Конфлікт в СК «Локомотив»: «Пани чубляться», а… бокс страждає (відео)

1

Чималого резонансу набув конфлікт між екс-президентом обласної федерації боксу Віталієм Бєляєвим та керівником спортклубу «Локомотив» Іваном Ілікою – навколо секції боксу, яка функціонувала у клубі, але наприкінці 2017 р. раптово все змінилось в негативну сторону…

Все почалось з того, що керівнику СК «Локомотив» – знаному в минулому легкоатлету, Заслуженому працівнику фізичної культури і спорту України Івану Іліці вище керівництво (по лінії залізниці) наказало змінити умови співпраці з боксерською секцією, яку в спортклубі відкрили у 2015 р. на той час президент обласної федерації боксу Віталій Бєляєв та його колишній наставник Сергій Іванов, якого прийняли на роботу в ДЮСШ «Буревісник» (тобто це відбулось за сприяння управління молоді та спорту ОДА, якому підпорядкована ця спортшкола). Все йшло добре, діти з мікрорайону по трохи почали тягнутися до цієї секції. Але…

Коли наприкінці 2017 р. Іван Іліка повідомив Віталію Бєляєву та Сергію Іванову про те, що надалі слід шукати можливості платити за користування залом, в якому працювала секція боксу, це викликало різку негативну реакцію. За словами Бєляєва та Іванова, їх це обурило, передусім, тому, що вони, разом з батьківським комітетом та партнерами, вклали чимало коштів у ремонт залу, обладнання та інвентар, тому розраховували на продовження тренувального процесу там на безкоштовній основі. Тим більше, що грошей з відвідувачів секції вони не брали. Більше того, як акцентує Віталій Бєляєв, вони придбали було деяке екіпірування підліткам, аби і іншим діткам з мікрорайону схотілось мати таке ж, а отже йти до секції боксу.

Іван Іліка, у свою чергу, акцентує увагу на тому, що він сам було знайшов часткове фінансування для оплати оренди за зал – на його прохання, готовність перераховувати частину потрібних коштів (тисяч 6-7 за рік) висловили в управлінні молоді та спорту ОДА. Але, мовляв, Віталій Бєляєв не йшов на компроміси, натомість поїхав жалітися на дії керівника СК «Локомотив» до вищестоячих організацій.

У спробах знайти компроміс до начальника Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень Лучка Ярослава Степановича звернулись з відповідними листами Чернівецька ОДА та деякі громадські організації (дивіться нижче у фотодобірці). Відбулась і зустріч в ОДА за участю куратора спортивної сфери Ігоря Богатирця та начальника управління молоді та спорту ОДА Богдана Вітовського, які також намагались посприяти «мирному врегулюванню» цієї ситуації. Але марно…

Присутній на зустрічі новий президент обласної федерації боксу Володимир Загурський (який, до слова, свого часу також тренувався під керівництвом Сергія Іванова) зайняв більш нейтральну позицію. Відомо, що у них з Віталієм Бєляєвим склались непрості стосунки, тож можна зрозуміти, що Володимир Загурський, напевно, не дуже хотів відкрито підтримувати свого колишнього опонента у боротьбі за посаду керманича крайового боксу. При цьому Володимир не раз наголошував, що готовий посприяти створенню умов для занять боксом для дітей мікрорайону Калічанка, раз вже подальша робота секції «Бєляєва та Іванова» в «Локомотиві» практично неможлива.

Попутно Іван Іліка звернувся і до боксерського клубу «Колізей-Машзавод», який функціонує відносно недалеко від «Локомотиву», і там також відповіли, що, враховуючи ситуацію, готові безкоштовно тренувати у своєму клубі юних боксерів, які займались раніше в «Локомотиві», але опинились «на вулиці»…

Проте ситуація ускладнилась через різке погіршення стосунків між Бєляєвим та Ілікою. Перший хотів будь-що добитися, аби йому, враховуючи вкладені ресурси в ремонт залу, дали можливість на адекватних умовах (безкоштовно, або за символічну орендну плату) допрацювати там до кінця олімпійського циклу (2020 р.), після чого, мовляв, він спокійно сам звідти «забрався би» (забравши, звісно, свій боксерський інвентар). А другий, маючи серйозний авторитет в місцевій спортивній громаді, також не хотів відступати від оголошених умов подальшої співпраці, тобто використанні секцією боксу залу суто на платній основі. Причому після того, як конфліктність набрала нових обертів (скарги з боку Віталія Бєляєва вищому керівництву, плюс деякі публічні дії з його та однодумців боку, які були не дуже коректними по відношенню до Івана Іліки), по «локомотивівській лінії» нарахували відверто неадекватну суму оренди для секції боксу – десь 21 тис. грн. в місяць! 

