Міністр Жданов переклав відповідальність за фінансування ДЮСШ на облуправління

0

Питання повноцінного фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, на думку міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, мають вирішувати профільні підрозділи місцевих органів виконавчої влади.

Karikaturya-kadry-vyrishuutj-vse-report-if.ua

Про це міністр заявив на селекторній нараді з керівниками профільних підрозділів обласних державних адміністрацій 20.01.15. «Аргументував» таку постановку питання Жданов тим, що в Україні йде децентралізація, тому, мовляв, місцевим органам влади слід перебирати на себе відповідальність за збереження і функціонування спортивних шкіл, у т.ч. в частині втрачених «на очах у міністерства» коштів, які раніше поступали на часткове фінансування ДЮСШ від Фонду соцстрахування.

Нагадаємо, що відрахування до Фонду соцстрахування є обов’язковими, а отже ті кошти, якщо називати речі своїми іменами, – по суті бюджетні. Тому вони мали би давно виділятися на це часткове фінансування ДЮСШ через компетентну спортивну вертикаль, а не через далекий від спорту Фонд соцстрахування (що, як відомо, породило попутно й зловживання на етапі прийняття рішень, кому які суми виділяти, не кажучи вже про «професіоналізм» в плані оцінювання ефективності використання цих коштів).

На жаль, замість того, щоби припинити цей нонсенс і просто урегулювати питання фінансування спортшкіл, у нас, навпаки, прийняли рішення припинити виділяти кошти на ДЮСШ через Фонд. І профільний міністр, який має якусь впливовість в Кабміні і справді переживає за спортивні школи, мав би, напевно, переконати керівництво уряду зберегти фінансування спортивних шкіл, тобто перекинути відповідні «фондівські кошти» через цільові субвенції тим же ДЮСШ. Ігор Жданов це питання або не зміг вирішити, або, можливо, й не пробував. Зате тепер «героїчно» переклав всю відповідальність на профільні підрозділи облдержадміністрацій – ніби не знає, що це не вони вирішують, скільки коштів на фізкультуру і спорт виділяють з місцевих бюджетів. І ніби не знає, що «зайві» кошти на ДЮСШ в місцевих бюджетах не з’явились від того, що Фонд вже не фінансує спорт школи. Або від «гучних заяв» міністра. Чи пан міністр саме так уявляє собі сучасний «бюджетний процес» – коли кошти на різні сфери і галузі виділяють відповідно до того, як вдало їх «вибивають» керівники відповідних підрозділів?..

Щоправда, Мінфін таки виділив 100 млн. грн. під фінансування спорт шкіл – на перехідний період (і, ймовірно, не без участі п. Жданова). Але це лише тимчасово знімає гостроту, а не вирішує проблему… Зате міністр переклав відповідальність на місцевих керівників і «умив руки»…

Ну, це ж якраз і є, мабуть, «успішна робота» міністра молоді та спорту: менше буде підлітків займатися в спортшколах – більше у них буде часу на боротьбу проти всіляких негативних явищ:) І це «правильна» державна політика у цій сфері, так?..

 SportBuk.com

До вашої уваги матеріал про згадану селекторну нараду з сайті Мінмолодьспорту (dsmsu.gov.ua).

Ігор Жданов закликав керівництво областей взяти під особистий контроль питання забезпечення фінансування ДЮСШ

20 січня в Кабінеті Міністрів України за ініціативи Міністра молоді та спорту Ігоря Жданова відбулася селекторна нарада із керівниками профільних підрозділів Обласних державних адміністрацій.

У нараді також взяли участь перший заступник Міністра молоді та спорту Ігор Гоцул, заступник Міністра-керівник апарату Євген Баженков, заступник Міністра Кабінету Міністрів України Роман Греба, представники Міністерства фінансів, народні депутати України Денис Силантьєв, Олег Петренко, керівники ФСТ України та інші.

Зокрема, Ігор Жданов поставив перед керівництвом місцевих органів влади завдання взяти під особистий контроль питання забезпечення фінансування тих 534 ДЮСШ, які раніше фінансувалися Фондом соціального страхування, а тепер передані на місцеві бюджети.

