Чемпіон США з ушу: Ходжу на Майдан, щоби заступатися за беззахисних людей

3

Дворазовий чемпіон «USA Open 2013» (відкритий Чемпіонат США) з ушу розповів SportBuk.com про свої «євромайданівські будні» у Києві.

 

Наш портал продовжує відстежувати участь спортивних активістів в історичних подіях Євромайдану-2013. Наразі нам не відомі випадки, коли буковинські спортсмени виступали би, не дай Боже, в ролі так званих «тітушок». Та й взагалі такі «прихильники влади» (незалежно від «прописки» та роду діяльності, як бачимо з новин та постів в інтернеті, частіше ховають своє обличчя і не хочуть говорити на камеру, що свідчить, як мінімум, про їхню нещиру «підтримку» влади. А ось учасники Євромайдану, як правило, навпаки – відкриті для спілкування, а отже щирі в своїх діях і прагненнях.

Віктор Мігалчан
Віктор Мігалчан

Цього разу своїми враженнями від участі в Євромайдані-2013 з SportBuk.com ділиться дворазовий чемпіон «USA

Open 2013» з ушу (у розділах «Tai Ji quan» та «коротка зброя стилю Tai Ji»), голова Чернівецької обласної федерації ушу «Цзін У» та обласного представництва Української федерації ушу Віктор Мігалчан, який нині працює в столиці:

– Уперше я прибув на Майдан десь два тижні тому, – розказує Віктор Мігалчан. – Тоді це була перша реакція на відмову керівництва України підтримувати Європейський напрямок зовнішньої політики. Будучи випускником Дипломатичної академії, я відчував своїм обов’язком прийти і підтримати це зібрання. Паралельно з тим, до слова, я взявся глибше вивчати документи і матеріали, пов’язані з євроінтеграційним курсом України.

Загалом, все було мирно і спокійно. Я був на Майдані в ту злощасну ніч з п’ятниці на суботу… І пішов за декілька годин до того, як на мирних молодих людей напав (саме напав!) спецзагін «Беркут». Зізнаюсь: такого я аж ніяк не очікував! Все було настільки мирно і спокійно, що здавалось, що завтра (в суботу) буде останній день Майдану. Наші ж “герої в законі” обрали найкращу мить, коли напасти: ніч, людей мало, усі втомлені…. Так роблять саме ті, хто клявся: “слугувати і захищати народ України”… Про побиття дівчат… Тут взагалі без коментарів… Для мене, як для людини, вихованої воїнським мистецтвом, це повний абсурд!

Тому, після цих подій, я намагаюсь практично кожного дня, в проміжках між роботою і щоденними тренуваннями, бути на Майдані з людьми – на той випадок, якщо знову станеться напад. Щоби, наскільки вистачить сил і навичок, заступитися за незахищених мирних протестувальників. Також намагаюсь залучати до “народного патрулювання” колег, з якими разом тренувались і в кого вірю. Поки, дякувати Богу, повторних нападів на людей не було (якщо не брати до уваги спровоковане («на замовлення») побиття людей біля Адміністрації Президента).

Якщо в тебе є підтримка мільйона і ти шукаєш шляхи вирішення проблеми в Раді, – ти йолоп

Кількість налаштованих проти влади громадян нині, як кажуть, зашкалює…

– Справді, антиурядовий настрій наразі – шалений. Проте, на жаль, зараз немає сприйнятого більшістю протестувальників лідера, який повів би людей. Опозиційні сили говорять щось з трибун, обіцяють зміни… Та особисто я в це мало вірю. В них шанси щось зробити були в Раді. Та й пригадую слова одного з філософів: “Якщо в тебе є підтримка мільйона і ти шукаєш шляхи вирішення проблеми в Раді, – ти йолоп”.

Людей також підтримують митці – як українські, так і з інших країн. До прикладу, сьогодні виступав Ляпіс Трубєцкой з Білорусі… Практично весь час на Майдані працює Руслана, чия щирість і енергетика дуже допомагає людям триматися і вірити в переможну розв’язку.