Зрештою, в «Локомотиві» демонтували облаштований Бєляєвим і Ко зал боксу, а обладнання та інвентар закрили в окремому приміщенні, запропонувавши їх власникам забрати все своє.

Навколо чого ще розгорілись пристрасті у цьому конфлікті – так це навколо ремонтних робіт у «боксерській частині» приміщення. Віталій Бєляєв стверджує, що вони вклали туди щонайменше 140 тис. грн. через будівельну фірму, яка, на їх замовлення здійснювала там ремонтні роботи, плюс придбання деяких матеріалів, плюс інвентар та обладнання. А «Локомотив», мовляв, вклав у це значно менше, натомість офіційно фігурує, що на ці ремонтні роботи по лінії залізниці було виділено близько 300 тис. грн. А Іван Іліка, навпаки, стверджує, що більшу частину робіт справді було зроблено за «локомотивівські» кошти, а Бєляєв і Ко в самий ремонт вклали скромні кошти, плюс допомагали знести стіну (коли розширювали місце для занять, об’єднавши дві сусідні «кімнати»), а також робили ще дещо «по дрібничках». За словами Віталія, коли перший раз приїхали представники залізниці в «Локомотив», ті фахівці ніби підтвердили, що «такі ремонти» (малось на увазі стиль фарбування залу) їх бригади не роблять.

Попри «накрученість ситуації», все ж паралельно докладались певні зусилля, аби примирити сторони і знайти компромісне рішення. Іван Іліка зазначив, що готовий посприяти подальшій роботі в локомотиві «тієї» боксерської секції, якщо Бєляєв публічно заявить, що «переборщив» зі своїми звинуваченнями та акціями. А Віталій Бєляєв, у свою чергу, зауважив, що готовий публічно визнати, що «погарячкував», якщо йому з Івановим дадуть допрацювати в залі до кінця олімпійського циклу. Правда, вже в процесі цих спроб примирення Бєляєв і Ко організували ще одну публічну акцію – на вокзалі у Чернівцях, з портретами Івана Іліки, якого вони назвали «вбивцею спорту»…

Оскільки Іван Іліка через місцеву газету запросив Бєляєва забрати з «Локомотива» належний йому інвентар, з’явився ще один «нюанс». у понеділок, 5.03.18, з «Локомотиву» боксерський ринг забрав власник комплексу «Сонячна долина» Іван Семенюк (заступник голови обласного відділення НОК України). В коментарі SportBuk.com він зазначив, що давав Бєляєву гроші на придбання боксерського рингу (6 тис. у.о.), ним покористувались, але тепер він забирає ринг назад. З цього приводу свої пояснення SportBuk.com дав і Віталій Бєляєв. Він підтвердив, що Іван Семенюк дав йому гроші на придбання рингу. За його словами, вони хотіли купити акційний ринг у відомій фірмі «Еверласт», знайшовши відповідну пропозицію в інтернеті. Але кількість акційного товару була обмежена, тому, оскільки рингу за таку ціну не було, вони на ті кошти придбали інший боксерський інвентар, частина якого використовувалась у «Сонячній долині», а частина – у секції Бєляєва та Іванова. А цей ринг, за словами Бєляєва, був придбаний за 10 тис. у.о. і був доставлений до Чернівців «з пригодами» в останній момент перед проведенням першості України серед школярів в обласній ДЮСШ. Заплутано, правда? Але рингу вже в «Локомотиві» немає.

У вівторок, 6.03.18, до Чернівців завітала комісії з вищестоящих організацій (по лінії залізниці) у складі 6 осіб, які провели інвентаризацію наявного майна у СК «Локомотив» та ще раз ретельно вивчила цю конфліктну ситуацію. Паралельно до «Локомотива» прийшли і Віталій Бєляєва та Сергій Іванов з представниками батьківського комітету тієї секції боксу, плюс журналісти. «Та сторона» викликала також поліцію, заявивши, що в «Локомотиві» мав місце факт крадіжки їхнього майна, до якого їх не допускають.