Міністр зазначив, що в Україні діє 1567 спортивні школи, в яких займаються понад 570 тис. дітей. У минулому році від загальної суми їх фінансування 82% коштів на спортивні школи йшло з бюджетів області, міст та районів. Понад 13% коштів виділялось Фондом соцстраху та 5,8% – це позабюджетне фінансування. «Однак, тепер основне навантаження по утриманню спортивних шкіл лягає на місцеві бюджети, як і персональна відповідальність за їх збереження та функціонування на місцевих керівників. Більше повноважень, які передаються на місця в рамках політики децентралізації, означає і більшу відповідальність», – роз’яснив Ігор Жданов.

Міністр нагадав, що наприкінці грудня 2014 р. під час виїзної колегії у м. Тетієві, він поставив до відома присутніх профільних заступників голів ОДА, керівників обласних управлінь про те, що необхідно ретельно підготуватися до нових змін в системі фінансування ДЮСШ.

«Ми неодноразово зверталися до місцевих керівників із проханням готуватися до цих змін та проконтролювати виділення коштів через місцеві бюджети. Мінфін також надіслав свої роз’яснення та виділив 100 млн. грн. на перехідний період під фінансування цих шкіл. Але, на жаль, зараз надходять сигнали, що не завжди управління молоді та спорту облдержадміністрацій діють так, як потрібно. Саме тому я вирішив провести селекторну нараду щоб ми разом розібралися в проблемах, які тут виникають», – наголосив Ігор Жданов.

У свою чергу учасники наради із регіонів поінформували присутніх про розвиток ситуації на місцях та вжиті заходи. Підбиваючи підсумки наради, Міністр молоді та спорту України наголосив на основних питаннях, які потребують невідкладного вирішення, а саме:

1. Фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, яке раніше здійснювалося із Фонду соцстраху – повинно відбуватися диференційовано і збалансовано, а саме покладатися не тільки на обласний бюджет, а й на районі та міські бюджети.

2. Питання фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл має перебувати під особистим контролем та є персональною відповідальністю керівництва кожного управління області.

3. Керівництву на місцях необхідно оперативно провести зустрічі із директорами і колективами ДЮСШ і роз’яснити ситуацію та план дій з їх подальшого фінансового забезпечення.

4. Будь-яка оптимізація та укрупнення ДЮСШ має здійснюватися виключно за погодженням із Міністерством молоді та спорту. При цьому мають бути збережені, як вихованці, так й тренерсько-викладацький склад шкіл.

5. До 23 січня 2014 р. управління молоді та спорту ОДА мають подати Міністерству детальний звіт про те, скільки ДЮСШ вже було переведено на фінансування із місцевих бюджетів, скільки планується та яким чином відбувається цей процес.

«Там де профільне управління облдержадміністрацій працює, то одразу відчувається, що проблеми вирішуються оперативно, і вони думають про здоров’я нації та збереження системи масового спорту. А там, де хтось досі не усвідомив, що в країні відбувається децентралізація та «по старинці» чекає команди і листів із Києва – справа серйозно гальмується», – відзначив Ігор Жданов.

Він також закликав керівництво регіонів обов’язково взяти участь в сесіях органів самоврядування під час прийняття місцевих бюджетів. «Роз’ясніть депутатам, що від їх рішень про фінансування ДЮСШ – залежить, чи буде у нас спортивна нація, чи ми будемо витрачати кошти на ліки», – підсумував Міністр.

***

На Волині заняття в ДЮСШ роблять платними (на Буковині теж «мусять»?)

***

Федерація плавання України у Чернівцях «лобіює» реформи і будівництво басейнів

***

Спорт у Чернівцях – оздоровлення громадян чи бізнес?

***

Обговорюємо: Концепція реформування сфери фізичного виховання та спорту

***

Міністр Булатов спростував інформацію про припинення фінансування ДЮСШ

***

Проект нового Закону України Про фізичне виховання та спорт (для обговорення)

***

«Спортивна реформа-2014»: Позитивні зміни чи збільшення витрат на бюрократію?

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

Фото: На змаганнях у Чернівцях – найбільше міністрів «на квадратний метр»

***

Фото: Міністр Булатов і зірковий Гешко підтримали оздоровчий флешмоб у Чернівцях

***

Міністр молоді та спорту – Дмитро Булатов (біографія і зв’язок зі спортом)

***

Особливості і перспективи розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.