Вікторе, ваші колеги-спортсмени розказують про неймовірну атмосферу та багато приємних організаційних несподіванок на Євромайдані…

– У Київській міській держадміністрації, приміром, панує дуже цікава і специфічна атмосфера. По-перше, приємно здивувала черга до будівлі (нагадало чергу в Музей в Нью Йорку). Кожного, хто бажав зайти, перевіряли металодетектором. Всередині приміщення розташувались і намети, і капличка, і, свого роду, відділи, де усі бажаючі можуть як принести, так і взяти одяг (до речі – такі ж пункти існують і на Майдані). Є пункти, які відповідають за безпеку тощо. Приїжджі розмістились просто на підлозі в залах і коридорах КМДА. Також там діє ” Народний Третейський Суд”. При мені завезли свіже сало для учасників протестів, яке мило розрізала літня киянка. Бо ж яка українська акція може бути без сала? (сміється – авт.).

На Майдані багато волонтерів, які розносять канапки, печиво, їжу тощо. Є пункти, де можна випити гарячі напої: чай, каву і т.п. Цікавий момент: в межах Майдану все – безкоштовно. Як тільки вийти за барикади – стоять кіоски чи каво-мобілі і продають ту ж саму каву, чай… Їх доволі багато, так само, як і людей, які продають вироби з державною символікою, прапори тощо. Тобто, є доволі багато людей, які розвивають там свій бізнес, адже Майдан став, свого роду, великим ринком.

На Майдані я бачу і намети представників Буковини, що не може не зігріти моє серце, адже зараз на вулиці доволі холодно! Помічав я і шпіонів, яких в народі називають “тітушками”. Та, провівши їх поглядом, вони пішли за межі “фортеці” (майдан огороджений певними барикадами і схожий на фортецю). Мені навіть стало цікаво відвідати Маріїнський парк, де їх (провокаторів) збирають.

Встигли навідатися?

– В Маріїнському парку ще особисто не був, але бачив репортаж російського інтернет-каналу. Надзвичайна річ для підняття настрою. Раджу теж подивитися.

Іноземців, певно, теж зустрічаєте на Майдані?..

– Звичайно. Хоча спершу зустрів іноземні прапори (сміється – авт). Дуже радісно було бачити не лише Українські прапори, але й інших країн: Польщі, Литви, США… Ну, і звичайно ЄС. До речі, сьогодні до Майдану завітала перша частина делегації з Литви (близько 10 чоловік). Їх запросили до слова, вони звернулись до всіх українською мовою (!), що Майдан відразу оцінив. Завтра очікується прибуття ще приблизно 30 литовців.

Певний час Євромайдан в Києві був розділений. Яка ситуація тепер?

– Михайлівська площа (донедавно – серце протестів) сьогодні практично порожня. Там розташоване лише одне маленьке наметове містечко. Зізнаюсь щиро – це небезпечний крок. Люди не близько до Майдану, не захищені. Якщо наша підла влада схоче спробувати зробити провокацію, я майже впевнений в тому, що вони атакуватимуть людей на Михайлівській. Там достатньо 2-3 хвилин, щоб вчинити напад і втекти (а це, як бачимо, в стилі чинної влади). Тому вважаю, що тим протестувальникам краще було б перейти теж на Майдан. На території Михайлівського собору – все спокійно. Я проводжу час і на Майдані, і на Михайлівській. На Михайлівській був і наступного дня після побиття мирних людей. А далі – дивлюсь, що і куди рухається. Адже ніколи не вгадаєш, де потрібно бути… Завтра також планую бути поруч з учасниками ВІЧЕ! З друзями-однодумцями! І всіх, хто може приєднатися, запрошую! Взагалі намагаюсь вести інформування громадськості у соцмережах – якомога активніше і різними мовами. До речі, на Майдані діє центр збору підписів за припинення повноважень Президента і Уряду.

Раджу всім відвідати Київський Майдан!

