На Волині заняття в ДЮСШ роблять платними (на Буковині теж «мусять»?)

3

Зміна принципів фінансування дитячо-юнацьких шкіл в Україні та інші проблеми сьогодення змушують запроваджувати платні заняття в ДЮСШ.

 

Волинь серед перших заговорила про платні заняття в спортшколах

Серед перших регіонів, де офіційно заговорили про введення платних послуг в спортивних школах, стала Vaga-groshi-Labovskiy-sportbuk.comВолинь.

Як повідомляє volynnews.com, під час засідання постійної комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст волинської області 16.01.15 йшлося про те, що послуги у деяких дитячо-юнацьких спортивних школах області можуть стати платними.
Зі слів начальника Головного фінансового управління Волинської облдержадміністрації Ігоря Никитюка, три осередки спортивних товариств на Волині переведуть з державного на місцеве фінансування. Відповідно, на баланс обласного бюджету переведуть дитячі юнацько-спортивні школи, які фінансувалися за рахунок державного страхування.
Серед них: Волинська обласна організація ФСТ «Динамо», Волинська обласна організація ФСТ «Спартак», Волинське обласне фізкультурно-спортивне товариство «Україна».
За станом на сьогодні, єдиним джерелом фінансування закладів є доходи обласного бюджету.
На думку членів профільної комісії, єдиним виходом у цій ситуації буде завпровадження платних послуг у таких установах.

У Києві платні послуги в ДЮСШ хотіли запровадити ще в 2009 р.

До слова, питання можливого запровадження платних занять в ДЮСШ в Україні обговорювалось і раніше. Наприклад, ще у 2009 р. це питання стояло на повістці дня у Києві. Тоді, як повідомляв сайт osvita.ua, на нараді з директорами київських ДЮСШ в міській адміністрації обговорювалось, зокрема, питання упровадження у школах платних послуг. Представники спортшкіл висловили свої категоричні заперечення проти суто комерційного підходу до діяльності позашкільних закладів, мотивуючи тим, що більшість батьків не зможе оплачувати заняття дітей.

Тодішній перший заступник голови КМДА Євген Червоненко запевнив, що його посадова та громадська позиція повністю збігається з такими думками фахівців: «Як останній чемпіон СРСР і вихованець ДЮСШ, я повністю поділяю позицію тренерів і спортсменів. Головне наше завдання – не допустити, щоб діти були позбавлені можливості займатись улюбленими видами спорту. Криза закінчиться, а ми повинні виховати гідних громадян своєї країни, а не «клієнтів» виправних закладів, утримувати яких суспільству буде дорожче, ніж секції ДЮСШ».

А тепер хіба заняття в ДЮСШ можна впевнено назвати безплатними?

І ось минув час, і тема платних занять в ДЮСШ стала не просто актуальною, а, схоже, й невідворотною. І навряд чи цього треба лякатися. Не тому, що це «правильно» для держави, яка декларує, що здоров’я нації і правильне виховання підростаючого покоління – пріоритет. А більше зважаючи на реалії – всім добре відомо, що й тепер, попри офіційну безкоштовність, заняття з більшості видів спорту в спорт школах все ж є, як мінімум, частково платними. Інша справа, що ці гроші (іноді не такі вже й малі) збирали неофіційно, або через батьківські комітети, але теж частіше без «офіційної засвітки». Сказати, що це було правильно, погодьтеся, теж складно… Так, введення офіційних платних послуг «перетрусить» трохи систему ДЮСШ. Але час такий, що треба реформувати сферу фізичної культури і спорту. І з чогось треба починати.

Прем’єр і профільні міністри запевняли, що фінансування ДЮСШ збережеться

Хоча якщо говорити про таку причину введення платних послуг, як припинення фінансування ДЮСШ через Фонд соцстрахування (як це звучить в інформації з Волині), то це, як кажуть, не ув’язується із заявами і попереднього (Дмитро Булатов), і теперішнього міністра молоді та спорту Ігоря Жданова. Адже міністри наголошували, що фінансування спортшкіл збережеться у попередніх обсягах, просто тепер все буде йти через місцеві бюджети. А ті «фондівські кошти» насправді – теж бюджетні, адже відрахування у фонд є обов’язковими, а отже і ті надходження – бюджетними, якщо називати речі своїми іменами. Так що обсяги фінансування спортшкліл мали би, відповідно до заяв згаданих міністрів, та й Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка теж, не лише не зменшитися, а навіть збільшитися – якщо припинити витрачати бюджетні кошти на утримання адмінперсоналу спортивних товариств, які по суті в наших реаліях вже давно перетворились на «посередників» між бюджетом і спортивними школами.