Зрештою, своє майно в «Локомотиві» Бєляєв і Ко того дня так і не побачили. А на відео навіть є кадри, де Іван Іліка каже, що їхнього майна там і немає. Хоча це, напевно, були ситуативні емоційні слова, бо пізніше в коментарі SportBuk.com Іван Георгійович ще раз підтвердив, що ті речі (крім рингу, який Семенюк забрав, залишивши відповідну розписку) зберігаються замкненими, і що Бєляєву і Ко слід їх забрати, аби потім не доводилось забирати через суди (якщо їх офіційно «оприходують»). Забрати, звісно, з відповідним актом, в присутності і «під підпис» у т.ч. господарів залу.

Комісія 6.03.18 зробила висновок, що проведені ремонтні роботи за кошти залізниці відповідають дійсності, і що до Івана Іліки у них питань немає. А секція боксу, мовляв, може працювати лише за умови, що будуть платити обраховану щомісячну оренду (а та сума, наголошуємо, є справді неадекватною, навіть «пільгова», яку пропонували раніше – 12 тис. грн. в місяць, також є «непідйомною» для таких секцій). 

Віталіє Бєляєв стверджує, що має акти виконаних робіт від фірми, яка здійснювала ремонтні роботи на його замовлення, і мова йде про приблизно 140 тис. грн. Цікаво було би побачити копії цих актів, звісно. За його словами, копії додані до заяви в поліцію, яку вони з батьківським комітетом написали того ж 6 березня.

І що ми маємо у підсумку? Конфлікти, амбіції, непримиримість, «непонятки» і таки непрацюючу секцію боксу в «Локомотиві». Хоча, за словами Івана Іліки, бокс у «Локомотиві» таки буде й надалі, але на платній основі. Наприклад, незабаром там відбудуться обласні змагання з боксу, і оплату за оренду для їх проведення Володимир Загурський гарантував відповідним листом від обласної федерації… Напевно, і роботу секції федерація може забезпечити. Питання лише в тому, наскільки це справедливо буде, якщо Бєляєв і Ко справді вклали в ремонт того залу чималі кошти (у цьому плані остаточні висновки робити ще не будемо, тим більше, що, можливо, правоохоронцям вдасться краще у цьому розібратися)…

Чи можлива ще мирна розв’язка у протистоянні «Бєляєв – Іліка»?.. Шансів дуже мало, але всяке ще може бути. Особливо, якщо з обох боків «вимкнути амбіції» і «увімкнути мудрість»…

А в контексті «вбивці спорту» варто зауважити, що від «Локомотиву» (залізниці), за безпосереднього сприяння Івана Іліки, отримував певний час регулярну фінансову підтримку теперішній лідер крайового боксу Степан Грекул. Плюс інші висококласні спортсмени – наприклад, на той час рекордсменка України серед дівчат з бігу на 400 м Ольга Михайличенко. Тобто такими емоційними звинуваченнями, звісно, краще не розкидуватися. Особливо якщо мати бажання зберігати надію на бодай якесь примирення в інтересах боксу і конкретно тієї секції, яка функціонувала в СК «Локомотив»…

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»,
у 2005-08 рр. керівник обласного спорту

***

***

***

***

25-28 січня у Чернівцях – зона Чемпіонату України 2018 з боксу

***

Фото: У Чернівцях відкрили спортзал, в який вклали мільйони

***

Наймасовіший «відкритий ринг» у чернівецькому «Локомотиві» (фото)

***

Наймасовіший «відкритий ринг» у чернівецькому «Локомотиві» (фото)

***

1 Comment
  1. Шарон says

    12000 грн в місяць…ну точно не вбивця, а якійсь асасін. не знаю, що з секією боксу, але Іліка повний неадекват. пробували арендувати зал для баскетболу в Локо…я не розумію чому не можливо домовитись за аренду залу для баскетболу, але футболісти завжди бігають в будь-яких залах і на будь яких майданчиках та в будь-яких залах. Здається льодовий майданчик ще не освоїли сараки.

Leave A Reply

Your email address will not be published.