Чернівецькі панкратіоністи за рік отримали з міністерства премій на понад мільйон!

1

Неймовірно, але факт: за 2017 рік чернівецькі спортсмени і тренери, які відзначились у панкратіоні – виді спорту, який не лише не є олімпійським, а не входить навіть до Всесвітніх ігор з не олімпійських видів (другий ешелон спорту вищих досягнень), отримали від профільного міністерства понад мільйон гривень преміальних!

Крім цього, міністерство молоді та спорту витрачає чималі кошти на навчально-тренувальні збори та відрядження на європейські та світові змагання представників цього виду спорту (який, до речі, не вдалось знайти у списку контрольованих Антидопінговими службами).

Наприклад, молодий тренер і завідувач кафедрою на факультеті фізичної культури та здоров’я людини Чернівецького національного університету Ігор Наконечний, який заснував цей бізнесово-спортивний проект «панкратіон» у Чернівцях, за 2017 рік отримав від Міністерства молоді та спорту преміальних на суму 239 тисяч 300 грн., а його колега і соратник з того ж факультету Петро Горюк – 203 тисячі 900 грн. Це те, що вдалось знайти у відкритих джерелах в наказах профільного міністерства.

Чималі преміальні отримали і провідні чернівецькі панкратіоністи (повніше інформація – нижче у відповідних копіях наказів міністерства).

Звісно, хтось скаже, що «не треба рахувати чужі гроші». Але ж це не чужі гроші, а кошти з державного бюджету, тобто гроші всіх українців, які міністерство злочинно (по суті) спрямовує в кишені конкретних спортсменів і тренерів з виду спорту навіть не другого ешелону спорту вищих досягнень, а з третього, і то умовно, адже Всесвітні ігри єдиноборств (точніше Всесвітні ігри бойових мистецтв – SportAccord World Combat Games), які почали проводити з ініціативи екс-радянських «спортивних хитрунів», у 2017 році не відбулися (як мали, відповідно до оголошеної періодичності раз на чотири роки). Перші такі Ігри відбулись у 2010 р. у Пекіні (Китай), другі – у 2013 році в Санкт-Петербурзі (Росія). І, до слова, ні там, ні там такий «гіпер успішний» чернівецький панкратіон представлений не був. Чому? Як пояснив після Ігор-2013 Ігор Наконечний, просто в тих Іграх були не ті вагові категорії, в яких відзначаються чернівецькі панкратіоністи. Ігри-2017 мали відбутися у Перу (Ліма). Потім навіть були розмови про можливе їх проведення в Україні. Але, зрештою, їх просто не було.

Ще раз важливі акценти для «захисників панкратіону». Мова не йде про те, що цей вид спорту «треба заборонити» у нас, чи щось таке (хоча, до речі, у стародавні часи його виключили з олімпійської програми за надмірну жорстокість). Більше того, хлопців, які відзначаються у панкратіоні, звісно, можна і варто вітати з цими успіхами, дякувати за залучення підростаючого покоління до спортивних секцій та позитивне виховання (хочеться вірити, що саме таким є виховання і в секціях з панкратіону) і т.п. І навіть надавати матеріальну допомогу, якщо вони справді позитивно виховують молодь, сприяють підготовці потенційних кадрів для армії, правоохоронних органів і т.п. Просто абсолютно не логічно відзначати їх в номінації «спорт вищих досягнень», бо такі види спорту є реально далекими від цього визначення по суті.

Кожен має розуміти своє місце в середовищі, у т.ч. професійному.

Ми ж вітаємо команду, яка виграє Лігу чемпіонів районів Чернівецької області з футболу! З почестями відповідного рівня! Але ж при цьому нікому не приходить в голову називати цю команду сильнішою, ніж «Динамо» (Київ) і «Шахтар», бо останні Лігу чемпіонів виграти не можуть, а у нас тут є переможці Ліги чемпіонів.

Або ж нікому не приходить в голову в одній площині порівнювати «сільські дороги» з автобанами, хоча і ті, і ті – дороги, і на будівництво і одних, і других потрібні чималі зусилля. Але загальновизнано, що найкращі дороги – це «автобани». Так як і загальновизнано, що найпрестижніші комплексні змагання у світі – це Олімпійські ігри та відповідні чемпіонати і Кубки з олімпійських видів. Другий ешелон – Всесвітні ігри з не олімпійських видів та відповідні чемпіонати і Кубки з тих не олімпійських видів і т.д.

Кожен має право займатися тим видом, яким бачає! Це безумовно. Але в спорті цінується вміння відзначатися там, де це загальновизнано престижним.

Нехай панкратіон спробує пройти шлях спочатку до Всесвітніх ігор з неолімпійських видів, потім, можливо, до Олімпійських ігор, і тоді зможуть повноцінно претендувати і на відповідні спортивні лаври, визнання, державну підтримку і т.п.

