, що наші політики думають (супер помилково), що народ виходить на Євромайдани лише заради того, щоби змінити у владі імена і назви партій («теперішніх» на «опозиційних»), або щоби будь-якою ціною добитися євроінтеграції – ніби угода про асоціацію або вступ до Євросоюзу автоматично і швидко змінить життя українців на краще… Насправді люди зараз більше чекають від політиків «соціальних» пропозицій!

Оскільки автору цих рядків напередодні пропонували теж «сказати пару слів» під час Буковинського віче,

Олександр Палагнюк, Георгій Мазурашу, Іван Дерда
Олександр Палагнюк, Георгій Мазурашу, Іван Дерда

дозволю собі окреслити те, на чому хотів закцентувати увагу (якби таки запросили до мікрофону).

Передусім, звісно, мав намір ще раз попросити земляків не асоціювати так званих «тітушок» зі спортсменами-єдиноборцями. Бо насправді справжній спортсмени ніколи не дозволять собі застосовувати надбані у спортзалах професійні навички проти мирних, незахищених людей (і, до слова, на SportBuk.com було оприлюднене відповідне звернення керівників федерацій і клубів спортивних єдиноборств). У цьому контексті доречно згадати найсвіжіший приклад ВЧИНКУ справжніх спортсменів. Йдеться про тріумф наших біатлоністок в естафеті на етапі Кубку світу в Хохфільцені (Австрія). Юлія Джима (Київ), Валентина Семеренко (Суми), Віта Семеренко (Суми) і Олена Підгрушна (Тернопіль) присвятили цю перемогу Євромайдану, на п’єдесталі вигукували: «За Майдан!» і «засвітили» Прапор України з назвами українських міст. Або чим не ВЧИНОК «патрулювання» на Майдані чернівецького чемпіона США 2013 р. Віктора Мігалчана, який патрулює» там, аби заступитися за незахищених людей в разі нападу. Ось це і є справжні спортсмени, а «тітушки» – насправді просто покидьки.

Як людина, яка ніколи не була членом жодної політичної партії, і як «середньостатистичний» громадянин, я хотів би почути від політиків декілька простих речей, які стосуються перспектив «на після».

По-перше, як і, переконаний, більшість людей, я хочу, щоби в Україні був якомога вищий рівень соціальної справедливості! Або, якщо сказати по-простому, щоби краще жили не ті, хто більше краде або дурить ближнього, а хто краще і більше працює у своїй сфері! У нас це, на жаль, переважно навпаки.

По-друге, щоби державні мужі припинили прикривати олігархічні інтереси тезою про те, що держава – неефективний власник. Обленерго, газові структури, інші стратегічні об’єкти та галузі мають бути в державній власності і працювати не на кишені одиниць, а на український народ!

По-третє, хотілось би почути категоричні заяви про намір скоротити страшенно роздуту бюрократичну державну машину (звісно, разом з «порожніми» і зайвими функціями). У цьому контексті доречним було б і припинення експериментів над народовладдям, яке у нас давно стало «так званим». Безумовно, треба повернутися до виконкомів, які на всіх рівнях підпорядковані відповідним радам. А президентська вертикаль з мінімальною кількістю чиновників має наглядати за дотриманням основних норм Конституції України. Ясно, що скорочення бюрократії має відбуватися не «тупим» викиданням людей на вулицю. Держава, як вже зазначено, має забути тезу про свою «неефективність, як власник», і створювати робочі місця, передусім, у реальному секторі економіки (а хто не знає, як це зробити, то нічого лізти у владу).

Ось подібні прості речі хотілось би чути від політиків…

Щодо традиційних гасел, якими супроводжуються виступи на акціях Євромайдану, я, приміром, не згідний з «побажанням»: «Смерть ворогам!» Навіщо смерть? Це для ворогів надто просто. Краще посадити їх (в даному разі керманичів антинародного режиму та безсовісних олігархів) на мінімальну зарплату, поселити в якісь там гуртожитки і нехай живуть так довго і щасливо, як зможуть…

Безумовно, ми маємо сказати разом НІ антинародному режиму! Ми гідні жити краще, і перспективи кращого майбутнього для нас і наших дітей ми маємо вибороти зараз!

А тепер: «Слава Україні!» – «Героям слава!»

Георгій Мазурашу, SportBuk.com

***

ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ З ЄВРОМАЙДАНУ-2013 (м. Київ, значок ТВА)

***

Громадське ТБ

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО (Київ)

no images were found

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО (Чернівці)

no images were found

***

Чемпіон США з ушу: Ходжу на Майдан, щоби заступатися за беззахисних людей

***

Екс-гравець «Буковини»: «Карпати» (Львів) на Майдані! Це теж надихає! (фото)

***

Екс-гравець «Буковини»: На Євромайдані в Києві атмосфера – фантастична! (фото)

***

Фото: Чернівецький Євромайдан вийшов за межі боротьби за євроінтеграцію

***

Спортсменів-єдиноборців закликають не застосовувати силу проти мирних людей!

***

Фото: Блокування сесійної зали міськради євромайданівцями (в т.ч. спортсменами)

***

Фото: Співачка і телеведуча – на вело-денсі, «велоденсери» – на Євромайдані

***

Фото: Буковинські спортсмени підтримують Євромайдан-2013 у Чернівцях

Leave A Reply

Your email address will not be published.