СК «Гешко»: Підтримка талантів, організація спортивних заходів

1

Спортивний клуб «Гешко» заснований у 2007 р. Головні організаційні досягнення за перші роки діяльності: організація міжнародних змагань «Буковинська миля», шоу-програми «Зірки естради – зіркам спорту», конкурсу «Міс спорт Україна», спортивних телетрансляцій, інших змагань та пропагандистських заходів, початок створення у Кіцмані у співпраці з органами місцевої влади обласного спортивного інтернату.

Офіційно спортивний клуб «Гешко» заснований 16 квітня 2007 року, хоча фактично свою діяльність розпочав раніше – з початком тісної співпраці між Іваном Гешком та Валерієм Чинушем (у квітні 2005 р.).

Головними партнерами клубу є готельно-туристичний комплекс «Буковина» та спортивно-оздоровчий комплекс «Цецино». Саме завдяки підтримці з боку «Буковини» та «Цецино» і персонально Валерія Чинуша СК «Гешко» підтримує таких спортсменів, як, зокрема, Наталя Лупу (найвищі досягнення: переможниця Європейського Олімпійського юнацького фестивалю 2003 р. на дистанції 1500 м, чемпіонка Європи серед юніорок 2005 р. на дистанції 800 м, срібна призерка молодіжного Чемпіонату Європи 2009 р. на дистанції 800 м, переможниця Командного Чемпіонату Європи 2010 р. на дистанції 800 м), Ольга Михайличенко (екс-рекордсменка України серед дівчат на дистанції 400 м), Олександр Борисюк (бронзовий призер Кубку Європи (Б) 2008 р. на дистанції 1500 м), Людмила Кирийчук (рекордсменка України серед дівчат на дистанції 1500 м), Тарас Бибик (чемпіон України серед юніорів 2010 р. на дистанції 800 м) та інші (приблизно рік допомогу від співзасновника СК «Гешко» Валерія Чинуша отримувала і титулована лучниця Тетяна Дорохова)…

З 2005 р. СК «Гешко», за підтримки обласної та міської влади, проводить до Дня міста в Чернівцях міжнародні змагання «Буковинська миля», які транслюються на телеканалі «Чернівці». З 2009 р. в рамках цього проекту у рідному для Івана Гешка Кіцмані відбуваються і змагання серед дітей «Буковинська міні-миля». У 2007-08 рр. спортклуб, також спільно з обласною владою, теж проводив відкриті дитячі змагання у Кіцмані.

СК «Гешко» з 2008 р. є головним співорганізатором (з обласною владою) шоу-програми «Зірки естради – зіркам спорту», у рамках якої напочатку кожного року нагороджують кращих спортсменів та тренерів Буковини за попередній рік.

З ініціативи СК «Гешко» у 2007 р. зроблені перші кроки на шляху до створення у Кіцмані спортивного інтернату. Зокрема, 4.12.2007 р. голова Чернівецької обласної державної адміністрації Володимир Куліш підписав розпорядження №564-р «Про заходи щодо створення обласного інтернату спортивного профілю», в якому, зокрема, передбачено: враховуючи пропозиції обласного спортивного клубу «Гешко», «з метою підтримки олімпійського руху, організації відбору перспективних спортсменів та навчально-тренувального процесу для вдосконалення їх майстерності, підготовки спортивного резерву для збірних команд області та України:

1. Відділу з питань фізичної культури і спорту обласної державної адміністрації (Г. Мазурашу):

1.1. Здійснити підготовчі заходи щодо створення у 2008 році обласного інтернату спортивного профілю (далі – обласний спортінтернат).

1.2. Підготувати проект угоди з обласним спортивним клубом «Гешко» про спільну діяльність щодо забезпечення функціонування обласного спортінтернату.

1.3. Підготувати проект Статуту обласного спортінтернату.

1.4. Подати необхідні документи для утворення обласного спортінтернату на розгляд і затвердження сесії обласної ради».

З метою реалізації цього проекту СК «Гешко» восени 2007 р. взяв в оренду приміщення спального корпусу Кіцманської районної гімназії (літ. Б) по вул. Незалежності, 55 у м. Кіцмані (договір оренди №43, затверджений розпорядження голови Кіцманської районної ради №170 від 02.10.2007 р.) – для проживання майбутніх вихованців обласного інтернату спортивного профілю та спортсменів, які тренуються і виступають за клуб. У названому приміщенні вже проведено частину необхідних робіт (хоча після прориву отоплювальної системи взимку 2007 р. деякі роботи довелося проводити двічі). У названому приміщенні вже проживають окремі відомі спортсмени, в т.ч. призер Кубку Європи Олександр Борисюк, кандидат до збірної України Сергій Кізима та інші.

У 2009 р. СК «Гешко» ініціював проведення І конкурсу краси «Міс спорт Україна». Цей проект був реалізований спільно з Всеукраїнським спортивним порталом turnir.com.ua. Переможницею конкурсу стала олімпійська чемпіонка 2008 р. з семиборства Наталя Добринська, яку нагороди в прямому ефірі під час популярної програми «Шустер live» на телеканалі «Україна».

СК «Гешко» чималу увагу приділяє інформаційно-пропагандистській роботі. Так, з 2007 р. запрацював сайт heshko.com, який певний час виконував і функції буковинського спортивного порталу. У 2009 р. ці функції на себе перебрав інший проект СК «Гешко» – Буковинський спортивний портал sportbuk.com.

Спортивний клуб виступає співорганізатором змагань не лише з легкої атлетики, а й з інших видів спорту (наприклад, пляжний волейбол, міні-футбол, боулінг). Крім цього, організовано чимало «Олімпійських уроків», зустрічей школярів та студентів з відомими спортсменами, спортивних телетрансляцій. СК «Гешко» у співпраці з телеканалом «Чернівці» готує і інші інформаційно-пропагандистських спортивні проекти («Зірки буковинського спорту», «Буковинські герої Всесвітньої Універсіади» тощо).

Голова правління СК «Гешко» – Чинуш Валерій Миколайович.

Президент СК «Гешко» – Гешко Іван Тарасович.

***

Контакти: (0372) 90-90-35, (050) 841-61-33, sportbuk@gmail.com

Емблеми СК «Гешко»:

Валерій Чинуш та Іван Гешко. Фото: Георгій Мазурашу

Leave A Reply

Your email address will not be published.