Фото: Олімпійці прийняли у кандидатів в мери нормативи ГТО (відео)

0

Уперше кандидати на посаду міського голови під час виборчої кампанії здавали нормативи колись популярного комплексу «ГТО», аби продемонструвати свою «спортивність» і зробити внесок в пропаганду здорового способу життя.

 

Мирослав Саєвський і Петро Олексюк на 60-метрівці.
Мирослав Саєвський і Петро Олексюк на 60-метрівці.

Спробувати виконати деякі нормативи комплексу «Готов к труду и обороне» кандидатам в мери Чернівців запропонували олімпійці Іван Гешко (учасник трьох Олімпіад, чемпіон Європи та світу з бігу на 1500 м, кращий спортсмен України 2006 р.) і Тетяна Дорохова (чемпіонка Європи та світу зі стрільби з лука) та обласний центр «Спорт для всіх».

На жаль, далеко не всі кандидати відгукнулися на запрошення титулованих спортсменів. Хоча слід зауважити, що з штабу Віталія Михайлішина зателефонували і повідомили про «накладку» з брифінгом, зазначивши, що саму ідею підтримують і що кандидат готовий виконати нормативи в інший час. А Володимир Дорош подзвонив особисто і перепросив, що не зможе долучитися до цього пропагандистського заходу, оскільки має певні проблеми зі спиною. Утім, в їх «спортивності» якраз сумніватися не доводиться – обидва в юності займалися спортом, а Дорош навіть примудрився виконати не так давно норматив майстра спорту міжнародного класу з нового виду спорту – армліфтингу (відривання ваги від помосту однією рукою).

На стадіон «Буковина» 22.05.14 здавати нормативи завітали Петро Олексюк, Мирослав Саєвський та Володимир Попівчук. Останній, щоправда, був одягнутий не спортивно, а патріотично – у вишиванці. Через що не всі вправи виконав.

На 60-метрівці Олексюк і Саєвський показали доволі непогані результати – 8,5 і 8,8. При тому, що за основу олімпійці вирішили взяти нормативи для 1-4 класів (аби облегшити справу кандидатам), тож на «золотий значок» достатньо було пробігти дистанцію за 10,0.

На жаль, п. Мирослав у першій спробі на не дуже рівній доріжці зашпортався і травмував руку. Проте навіть не думав здаватися – встав і закінчив дистанцію. І без вагань скористався можливістю пробігти дистанцію ще раз. Приємно було, що п. Петро вчинив людяно і вирішив скласти ще раз компанію конкуренту в боротьбі за мерське крісло, аби тому було легше тягнутися до нормативу.

З віджиманнями вони також впоралися без якихось проблем – відчувається, що тримають себе у формі.

М’ячик всі троє кандидатів спокійно метнули трохи за належні 40 м.

«Десертом» для кандидатом стала позапланова вправа від титулованої лучниці, яка запропонувала натягнути лук, що, виявляється, не так легко робити без спеціальної підготовки. Усі троє кандидатів із завданням впорались. І, напевно, тепер ще з більшою повагою ставитимуться до досягнень наших лучників.

1000 метрів мав би бігти лише Саєвський, оскільки Олексюк і Попівчук взяли участь у Бігу Миру, де пробігли 2 милі (3218 м). І знову приємні людські якості продемонстрував п. Петро, який побіг разом з п. Мирославом. Враховуючи, що було достатньо спекотно, титулований бігун Іван Гешко «взяв шефство» над кандидатами і підказував їм по дистанції в якому темпі бігти, аби просто вписатися в норматив (5 хв.). У підсумку вони пробігли «економно» і якраз фінішували з безпечним запасом – 4 хв. 51 сек.