Аналогічний збір підписів є і в регіонах…

– Важливо, безумовно, масово підтримати і місцеві Євромайдани. І підписи збирати. Але взагалі раджу всім, якщо є можливість, відвідати Київський Майдан! Передусім, аби підтримати цю акцію! Але Не лише для цього, а й щоб побачити це рідкісне явище, побачити людей, вогнища, польову кухню, грубки… Це свого роду музей. А також історична подія, осторонь якої не можна залишатись! Тут, певною мірою, і небезпечно, але й дуже цікаво. Ледь не забув: на Майдані бабуся змагалась з молодими хлопцями у виконанні брейк дансу! Це було захоплююче!

Вікторе, можете спробувати спрогнозувати подальший розвиток євромайданівських подій?

– Будь-які довгострокові прогнози зараз робити рано. Варто діяти у більш короткостроковій перспективі, аналізуючи все, що відбулось і відбувається: По-перше: напад на мітинг (я це називаю саме напад). Я, як вже казав, був на Майдані в п’ятницю, вночі (за декілька годин до бійні). Мені відчувався аромат згасаючого полум’я, тобто тоді здавалось, що, можливо, ще пройде декілька днів і протести стануть минулим. Це розуміли багато людей, припускаю, що і керівництво. Питання – для чого «звільнили з ланцюга» «Беркут»? Адже саме ця подія підняла ще більше людей. По-друге : чи не схоже це на “дворцовый переворот”, а саме чи не вирішило оточення самого президента позбутись його. Адже ми бачили, що чимало членів фракції ПР були невдоволені подіями, деякі її покинули.По-третє: на Майдані немає лідера і чіткого плану дій і цілей. Вони ніби є, але – розмиті. Зараз ніби все зависло в повітрі і усі вичікують, як влада, так і опозиція, і люди. 4. Ви, мабуть, помітили: винних за бійню на Майдані не знайдено і не покарано. Чи це не чергове замовчування і прикривання? Якщо не діяти до кінця – це може мати важкі наслідки: переслідування, чистки, тощо. Якщо ж піде дія проти влади, яка боїться – там можуть бути різні варіанти розвитку подій. Одним з головних моментів може бути те, що нова влада, яка прийде, буде знати як зняли стару і матиме “тонус” для більш плідної роботи.

Що я особисто, будучи економістом, дипломатом і працюючи у фінансовій установі, бачу для пом’якшення будь-яких негативних наслідків: займатись фінансовою освітою, примушувати особисті гроші – працювати, хоча б мінімально. Варто вивчати фінансові та інші ринки, бути обережними з валютами, над якими тяготіє кризова ситуація, тощо. Варто, як мінімум, займатись самоосвітою, кооперуватись (кожен підприємець повинен розуміти, що зараз не “моя хата з краю”, а те, що йому вигідне багатство сусіда; спостерігаючи доволі дорогі послуги банків – можна організовувати власні фінансові інституції та допомагати одне одному, тощо…), вивчати інформацію іноземних фінансових інституцій, слідкувати за подіями фінансового світу, адже від нього багато чого залежить. У нас, в Україні, є кваліфіковані фінансисти і економісти, з якими варто працювати заради спільної мети: спокій в мені, тепло в родині, мир у країні, гармонія у світі.

 

Розмову вів Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

***

ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ З ЄВРОМАЙДАНУ-2013 (м. Київ, значок ТВА)

***

Екс-гравець «Буковини»: «Карпати» (Львів) на Майдані! Це теж надихає! (фото)

***

Екс-гравець «Буковини»: На Євромайдані в Києві атмосфера – фантастична! (фото)

***

Фото: Чернівецький Євромайдан вийшов за межі боротьби за євроінтеграцію

***

Фото: Блокування сесійної зали міськради євромайданівцями (в т.ч. спортсменами)

***

Фото: Співачка і телеведуча – на вело-денсі, «велоденсери» – на Євромайдані

***

Фото: Буковинські спортсмени підтримують Євромайдан-2013 у Чернівцях

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.