«Спортивні вимоги» до майбутнього мера Чернівців (обговорюємо!)

10

Який з кандидатів на посаду Чернівецького міського голови може розраховувати на більшу підтримку від спортивної громади? Спробуємо проаналізувати, якими є головні «спортивні вимоги» до майбутнього мера Чернівців.

 Vaga-groshi-Labovskiy-sportbuk.com

Складно розраховувати, що у когось з кандидатів розвиток фізкультури і спорту буде головним пріоритетом у передвиборчій програмі. Безумовно, нині складні часи, в т.ч. в економічному плані. Тому, звісно, очікувати великих бюджетних вливань у спорт, як мінімум, наївно. Тепер не те, що на поза планові спортивні асигнування складно сподіватися, а хоч би планові отримувати не з річними затримками…

І все ж є речі, які навіть в такий непростий час міська влада може реально робити для покращення ситуації з розвитком фізичної культури і спорту та оздоровлення населення. І це, не секрет, великою мірою, залежить від першої особи, яку ми обиратимемо 25.05.14.

Почнемо з найпростішого – моральної підтримки, яка не вимагає якихось суттєвих фінансових витрат. Скажімо, ЧОГО ВАРТУВАЛО в.о. міського голови Віталію Михайлішину (колишньому спортсмену!!!) зустрітися з кандидатами до олімпійської збірної України до і вже з олімпійцями після Олімпіади-2012?! І це при тому, що він позиціонував себе як «спортивний керівник». Або ЩО ЗАВАДИЛО Віталію Михайловичу свого часу відреагувати публічно, коли його заступник Олександр Паскар дозволив собі скандальні некоректні висловлювання щодо олімпійців?..

Можна, звісно, констатувати й те, що саме Олімпіада-2012 стала першою в історії Буковини, учасники якої не отримали житло у Чернівцях. І перервана була традиція забезпечувати олімпійців житлом у столиці Буковини саме владною командою, яка називала себе прихильною до спорту…

Щоби хтось не звинуватив у тому, що критичні слова адресовані лише в.о. мера «регіонального періоду», нагадаю і про дивне перетворення спортивного майданчику по вул. Дарвіна, 4 на новозбудований корпус Буковинського університету. Це при тому, що законодавство забороняє перепрофілювання та ліквідацію спортивних об’єктів без створення рівноцінних. На відповідний запит облспортвідділу до обласної прокуратури тоді надійшла відповідь, що за вказаною адресою, мовляв, спортивний майданчик не числиться. Хоча добре відомо, що саме спортивний майданчик там був розташований, як мінімум, років 30. А знищили його навесні 2006 року – заради будівництва названого корпусу Буковинського університету. І, звісно, без облаштування рівноцінного майданчика в тому мікрорайоні… Можна, звичайно, припустити, що зроблено це було міською владою виключно через велику любов до науки і дуже дивне незнання того, що будівництво розгорнули на місці спортивного майданчику. Але… Як в анекдоті – «відділ фантастики знаходиться на іншому поверсі».

Отож, майбутній міський голова мав би, напевно, передусім, не наступати на «спортивні» (і не лише) граблі «папєрєдників»…

Непогано було б змінити ставлення до головної спортивної арени краю (стадіон «Буковина») та інших стратегічних спортивних об’єктів, які, з одного боку, мали би служити для максимально можливого масового оздоровлення чернівчан, а з іншого – поставлені в умови, коли їм доводиться виживати в умовах ледь не повної самоокупності. А це, м’яко кажучи, несумісні речі в наших реаліях. Тобто якщо розглядати розвиток фізичної культури і спорту як бізнес, тоді треба офіційно визнати, що владі наплювати на оздоровчу і виховну «спортивну профілактику» (і заодно на відповідні оголошені пріоритети на державному рівні).

Повертаючись до стадіону «Буковина», варто згадати, що раніше коли фізкультура і спорт були пріоритетними не лише на словах, будь-який громадянин міг прийти туди, перевдягнутися у відкритих чоловічій і жіночій роздягальнях, залишити речі в гардеробі і піти займатися на стадіон або в парк, а після занять – прийняти душ. Тепер же навіть в туалет, перепрошую, не завжди і не всім можна потрапити. Бо ж стадіон мусить дбати про «самоокупність», а не про доступність оздоровчих послуг для населення…

