Скайп-нарада: столиця питає з Чернівців за квартири для Лупу і Ко і хвалить за біга

0

Перша на Буковині скайп-нарада з Міністерством молоді та спорту України відбулась у приміщенні обласного управління молоді та спорту по вул. Університетській, 50.

 

Молодіжні проекти можуть мати фінансову підтримку зі столиці

Проводив нараду заступник Міністра молоді та спорту України – керівник апарату 160525-narada-misjkrada-Chernivtsi-sportbuk.com (23)-copyМінмолодьспорту Микола Даневич, якому в міністерстві «асистували» керівники і представники підрозділів, підвідомчих організацій та спортивних товариств. У Чернівцях «першу скрипку грав», звісно, начальник облмолодьспортуправління Богдан Вітовський.

У молодіжному і оздоровчому напрямках інформацію фахово доповнював заступник начальника управління і керівник відповідного відділу Ростислав Тищук.

Зі столиці у цьому контексті попросили під час підготовки різних проектів, що всеукраїнські можуть потрапляти під фінансову підтримку з боку Міністерства.

Оптимізація мережі спортивних шкіл розпочалась…

У спортивному напрямку представники Міністерства цікавились, зокрема, чи фінансуються спортивні товариства і яка ситуація зі спортивними школами (чи є скорочення або, навпаки, можливо, розвиток мережі).

Богдан Вітовський зауважив, що спортивні школи, які функціонують при обласних спортивних товариствах, отримали необхідну мінімальну фінансову підтримку від місцевої влади, тож всі продовжують роботу. Голова обласної організації ФСТ «Колос» Петро Івасюк, у свою чергу, зазначив, що було б непогано повернути практику надання фінансової підтримки товариствам зі столиці, як було раніше, коли спортивні школи «Колос», «Україна» і «Спартак» отримували часткове фінансування з Фонду соцстрахування (хоча, якщо по правді, це було не дуже «природно», бо по своїй суті ті кошти насправді були фактично «бюджетними», і їх краще розподіляти через профільну вертикаль, де краще знають реальні потреби та можуть якісніше оцінювати ефективність їх використання).

Щодо спортивних шкіл, Богдан Іванович повідомив, що нові утворені об’єднані громади прийняли рішення взяти на фінансування «колосівські» ДЮСШ с. Великий Кучурів (Сторожинецький район) та с. Волока (Глибоцький район). І зауважив, що скорочень наразі немає, а йде робота з оптимізації мережі. Як це відбулось у Вижницькому районі, де на базі «колосівської» та «освітянської» спортивних шкіл утворили районну комунальну ДЮСШ. При цьому скорочений був лише адмінперсонал (по одному директору і бухгалтеру), а тренерські ставки всі зберегли. А завдяки зменшенню витрат на адмінперсонал, 54 тис. грн. додатково направлено на спортивну роботу.

…І це лише початок…

До слова, спроби піти шляхом такої оптимізації на Буковині були ще з 2007 року. Але тоді місцеві депутати «заблокували» відповідні пропозиції облспортвідділу (за винятком Чернівці, де тоді об’єднали спорт школи №1 і №2). Проте час показав, що цю оптимізацію таки необхідно проводити. І це лише початок змін, без яких обійтися неможливо (це ширша тема, яку буде продовжено згодом, і до якої пропонуємо долучитися всім зацікавленим і небайдужим).

Олімпійців житлом треба забезпечити

Ще столиця поцікавилась, яка ситуація із забезпеченням житлом олімпійців і кандидатів на участь у Іграх. Персонально згадували про титуловану бігунку Наталію Лупу.

Богдан Вітовський поінформував представників Міністерства, що Чернівецька міська рада ніби готова частково фінансувати придбання квартир для олімпійців. А ось з другою частиною поки що проблеми. Це могли би бути і кошти самих спортсменів, але звідки їм брати такі суми?.. Швидше, про другу частину слід подбати обласній владі. І механізми для виділення таких коштів у регіональній програмі розвитку фізичної культури і спорту до 2017 року (як і у попередній) є, тепер головне – добра воля керівництва, депутатів та можливості бюджету. Сподіваємось, найближчим часом все-таки вдасться «зсунути з місця віз», який залишився «у спадок» від попередньої владної команди.

Нагадаємо, що всі буковинські учасники Олімпійських ігор раніше отримували житло у Чернівцях. Але цю традицію, на жаль, було перервано після Олімпіади-2012. Хочеться вірити, що саме «перервана», а не «закопана». І що нова владна команда зуміє цю позитивну добру традицію відновити, таким чином продемонструвавши «не словом, а  ділом», що реально підтримує заяви керівників держави про пріоритетність спорту в Україні… Крім Наталії Лупу (легка атлетика), в Олімпіаді-2012 взяли участь також Тетяна Дорохова (стрільба з лука), Микола Лабовський (легка атлетика) та Лідія Січенікова (стрільба з лука).

Центрів «Інваспорт» має побільшати

Окремо цікавились під час скайп-наради і про справи з відкриттям нових центрів «Інваспорт» (в районах і містах обласного значення). Директор обласного центру «Інваспорт» Микола Кідревич повідомив, що цей процес загальмувався у зв’язку з адміністративними змінами, утворенням об’єднаних громад, чиї можливості щодо утримання таких центрів ще не дуже зрозумілі.

