Ще пару пов’язаних з Чернівцями олімпійців і 3 олімпійські медалі! (відео)

0

У рамках проекту «Літопис буковинського спорту» продовжуємо знайомити з олімпійцями, чиї долі пов’язані з Чернівцями, а в даному разі мова про уродженців Чернівців.

Виявляється, на Буковині народжена не лише румунська олімпійська чемпіонка зі стрибків у довжину Віоріка Віскопуляну (про що свого часу SportBuk.com підказав знаний тренер і поет-пісняр Геннадій Терехов), а й знаменита гімнастка з сусідньої Румунії Єлєна Леуштяну (Elena Leuşteanu, також відома під прізвищами Попеску – Popescu та Теодореску – Teodorescu). 

Єлєна Леуштяну народилась 4.07.1935 р. у Чернівцях, які тоді входили до складу Румунії. Під час ІІ світової війни переїхала із сім’єю в м. Брашов (Румунія). 

Пізніше стала знаменитою гімнастикою (спортивна гімнастика). У 1954 році представляла Румунію на чемпіонаті світу (Рим, Італія), де посіла 4 місце в команді і 5 місце в особистому заліку. 

На Олімпійських іграх 1956 р. (Мельбурн, Австралія) здобула 2 бронзові медалі (в команді та особисто у вільних вправах). 

На чемпіонаті Європи 1957 р. (Бухарест, Румунія) виборола 3 срібні медалі (багатоборство, вільні вправи, бруси). Чемпіонкою там, до слова, була зіркова українська (радянська) гімнастка Лариса Латиніна (Дирій) – володарка 18 олімпійських медалей (9 золотих, 5 срібних, 4 бронзових).

На чемпіонаті світу 1958 р. (Москва, СРСР) стала бронзовою призеркою в команді.

У 1959 р. на чемпіонаті Європи (Краков, Польща) доповнила свою колекцію 2 срібними нагородами (багатоборство, бруси).

На Олімпійських іграх 1960 р. (Рим, Італія) Єлєна Леуштяну виборола ще одну олімпійську «бронзу» (команда).

У 1961 р. на чемпіонаті Європи (Лейпциг, НДР) Єлєна посіла 4-6-ті місця в окремих дисциплінах.

Виступала Єлєна Леуштяну і на Олімпійських іграх 1964 р. (Токіо, Японія), де посіла 6 місце в команді та 20 особисто.

Цікаво, що в дитинстві Єлєна, як кажуть, навіть чути не хотіла про спортивну гімнастику – їй подобалися футбол, легка атлетика та гандбол. У 1949 р. вона виграла юніорські національні змагання з легкоатлетичного триборства. А у 1953 р. увійшла до збірної Румунії з легкої атлетики з результатами 5,14 м у стрибках у довжину і 1,43 м у стрибках у висоту. Але в гімнастичній збірній Єлєна «засвітилась» все ж раніше –  у 1951 р.

Відійшла в інший світ володарка трьох олімпійських нагород Єлєна Леуштяну 16.08.2008 р. у Бухаресті.

Висловлюємо вдячність випускнику ЗОШ №2 Леоніду Овчаренкові та Віталію Ружецькому за те, що «навели» (в хорошому розумінні слова) на цю олімпійську героїню з чернівецькими коріннями.

Відео:

***

***

Ще одного «нового чернівецького олімпійця» SportBuk.com підказав згаданий вже Леонід Овчаренко. Виявляється, учасник зимових Олімпійських ігор 1998 р. (Нагано, Японія) Любомир Коган (Ljubym Kohan) теж народився у Чернівцях (2.07.1975 р.н.). На «білій Олімпіаді-1998» «літаючий лижник» Любомир Коган (як представник Львівщини) посів 56 місце (нормальний трамплін К-90, 11.02.1998) і 61 місце (великий трамплін К-120, 15.02.1998). Після завершення кар’єри переїхав у США.

Використані дані wikipedia.org.

ЛІТОПИС БУКОВИНСЬКОГО СПОРТУ
(Георгій МАЗУРАШУ, 
SportBuk.com)

Більше про буковинських олімпійців можете прочитати тут:

Якщо вам відома інформація про інших вихідців з Буковини, які брали участь в Олімпійських іграх, прохання повідомити на sportbuk@gmail.com.

***

Олімпійці Буковини («Літопис буковинського спорту»)

***

Спорт на Буковині: маленька область з великими традиціями

***

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.