Багатьох чернівчан, безумовно, турбує той факт, що в місті немає жодного стандартного комунального басейну. Питання: чому приватний бізнес наважився побудувати 25-метровий басейн («Титан»), розраховуючи, звісно, і окупити витрати, і в майбутньому отримувати прибуток, а комунальні 50-метровий на території стадіону «Буковина» (відкритий) та 25-метровий біля ЗОШ №27 (закритий) не функціонують? І це при тому, що, напевно, в силах міської влади встановити «особливі» ціни на воду (водоканал же теж міське комунальне підприємство) і на ту ж електроенергію організувати не «вбивчий» бізнес-тариф. Якщо в басейні безкоштовно займатимуться вихованці відповідних відділень державних спортшкіл, за символічну плату – інші спортсмени, пільгові категорії, та й для для інших мешканців ціна буде доступною, тоді й електроенергію логічно буде відпускати такому об’єкту за тарифом для населення, який в рази менший, ніж бізнесовий (До слова, важко зрозуміти, чому у нас, як зазначив керівник міського спорту Святослав Дяконюк, школи і дитячі садочки платять за електроенергію не за низьким тарифом для населення?! Це що просто один з методів перекачування бюджетних коштів в приватні кишені так званих власників обленерго?! Це питання до вищих ешелонів влади, хоча й місцеві керівники могли би тиснути на «верхівку» в цьому напрямку).

Звісно, хочеться, щоби наше місто ставало все «спортивнішим». У нас частину підвальних і напівпідвальних приміщень свого часу віддали під спортзали. Переважно там прилаштувалися представники неолімпійських видів спорту, точніше – єдиноборств, які, слід віддати належне, навчились витягувати з батьків кошти, в т.ч. нерідко використовуючи меншу конкуренцію і значно доступніші, ніж в олімпійських видах, «гучні досягнення». Це, з одного боку, чудово, що одна частина спортивних Чернівців вміє поєднувати спорт з бізнесом (зрештою, ніхто не забороняє батькам віддавати дітей у безкоштовні або значно дешевші секції з олімпійських видів). Проте хотілось би, щоби місцева влада цілеспрямовано сприяла розвитку олімпійських і, зокрема, тих видів спорту, які гармонійно поєднують в собі пріоритетність (з огляду на перспективи прославляти місто, край, державу на найпрестижніших змаганнях сучасності – Олімпійських іграх), популярність, доступність і можливість паралельно оздоровлювати широкі верстви населення. Чому б не резервувати вже зараз наявні ще вільні площі в дворах, тих же парках під спортивні майданчики (баскетбольні, волейбольні, міні-футбольні), які могли би патронувати державні спортивні організації або/та відповідні федерації?

Власне, відкритим залишається і ініційоване спортивним клубом «Гешко» облаштування оздоровчої зони (спорт-парку) на базі саду дослідної станції. Наразі триває боротьба за передачу в міську комунальну власність (з цільовим спортивно-рекреаційним призначенням) частини території, яка належить столичному інституту і підпорядкована міністерству агрополітики та продовольства. Зрозуміло, що комусь кортить продовжити там будівництво «скромних» котеджів (як на ближній до Великого Кучурова території дослідної станції), але, може, варто подумати і про здоров’я людей!

Ще одна перебуваюча на початковій стадії справа в контексті розвитку матеріально-технічної бази – зініційоване облаштування спортивного майданчика для стрільби з лука (і не лише) за ФОК-ом «Олімпія».

Звісно, дуже добре було б, якби новий мер зміг би реально сприяти утриманню «на плаву» футбольної команди «Буковина» та появі (або відродженню) волейбольної, баскетбольної, міні-футбольної, гандбольної команд, які вже «засвітилися» було на національній арені, але, на жаль, зникли зі спортивної карти України (хотілось би вірити, що тимчасово). Як сприяти? По-перше, грати вони мають безкоштовно на комунальних спортивних аренах (або якщо грають в приватних залах/комплексах, тоді останнім треба організувати всі можливі пільги і підтримку від місцевої влади). Це той мінімум, який не так складно забезпечити.

Безумовно, частиною бюджетів цих команд (бажано – суттєвою) мають бути надходження від реалізації квитків (по можливості, максимально спростити формальності і звільнити від податкових та інших відрахувань з отриманих від продажу квитків коштів). Саме це має бути «головним індикатором» того, що наші земляки зацікавлені в існуванні таких команд.

Як сприяти тому, щоби команди мали і підтримку з боку бізнесових структур? Повірте, є для цього важелі у влади! Інша справа, що ці важелі, як правило, працюють на вирішення зовсім не соціальних, а особистих питань… Наприклад, один високопосадовець запевнив, що власника будь-якої заправки в місті і передмісті легко можна «переконати» віддавати тисяч сто гривень раз в рік, бо ж можна і регулярно перевіряти якість палива і т.п. (або навіть ставити питання про закриття, що зовсім не зашкодить екологічній ситуації;) ), що не дуже бажано для власників заправок, які, мабуть, забезпечують собі «недоторканість» якось інакше – можливо, з особистою вигодою для певних посадовців.

