Відкритий лист Папієву від спортивної громади – в унісон дорученню Президента

3

Спортивна громада Буковини звертається відкритим листом до голови обласної державної адміністрації Михайла Папієва з проханням утворити окремий підрозділ крайової виконавчої влади з питань фізкультури і спорту.

Це прохання – в унісон дорученню Президента Віктора Януковича, який доручив головам

Шоу-програма «Зірки естради – зіркам спорту» 2012/13
Шоу-програма «Зірки естради – зіркам спорту» 2012/13

облдержадміністрацій «Опрацювати питання щодо розмежування компетенції структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій, які реалізують державну політику у сферах освіти і науки, а також молоді та спорту».

Нагадаємо, що це питання абсолютно стосується компетенції губернатора. І далеко не всі області вдаються до постійних експериментів, «перетасовуючи» фізичну культуру і спорт в різних управлінських «тандемах» – з молоддю, сім’єю, туризмом тощо (для прикладу, в Одеській області управління фізичної культури і спорту дуже багато років не перемішували ні з якими іншими галузями і сферами). У ст. 5 Закону України про місцеві державні адміністрації чітко написано: «Склад місцевих державних адміністрацій формують голови місцевих державних адміністрацій. У межах бюджетних асигнувань, виділених на утримання відповідних місцевих державних адміністрацій, їх голови визначають структуру місцевих державних адміністрацій».Для того, щоби розділити один підрозділ на декілька, додаткові бюджетні асигнування не потрібні. Все решта залежить від бажання (чи політичної волі) першої особи краю.

За словами одного з найбільш досвідчених і авторитетних працівників сфери фізичної культури і спорту на Буковині Георгія Кіріла (Заслужений тренер України, суддя міжнародної категорії з боротьби самбо, майстер спорту з боротьби дзюдо і самбо, Почесний працівник фізичної культури і спорту України, голова Новоселицького РФОК «Колос»), губернатор Михайло Папієв після відкриття міжнародних змагань в Сокирянах однозначно висловився за виокремлення фізичної культури і спорту в окремий підрозділ крайової влади. За неофіційними даними, відповідну пропозицію підтримує і директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Михайло Бауер (можливо, спілкуючись з фахівцями сфери фізичної культури і спорту, Михайло Йозефович відчув ці настрої, необхідність і доречність утворення окремого підрозділу з питань фізичної культури і спорту…).

Тепер залишається дочекатися, як губернатор, і він же голова відділення НОК України, відреагує вже на офіційне звернення до нього авторитетних представників сфери фізичної культури і спорту. Під зверненням підписалися, зокрема, всі олімпійці, які проживають нині на Буковині, інші заслужені майстри спорту і майстри спорту міжнародного класу, чемпіони світу, заслужені тренери України, керівники федерацій.

Голові Чернівецької

обласної державної адміністрації

Папієву М. М.

Шановний Михайле Миколайовичу!

Звертаємось до Вас, як до керівника крайової виконавчої влади та голови обласного відділення Національного Олімпійського комітету України. Сподіваємось, що Ви посприяєте завершенню в області невдалих експериментів навколо управління сферою фізичної культури і спорту.

В Україні за часів Незалежності вже неодноразово підпорядковували цю сферу різним об’єднаним Міністерствам. Але кожного разу усвідомлювали помилковість таких кроків і поверталися до окремого центрального «спортивного» органу. Аналогічно і в регіонах, у т.ч. в нашій області. Переконані, що сферою фізичної культури і спорту мають управляти не представники інших галузей, а фахівці, які живуть цим, добре орієнтуються у специфіці, пріоритетах та перспективах розвитку спорту вищих досягнень та його поєднанні з оздоровленням нації.

Як відомо, Президент України Віктор Янукович своїм Указом від 28.02.13 №96/2013 розділив Міністерство освіти і науки, молоді та спорту. Щоправда, Віктор Федорович поки що не утворив окремий центральний орган з питань фізичної культури і спорту, як неодноразово обіцяв спортивній громаді, в т.ч. на ІІІ Спортивному конгресі України (18.10.12). Але можна не сумніватися, що рано чи пізно Президент виконає свою обіцянку і створить окрему вертикаль управління сферою фізичної культури і спорту, яка у попередній період працювала найефективніше, про що свідчать і публічні оцінки авторитетних спортсменів та фахівців, і попередній досвід роботи.

Оскільки згідно із Законом України про місцеві державні адміністрації (ст. 5), «у межах бюджетних асигнувань, виділених на утримання відповідних місцевих державних адміністрацій, їх голови визначають структуру місцевих державних адміністрацій», просимо Вас розглянути можливість утворення окремого підрозділу з питань фізичної культури і спорту, а не об’єднувати цю сферу з іншими. Тим більше, що в деяких регіонах окремі підрозділи з питань фізичної культури і спорту не змінювали протягом багатьох років, незалежно від того, яким був центральний «спортивний» орган. І фахівці та спортсмени з цих регіонів виключно позитивно оцінюють те, що управління сферою фізичної культури і спорту не змішували з іншими галузями.

Враховуючи те, що Ви практикуєте залучення представників громадськості, фахівців відповідних напрямків до підготовки окремих проектів та рішень крайової виконавчої влади, можете і в цьому випадку поцікавитися в режимі «круглого столу» (або в іншій формі) думкою кращих спортсменів і тренерів області за останні роки, інших авторитетних фахівців.

Сподіваємось на Ваше мудре рішення на користь ефективного розвитку фізичної культури і спорту, що сприятиме подальшому зміцненню нашого спортивного авторитету та оздоровленню нації!

***

Олімпійські герої та фахівці вважають, що мудрі губернатори відокремлять спорт

***

В Україні буде окрема вертикаль управління сферою фізкультури і спорту

***

3 Comments
  1. Запитують, хто під цим зверненням підписався. А підписалися, зокрема:
    Наталія Лупу
    Микола Лабовський
    Георгій Кіріл
    Анатолій Єгоров
    Микола Осадець
    Ольга Ніколайчук
    Ліна Герасименко
    Олег Осипенко
    Ілля Руссу
    Костянтин Ільїн
    Володимир Степаном
    Лідія Січенікова
    Іван Гешко
    Іван Зварич
    Руслан Адамович
    Георгій Миронюк
    Марта Мулна
    Ростислав Грінчук
    Олександр Палагнюк
    Руслан Білоскурський…
    Достатньо?:) А взагалі в спілкуванні з фахівцями, відомими спортсменами ще не чув, щоби хтось сказав, що вважає кращим, аби фізкультура і спорт входила до якогось об’єднаного управління чи департаменту. Усі співрозмовники – за окремий підрозділ з питань фізичної культури і спорту.

  2. Parneta says

    І я теж підтримую!

Leave A Reply

Your email address will not be published.