Яскравий приклад в контексті – карате. Багато хто пам’ятає ті не олімпійські часи цього виду спорту, коли, як жартували, «в кожному підвалі було купа чемпіонів Європи та світу». Ніхто ж не казав, що то якісь погані чи «неправильні» були спортсмени і тренери. Вони їздили на ті версій ні чемпіонати і раділи тим успіхам. Але ж не вимагали за це увагу і підтримку на рівні олімпійських видів. Навіть близько. А вже коли карате реально «засвітили» олімпійські перспективи, все почало мінятися і вже на час включення виду до програми Олімпійських ігор 2020 конкуренція стала настільки високою, що ні про які масові міжнародні успіхи вже не йшлося. І на даний час ми маємо на всю країну лічених реальних кандидатів на участь у Токіо-2020. А успіхи у цьому виді спорту (не у чисельних версіях, а в єдиній, яку визнає МОК – WKF) стали справді по-спортивному цінними!

У колі справжніх спортивних фахівців чудово розуміють, що ці перемоги та медалі на європейських та світових змаганнях у видах ТРЕТЬОГО і нижчих ешелонів навіть близько не можна порівнювати, приміром, з призовими місцями на національних змаганнях з олімпійських видів. Не кажучи вже про участь в Олімпійських іграх (адже лише дуже малий відсоток чемпіонів країни здобувають право виступити на Олімпійських іграх). Чому ж так цинічно непрофесійно діють у профільному міністерстві?.. Це загадка. Або, можливо, там налагодили такі дієві механізми витягування грошей з бюджету (і від батьків та спонсорів) – за якісь відповідні винагороди («відкати»)?.. І така незрозуміла, злочинна по суті, політика міністерства дозволяє представникам цих неолімпійських видів спорту надалі все нахабніше лобіювати свої інтереси, все зухваліше вибивати і ті ж бюджетні кошти, як, наприклад, у випадку зі стипендіями від обласної влади, більшість яких після абсолютно неспортивного, алогічного розпорядження голови Чернівецької ОДА дістались представникам якраз видів спорту третього і нижчих ешелонів спорту вищих досягнень… Попутно ще й проігнорували рішення обласної ради щодо розподілу цих стипендій у пропорціях 70% на олімпійські види…

Рано чи пізно все одно все стане на свої місця. Поки що важливо, аби прихильники спорту не ставились поверхнево до цих проблем і вміли розрізняти справді цінні спортивні досягнення від досягнень, які реально цінні лише в межах окремих не олімпійських видів…

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»,
з повагою до ВСІХ, хто важкою працею
добивається успіхів у своїх видах спорту,
незалежно від статусу,
але з визнанням традиційних спортивних цінностей,
відповідно до яких представники нижчих ешелонів
не можуть позиціонувати себе на рівні з вищими

А ось дані щодо преміальних, які отримали від профільного міністерства представники панкратіону у 2017 році (з відкритих джерел):

***

***

***

***

***

***

А ось тема для наступних роздумів у цьому напрямку – дані, якими поділився користувач Facebook і які в принципі шокують:

***

Досвід сусідів: ~3,85% (!) бюджетних коштів – на неолімпійські види

***

Панкратіон був уособленням насильства у стародавньому спорті… (відео)

***

Пристрасті навколо стипендій для кращих і перспективних спортсменів Буковини

***

Федорук чітко висловився за пріоритетність олімпізму

***

Міністерство чомусь дуже мало буковинців залучило на збір з панкратіону

***

Міністерство виділило панкратіону на Євро-2016 450 тис. Депутати і спонсори знали це?

***

На Євро-2016 з панкратіону учасників було менше, ніж медалей?!

***

Успіхи буковинських панкратіоністів у фіналі Кубка світу 2017 (фото, відео)

***

Панкратіон: Буковинці привезли нагороди з італійського Євро-2017 (відео)

***

Представнику буковинського панкратіону присвоїли звання заслуженого

***

1 Comment
  1. Іво says

    Якщо застосовувати принцип “світової спортивної ієрархії”, то футболісти повинні отримувати найбільше фінансування. Буковинські футболісти найталановитіші спортсмени області? Ні. Буковинські футболісти найкраще репрезентують нашу область і місто на міжнародних змаганнях? Ні. На мою думку фінансування потрібно привязувати під результат, а не під надуману і спірну ієрархію спортивних дисциплін. У місцевих панкратіонистів такий результат є. Законність чи незаконність спрямування бюджетних коштів нехай перевіряє прокуратура. Дане журналістське розслідування виглядає як заказуха або персональне хейтерство.

Leave A Reply

Your email address will not be published.