До програми Олімпіади-2020 включили ще 5 (6) видів спорту, у т.ч. карате і бейсбол

0

Рішенням 129 сесії Міжнародного Олімпійського комітету, яка відбулась у Ріо-де-Жанейро напередодні офіційного відкриття Олімпіади-2016, до програми літніх Ігор-2020 у Токіо (Японія) включені бейсбол і софтбол, карате, скелелазіння, серфінг та скейтбординг.

150606-Euro-regiony-karate-Morovylin-chobotar (1)-copy
Включення карате до програми Ігор-2020 є перспективним для Буковини, яка має хороші традиції і школу у цьому виді. Зокрема, лідери крайового карате Валерій Чоботар та Євген Мотовилін мають в активі успіхи на міжнародній арені.

Софтбол є різновидом бейсболу, але, водночас, вважається і окремим видом, з якого проводяться окремі чемпіонати. Принаймні, у переліку визнаних в Україні видів спорту він фігурує як окремий вид. Проте до програми Олімпіади їх включили ніби як один вид – бейсбол/софтбол.

Бейсбол входив до олімпійської програми з 1992 до 2008 р., а софтбол – з 1996 по 2008 р.

Решта видів є дебютантами в олімпійській родині.

За новими правилами МОК, господарі Олімпіади мають право пропонувати для включення до програми Ігор додатково 5 видів спорту. Серед запропонованих було 26 видів, у т.ч. боулінг, ушу, сквош. Після обговорення і дискусій зупинилися на перелічених вище видах.

З включенням нових видів спорту буде розіграно додатково 18 комплектів нагород, і учасників буде на 474 більше. З однаковою кількістю жінок і чоловіків для всіх видів спорту, крім бейсболу / софтболу, де кількість команд буде рівною, але у софтболі команду складають 15 гравців, а в бейсболі – 24.

Роблячи такий вибір, МОК врахував цілий ряд факторів при оцінці пропозиції, включаючи вплив на гендерну рівність, молодіжної привабливості спорту і традиційної цінності.

Варто зауважити, що включення цих нових (або «нових старих») видів не впливає на теперішній перелік олімпійських видів спорту, який наразі залишається незмінним. І ці нові 5 (6) видів з програми Олімпіади-2020 не будуть обов’язковими для наступних Ігор, господарі яких можуть запропонувати іншу п’ятірку, або деякі з цих, а деякі нові види спорту. Тобто вони увійшли до додаткової «гнучкої» частини програми Олімпіади саме 2020 року. Як буде далі і чи збережуть вони олімпійський статус на Ігри-2024, буде вирішуватися вже у т.ч. враховуючи пропозиції та побажання наступних господарів Олімпіади та міжнародної олімпійської спільноти (МОК).

А ось дискусії щодо теперішніх 28 олімпійських видів спорту перед Токіо-2020 ще триває, і будуть завершені Виконкомом МОК в середині 2017 року.

SportBuk.com

***

Перед Ріо-2016 у Чернівцях вручили «олімпійську підтримку» (відео, фото)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.