Польовий: На «Льодовому майданчику» – катання, хороший настрій, щоденні акції

0

Хоч зима цього сезону й не радує нас відповідною зимовою погодою, спортивно-оздоровчі розваги цієї пори року ніхто не відміняв. Вже більше десяти років у Чернівцях функціонує «Льодовий майданчик», який відвідують чернівчани й гості міста. Про послуги, умови та особливості катання на головній ковзанці Буковини ми спілкувалися з генеральним директором «Майданчика», неймовірним ентузіастом та просто хорошою, цікавою людиною Павлом Польовим.

150117-probizhka-Lyodoviy-sportbuk.com (7)-Kapralov

Напевно, таке вже традиційне, щорічне запитання до вас. Що нового пропонує в цьому сезоні шанувальникам зимових видів спорту в Чернівцях «Льодовий майданчик»?

В принципі, нічого особливого для нового сезону ми не винайшли. Все майже без змін: катання, хороший настрій, різноманітні щоденні акції та знижки. Це те, що полюбилося нашим відвідувачам минулими роками: День студента, День школяра, «Подвійне задоволення» із безкоштовною другою годиною катання, День сім’ї, коли в разі сімейного відвідування «Майданчика» користувачі отримують суттєву знижку. Також ми надаємо безкоштовні години катання для тих, хто приймає участь у колективних оздоровчих пробіжках на стадіоні «Буковина» та в парку ім. Шевченка.

 

Чи відбуватимуться цього року нічні катання?

Якщо чесно, декілька разів ми вже намагалися їх відновити, але чомусь нічого не вдається. Як то кажуть – немає попиту на цю послугу. Можливо, ті люди, яким це було цікаво раніше – скажімо, років п’ять тому – вже виросли, чи подорослішали, а молодь з кожним роком відходить від активного способу життя. Наявність «планшетів», смартфонів, інтернету – все це змінило життя не на краще, активний спосіб життя багатьма людьми, особливо молоддю, почав ігноруватися.

 

Стосовно відвідувачів… Чи є молодь, яка регулярно приходить кататися на «Майданчику»?

Так, в основному наші відвідувачі зараз – це молодь, але приходять, звичайно, й люди старші. Хоча… Ось у березні 2015 року, наприклад, буде вже 12 років «Льодовому майданчику» в Чернівцях, і, щодо статистики, можу з упевненістю сказати таке: тенденція щодо кількості відвідувачів іде на зменшення. Нажаль… Це можна говорити як про кожну вікову групу окремо, так і про відвідувачів у цілому.

 

А в чому справа? В чому причина зменшення кількості відвідувачів у Чернівцях в той час, як у багатьох європейських містах відвідувачів на ковзанках взимку стає все більше? А якщо враховувати те, що у вас, так би мовити, конкурентів у місті немає, ситуація стає ще більш дивною…

Думаю, що відбиток в цілому залишає ситуація в країні. Приходиш додому, включаєш телевізор – і все. Настрою ні на що немає. Соціальна депресія розвивається, батьки не займаються дітьми й умовами їхнього фізичного розвитку, у школах відміняють уроки з фізкультури та спорту. От вам і причини. Немає підтримки ані від держави, ані від батьків. Батьки, зрозуміло, думають про те, як заробити гроші, забезпечити майбутнє дітей, а про фізкультуру і спорт думають менш за все. Телевізори, комп’ютери, смартфони… Коли я навчався у школі, сидіти зі справкою й не ходити на уроки фізкультури було соромно, а зараз? Як 30 дітей є у класі, то п’ятеро – здорові, а 25 – хворі. А вп’ятьох, грубо кажучи, навіть ні в що не пограєш. Інші ж сидять з різноманітними гаджетами… От і все…

 

Скажіть, а в чому, на вашу думку, полягає доцільність відкриття ковзанки під відкритим небом на Соборній площі як щорічно, так і, власне, в цьому році? Чи не простіше було б краще якимось чином залучати дітей для катання сюди, на «Льодовий майданчик»?

Ну, як не як, а «Льодовий майданчик» є приватною власністю, комерційною установою, і витрати на ньому ніхто не погодиться відшкодовувати. Працювати ж собі у збиток, особливо враховуючи зниження загальної кількості відвідувачів, особисто я проти. Колосальні витрати йдуть на світло, на обслуговування льоду й на підтримку температурного режиму.

 

Тобто, якщо би спонсори, які оплачують місту витрати на ковзанку на Соборній площі, погодилися компенсовувати вам безкоштовне катання тут, на «Майданчику», то витрати на це були б більшими, аніж на ковзанці під відкритим небом?

Якби ці витрати компенсовували в повному обсязі плюс неотримані прибутки від оплачуваних послуг на період безкоштовного катання, то, звичайно, можна було би влаштовувати це тут, та й то навряд чи. Тому що там, де безкоштовно – там хаос. Люди не цінують витрачених кимось коштів, люди ламають спорядження, відносяться до нього зі зневагою. Можна сказати – плюють на все, ведуть себе вкрай неадекватно. От вже три роки влаштовується безкоштовна ковзанка на Соборній площі і я бачу, як там ведуть себе люди. Якби це відбувалося тут, на «Майданчику», то я б, напевно, кожного другого виводив би звідси, бо так себе вести не можна! Кожного року Фонд Фірташа надає по 200-300 пар нових ковзанів, а під кінець безкоштовного катання залишаються функціональними не більше 20-30 пар!!! Всі інші безжально нищать! Я пропонував фонду якимось чином упорядкувати вхід/вихід, зробити вхід на ковзанку хоча б у розмірі 5 гривень, але фактор безкоштовності все ж таки хочуть зберегти. А тут, на «Майданчику», ковзани «живуть» по 4-5 років, і то могло би бути ще краще! Наприклад, я був у Європі, спеціально заходив дивитися на прокат ковзанів і в мене складалося враження, ніби ті ковзани є новими! Немає в нас культури збереження чужої власності, немає відповідного виховання. «Не моє – не жаль».

 

Особисто від себе… Не можу не погодитися із Павлом, адже спостерігати подібне відношення до прокатного спорядження доводилося не тільки в Чернівцях. На жаль, це – гірка правда часу. І подібну культуру треба виховувати змалку.

А на даний момент безкоштовна ковзанка на Соборній площі вже не працює, тому на активний відпочинок запрошуємо всіх чернівчан та гостей міста саме на «Льодовий майданчик». Гарний настрій, позитивні враження й заряд бадьорості вам будуть забезпечені. Не зволікайте, адже влітку такої можливості точно не буде!

 

Альберт Комарі

***

Фото: На нічну «староноворічну пробіжку 2015» завітала «Фея» з подарунками

***

Фото: У Чернівцях 1 січня Дід Мороз долучився до оздоровчого пробігу

***

«Льодовий майданчик» дарує безкоштовне катання учасникам оздоровчої пробіжки!

***

«Льодовий майданчик» готується до відкриття сезону-2014/15

***

Фото: Богатир №1 нагородив лауреаток конкурсу «ЛЬОДОВА КОРОЛЕВА 2014»

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.