Деякі механізми «залучення коштів» легко вивчати на практиці підготовки і проведення у Чернівцях чемпіонатів Європи та світу з мотокросу. За «уклінними проханнями» влади надають і техніку, і кошти, і іншу допомогу.

До слова, непогано було б організувати на меценатських коштах і певний спортивний фонд, з якого встановити стипендії для найтитулованіших спортсменів (передусім, у видах спорту, що входять до програми Олімпійських ігор та Всесвітніх ігор серед неолімпійських видів спорту).

Ау! Є кандидати, які готові приблизно таку політику вести в сфері фізичної культури і спорту в разі обрання міським головою?! Якщо при цьому кандидат сам є спортсменом (чи колишнім) або, як мінімум, веде здоровий спосіб життя і має в активі реальне сприяння спортивним проектам, – хочу вже голосувати за такого кандидата і рекомендуватиму це іншим;)

P. S. Прохання до спортивних побратимів: не залишайтеся байдужими, долучайтеся до обговорення як програмних речей, тобто своєрідних «спортивних путівників» для потенційних мерів, так і конкретних кандидатур. Можливо, варто зібратися спортивною громадою і запросити на таку зустріч всіх кандидатів, які не проти поспілкуватися на тему перспектив фізичної культури і спорту в Чернівцях? Але якщо збиратися, то не кількома десятками, а справді масово, аби було зрозуміло, що це реальна сила, чиї інтереси не можна ігнорувати;)

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор обласного центру «Спорт для всіх»

***

На посаду керівника обласного спорту підтримали кандидатуру досвідченого фахівця

***

Стадіону «Буковина» «засвітило» 170 тис., а олімпійцям – квартири?

***

Спорт у Чернівцях – оздоровлення громадян чи бізнес?

***

Фото: Буковинські олімпійці вимагають поваги до спортивних досягнень

***

Спортом на Буковині відтепер керує фахівець з педагогіки та початкової освіти

***

Інтриги і пристрасті навколо посади керівника обласного спорту

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

10 Comments
  1. Володимир Дорош says

    Георгію, балотуюся на посаду Чернівецького міського голови та готовий підписатися під більшістю окреслених Вами ініціатив! Останніми роками чимало допомагав окремим видам спорту, як-то армспорт, армліфтинг та карате, однак готовий поширити свою активність і на інші види спорту. Повністю поділяю точку зору, що Чернівці повинні бути містом спортивним, а відтак – здоровим. При цьому спорт має бути не лише професійним, а стати явищем масовим та доступним кожному чернівчанину.
    У своїй передвиборні програмі, з якою можна ознайомитися на сайті http://www.dorosh.com.ua, прописав декілька ключових ініціатив. По-перше, комунальний басейн із доступними цінами: він повинен бути і крапка. Я докладу всіх зусиль аби зробити його вже в найкоротші терміни.
    По-друге, подальше облаштування у парках та скверах спортивних майданчиків загального користування з відповідним інвентарем і тренажерами. Деякі з них вже є: має бути ще більше.
    По-третє, парк для занять екстремальними видами спорту. Сьогодні молодь цим захоплюється, але займається на вулицях. Певен, можна знайти можливість облаштувати їм спеціальне місце.
    Ну і четверте – в декількарічній перспективі я бачу в Чернівцях справжній палац спорту з різними залами та відповідним обладнанням. Ось і буде база як для професійних спорсменів, так і для любителів. І для стоврення баскетбольної, волейбольної та інших команд.
    Взагалі, моя мрія, щоби Чернівці стали кузнею чемпіонів, а чернівецькі спортсмени – основою олімпійської збірної.

    1. Володимире, я вже встиг відмінити для себе, що Ви є достатньо “спортивним” кандидатом;) І просто позитивною людиною, що теж немаловажно;) В спортивних колах, думаю, можуть остерігатися можливої надмірної уваги неолімпійським видам спорту, яким, так сталося, Ви вже допомагали. Але впевнений, що Ви орієнтуєтесь в пріоритетах, розумієте, що таке Олімпійські ігри, Всесвітні ігри серед неолімпійських видів спорту і т.д. І готові на зустрічі з представниками спортивної громади зняти ці можливі сумніви:) Так, всі види спорту потребують і заслуговують на увагу;) Але думаю, що нам ще довго треба йти до того, аби реально можна було всім приділити і увагу, і фінансову підтримку. А наразі треба орієнтуватися на пріоритети і розумно балансувати між перспективами примножувати славу українського спорту (де, зрозуміло, на першому плані Олімпійські ігри) та масовим оздоровленням населення;)