Нагадаємо, що у Бігу Миру, крім названих вже Михайлішина, Олексюка і Попівчука, взяли участь також кандидати в мери Олексій Коломієць (у минулому – майстер спорту міжнародного класу з військового багатоборства) та лідер крайової «Свободи» Віталій Мельничук, який, до слова, в неділю приємно здивував, адже його менше очікували побачити на біговій дистанції, ніж деяких інших, молодших кандидатів, які, на жаль, не долучилися до пропаганди спорту і здорового способу життя.

Тепер вернімось на початок зустрічі – перед складанням нормативів ГТО. Мирослав Саєвський прийшов одразу в спортивній формі. А ось Петро Олексюк почав шукати, де би перевдягнутися. Звісно, можна було звернутися до керівництва стадіону, аби це питання вирішити. Але ми домовились, що ознак «особливості» не має бути. Тож тепер п. Петро знає, що в наш час, на жаль, у мешканців міста немає можливості, як було колись, прийти на стадіон, перевдягнутися у роздягальні, здати речі в гардероб і піти займатися, після чого прийняти душ і в комфортному стані залишати стадіон. Як було зрозуміло із спілкування, Олексюк і Саєвський тепер за те, щоби повернути чернівчанам таку можливість.

Тепер можна підбити підсумки двох пропагандистських заходів. Лідером є Петро Олексюк, який і на Бігу Миру пробіг 2 милі, і нормативи комплексу ГТО впевнено здав, перевиконавши план на 1000 м:) За старанність варто відзначити Володимира Попівчука – він, хоч і без спортивної форми, але прийшов і взяв участь в обох заходах. Хоча, напевно, більш «спортивними» можна вважати тих же Мирослава Саєвського, Олексія Коломійця та Віталія Михайлішина. Та й Віталій Мельничук, як вже зазначено вище, приємно здивував. Та всі кандидати-учасники того забігу на 2 милі здивували. Бо ж можна було і переходити на ходьбу, це ж не змагання були, але всі вони, якби важко не було, бігли, бо, певно, хотіли довести, що можуть – і бігти, коли нелегко, і працювати, коли важко! Тож це список кандидатів, які, як кажуть, «набрали бали» у наших славних олімпійців і, відповідно, у шанувальників спорту, для яких вони є авторитетами.

Приємно відзначити, що під час звітної здачі нормативів зі стадіону «Буковина» було пряме включення на телеканалі «112», за що окрема подяка Єгору Подкидишеву – кандидату в майстри спорту з настільного тенісу, який теж старається при кожній нагоді пропагувати спорт і здоровий спосіб життя. І теза, яка була на екрані під час прямого включення – «Здоровий мер — здорове місто» – також заслуговує на увагу і підтримку.

У майбутньому, як зауважили олімпійці, вони планують запрошувати під час виборчих кампаній на подібні акції і кандидатів в мери, і кандидатів в депутати різних рівнів.

Замість P.S. Під час здачі кандидатами нормативів у верхньому ряду в районі фінішу сидів трохи загадковий чоловік, який зовнішнім виглядом нагадував «зеленого чоловічка». Він фотографував або знімав відео. І не відреагував на жодну із добродушних спроб жартівливо чи ще якось заговорити з ним. Що це за «тайнос агентос» міг бути і до чого б це?..:)

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор обласного центру «Спорт для всіх»

 

Відео телеканалу 112

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Фото: Біг Миру в Чернівцях підтримали ~750 учасників, в т.ч. кандидати в мери

***

«Спортивні вимоги» до майбутнього мера Чернівців (обговорюємо!)

***

Якою має бути вертикаль управління спортом в Україні?

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

Олімпійські герої та фахівці вважають, що мудрі губернатори відокремлять спорт

***

Відкритий лист Папієву від спортивної громади – в унісон дорученню Президента

***

Мазурашу прозвітував перед кращими з кращих, які “благословили” його керувати обласним спортом

***

У пошуках оптимальної системи оцінки результатів у різних видах спорту

***

Спорт у Чернівцях – оздоровлення громадян чи бізнес?

***

Особливості і перспективи розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.