Проблему меддопуску реально вирішити, головне бажання

Під час спілкування про спортивно-масовий напрям автор цих рядків (далеко не вперше) звернув увагу, зокрема, на проблему, пов’язану з «нормативною вимогою» до учасників спортивно-масових заходів надавати організаторам медичний доступ. Абсолютна більшість потенційних учасників не бажають витрачати час на ці меддопуски. І вже не перший рік йде мова про те, щоби узаконити бодай для «масовок» можливість брати участь у цих заходах без меддопуску, засвідчивши власним підписом, що «відповідаєш за стан свого здоров’я» (для неповнолітніх, зрозуміло, це має бути підпис когось з батьків або офіційних опікунів). До слова, не так давно перший заступник міністра Ігор Гоцул зазначав, що відповідний процес можливого вирішення цієї проблеми запущений. Тож ж чекатимемо з надією.

Досупної спортивної інфраструктури явно не вистачає

Також звернув увагу на те, що ми не маємо можливостей запрошувати населення до занять спортом на комунальні більш-менш сучасні спортивні бази (за винятком стадіону «Буковина», парків, шкільних майданчиків, які не завжди годяться для фізкультурно-оздоровчої роботи з населенням). І влада у цьому контексті реально робить дуже мало, на жаль. У т.ч. в плані реального стимулювання інвестицій у спортивно-оздоровчу інфраструктуру – так, щоби інвесторам було вигідно вкладати у спортивні об’єкти кошти, отримуючи прибуток від супутньої інфраструктури (точки громадського харчування, сауни, фітнес-клуби, готелі тощо), а самі стратегічно важливі для оздоровлення населення басейни, спортзали і т.п. могли надавати в оренду мешканцям за доступними цінами, або безкоштовно спортивним школам і пільговим категоріям населення. Такі потенційні інвестори є, просто потрібні адекватні пропозиції з боку влади, а не підхід «з доларами в очах», коли до можливого будівництва інвесторами спортивної бази ставляться як до «звичайного бізнесу»…

Скільки ж треба «для повного щастя»?..

Микола Даневич попросив Богдана Вітовського в контексті підготовки бюджетного запиту на наступний рік підрахувати, скільки треба коштів «для повного щастя», щоби можна було тримати високо планку в спорті (у т.ч. оздоровчому) і не залежати при цьому лише від настрою спонсорів. Про перспективи збільшення фінансування, у т.ч. на будівництво спортивних об’єктів, Микола Володимирович має намір поспілкуватися і з народними депутатами…

Загалом, скайп-нарада пройшла, як кажуть, конструктивно. І продемонструвала, що, напевно, давно час відмовитися від проведення «безкінечних» централізованих нарад (колегій і т.п.) у столиці або інших містах, на що витрачаються зайві кошти і час.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

26 мая 2016 г.

***

Підсумки Бігу Миру і CrossHill 2016

Цього ж дня, 25.05.16, у міській раді відбулась нарада, присвячена підбиттю підсумків проведення у Чернівцях ІІІ Бігу Миру і Естафети Миру (15 травня), ІІ CrossHill (22 травня), «Спортивного ярмарку» (21 травня), а також підготовці до Велодня 2016 (субота, 28 травня, старт – о 16:00 на Соборній площі).

Приємно зазначити, що під час згаданої вище скайп-наради представники Мінмолодьспорту схвально відгукнулися про проведені у Чернівцях забіги. І побажали успіхів в організації та проведенні наступних.

Біг Миру (15 травня) і CrossHill (22 травня), на думку організаторів цих спортивно-масових заходів та учасників наради у міськраді, вдалися на славу. І в одному, і в другому забігу взяли участь не лише гості з інших міст, а й з-за кордону, що особливо приємно і перспективно, зокрема, в контексті туристичної привабливості Чернівців.

Організатори CrossHill вручили подяки за допомогу в проведенні представникам влади та нової поліції.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор обласного центру «Спорт для всіх»

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

Підсумки Бігу Миру і CrossHill 2016 у міській раді, плюс підготовка до Велодня 2016. 25.05.16

***

Відео: Біг Миру і Естафета Миру 2016

***

Біг Миру і Естафета Миру 2016 у фотографіях

***

22 травня у Чернівцях – ІІ CrossHill (Програма, Положення)

***

Спортивний ярмарок 2016: запальні показові виступи і рекорди України! (фото)

***

Федерація плавання України у Чернівцях «лобіює» реформи і будівництво басейнів

***

Іван Гешко: Хтось проти, а я за ліквідацію Міністерства молоді та спорту

***

Про фінанси і романси: Спортивний керівник «розворушив» роботу і… звільнився

***

Радійте спортсмени – міністр Жданов доповів про суцільний позитив! (Згідні?!)

***

Міністр Жданов переклав відповідальність за фінансування ДЮСШ на облуправління

***

Асамблея НОК 2015: За Євробаскет-2017 у Києві та припинення спортивної еміграції

***

На Волині заняття в ДЮСШ роблять платними (на Буковині теж «мусять»?)

***

Новий міністр молоді та спорту – вінницький політик з «команди Кучми» (біографія)

***

«Спортивна реформа-2014»: Позитивні зміни чи збільшення витрат на бюрократію?

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

Фото: На змаганнях у Чернівцях – найбільше міністрів «на квадратний метр»

***

Фото: Міністр Булатов і зірковий Гешко підтримали оздоровчий флешмоб у Чернівцях

***

Міністр молоді та спорту – Дмитро Булатов (біографія і зв’язок зі спортом)

***

Особливості і перспективи розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.