    2. Андрій Калинка says

      Володимир, однією із статтей наповнення міського бюджету і водночас міського спортуправління  повинна стати боротьба проти нечесних-“кидал” працедавців які успішно процвітають на теренах міста, області і всієї України вцілому із-за яких всі вище вказані бюджети втрачають надходження в бюджети всіх рівнів!!!! І ось тут спорсмени мають стати тими морально-чесними сепаратистами у переговорах із “кидалами” працедавцями які не вміють а скоріш за все не хочуть вести бізнес і підприємництво ЧЕСНО!!!!Чи не так?????

  2. Андрій Калинка says

    Прочитавши все вище написане скажу одне…наша вся спортивна еліта області і міста  неготова і нехоче спортивних-кардинальних змін по-новому(я в щодному випадку не агітую цією фразою за одного із кандидата в президенти України…в кожного є своя голова на плечах за кого голосувати), як свідчення цього факту так це події 22 березня в приміщенні облдержадміністарції після яких всім до сих пір байдуже до змін в спорті…за виключенням Віталія Вікторовича Беляєва(президента обласної федерації з боксу)!

  3. Андрій Калинка says

    Георгій я готовий спільно з іншими волонтерами в стислі терміни організувати кандитатів на мера Чернівців до публічних дебатів стосовно їхнього бачення майбутнього розвитку спорту в місті!!!!!!

    1. Думаю, дебати на таку вузьку тему – не дуже актуально буде (думаю, на ТБ мали би вони спілкуватися “про все”:), що стосується життєдіяльності Чернівців). А ось якби ми могли зібратися спортивною громадою, масово (!), тоді можна було б запросити кандидатів і поспілкуватися “у вузькому колі” (тобто тематично вузькому) на тему розвитку фізкультури і спорту в Чернівцях (бачення перспектив і т.п.).

  4. Юрій Халавка says

    Пане Геогорій, оскільки Петра Олексюка підтримує багато молоді, нам часто задають запитання щодо спорту в Чернівцях взагалі і “Буковини” зокрема. Ми готові взяти учать у дебатах чи зустрічі з цього приводу. Можливо добровільне фінансування спорту в нас таке низьке, часе тому, що підприємців до цього “нагинали”, примушуючи підтримувати той чи інший захід?. Контактні тел. 099 00-83-392 

    1. Наразі “дебати” на цю тему можливі між двома кандидатами, які не залишили без уваги запропоновану спортивну тему…:) Я справді хотів би, щоби кандидати могли поспілкуватися з представниками спортивної громади. Але це мала би бути якась масова зустріч. Або, як мінімум, зустріч з кращими з кращих, тобто із заслуженими майстрами спорту, міжнародниками, заслуженими тренерами, лауреатами топ-10 за останні роки. Тобто або масово і відкрито для всіх (в Юності Буковини або в подібному залі, чи в секторі на стадіоні;), або у вужчому колі, але із зрозуміло зібраним контингентом кращих з кращих).

  5. Parneta says

    Зараз вибори і всі будуть “перейматися” спортом і казати як же ж їм “болить” спортивне питання. А реально скажу як думаю – поговорять, попричитають, побьють себе в груди і на тому все і закінчиться. 

    Скажу за своє. Мої мама і тато ще бігали по их легкоатлетичних доріжках на “Буковині”, а це ще 1980 рік, тобто за 34! роки нічого не змінилось. Була можливість збудувати критий манеж та “високопрофесійні” посадовці “допомогли” щоб це не реалізувалось. Легка атлетика – королева спорту, у нас знаходиться в комі і не факт, що вона вийде з неї. А ми чуємо тільки слова, як у США кажуть бла-бла-бла…

    1. Так, Оленка, в передвиборчий період підвищується “чуйність” до проблем і активізація обіцянок:) Це не сьогодні розпочалося і не знати, коли закінчиться:) Щодо доріжок… Певно, маєш на увазі критої доріжки, бо на самому стадіоні змінили у 1988 р. Теж старі, м’яко кажучи:) Манеж не пам’ятаю щоби відмовилися від реальних перспектив побудувати… У нас багато говорять про Палац спорту, в контексті якого говорили і про легкоатлетичні доріжки (хоча в перших планах їх не було). Ясно, що якби дуже хотіли, то можна було б побудувати. Може, якраз наступний мер і “дуже захоче”?:)

Leave A Reply

Your email address will not be published.