Але чи збережуться таки реально обсяги фінансування ДЮСШ, чи ні, – наразі не дуже ясно.

Мінмолодьспорту має простежити, щоби кошти дійшли до спортшкіл

Ніби мало би все-таки зберегтися. Тобто колишні «фондівські» кошти мали би й надалі доходити до спорт шкіл, але через місцеві бюджети. Про це свідчить і зовсім свіжа заява Міністра молоді та спорту України Ігор Жданов, який під час online-конференції на порталі Xsport запевнив, що фінансування збережеться, а Міністерство молоді та спорту України має прослідкувати, щоб ці гроші не «загубилися» по дорозі до ДЮСШ:
«Із Міністерством фінансів України працюємо над механізмом, за яким гроші, які виділені на розвиток та утримання ДЮСШ, доходять саме до них. На колегії Мінмолодьспорту, яка відбулась 23 грудня минулого року, я попередив начальників профільних обласних управлінь: пильнуйте за розподілом цих коштів. Зрозуміло, що керівники областей самостійно вирішують, куди розподілити бюджет, на ремонт дороги чи лікарні, та є ризик, що фінансування, виділене саме на ДЮСШ, не дійде до них в повному обсязі. Я буду стояти на тому, щоб кошти, спрямовані на фінансування масового спорту, доходили до нього»

Крім цього, міністр нагадав, що Міністерство в 2015 році має намір провести аудит ДЮСШ: «Маємо понад 1500 шкіл, та розуміємо, що ефективно працюють далеко не всі. Ми повинні зберегти найкращі за результатами, та ефективно організувати роботу інших, об’єднувати кілька напівпрацюючих в одну потужну. На мою думку, в кожному районі України має працювати хоча б одна ДЮСШ, щоб діти мали змогу долучитися до спорту і здорового способу життя».

На Буковині оптимізацією реально почали займатися значно раніше

До слова, такою оптимізацією реально почали займатися на Буковині ще в 2007 р., коли об’єднали дві обласні спорт школи в одну, потім в Чернівцях об’єднали ДЮСШ №1 і №2 і одну, але в районах продовжити цей процес не вдалося, у т.ч. через нелогічну і, вибачайте, дебільну практику часткового фінансування спортшкіл через Фонд соцстрахування. Та й місцеві депутати, не дуже розбираючись в суті пропозицій, просто «популістські» блокували можливу таку оптимізацію.

А тепер без оптимізації просто не обійтися! І це природно і нормально. Фізична культура і спорт від цього має лише виграти, якщо все це провести, звісно, мудро, з державницької позиції, дотримуючись пріоритетів і здорового глузду. Сподіваємось, так воно і буде!

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор ОЦ «Спорт для всіх»

Федерація плавання України у Чернівцях «лобіює» реформи і будівництво басейнів

***

Спорт у Чернівцях – оздоровлення громадян чи бізнес?

***

Обговорюємо: Концепція реформування сфери фізичного виховання та спорту

***

Міністр Булатов спростував інформацію про припинення фінансування ДЮСШ

***

Проект нового Закону України Про фізичне виховання та спорт (для обговорення)

***

«Спортивна реформа-2014»: Позитивні зміни чи збільшення витрат на бюрократію?

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

Фото: На змаганнях у Чернівцях – найбільше міністрів «на квадратний метр»

***

Фото: Міністр Булатов і зірковий Гешко підтримали оздоровчий флешмоб у Чернівцях

***

Міністр молоді та спорту – Дмитро Булатов (біографія і зв’язок зі спортом)

***

Особливості і перспективи розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту

***

 

3 Comments
  1. Андрій Калинка says

    Якщо державні структури не спроможні повноцінно фінансувати ДЮСШ, то зарахунок людських коштів, а саме грошей батьків,бабусів і дідусів, дядьків і тьоток, хрещених батьків,братів і сестер…я думаю що значно покращаться результати а також збільшиться кількість медалей на Олімпійських іграх, Чемпіонатах Світу і Європи а також інших офіційних змаганнях! Але при цьому треба впровадити чесність і прозорість по всіх видах спорту які на протязі 23 років приносили значні  медальні здобутки і перемоги на різного роду офіційних українських, європейських, світових, олімпійських і параолімпійських змаганнях …основне щоб не “процвітало” хабарництво, кумівство, звязки…!!!!!!!!

    1. Ростилсав Грінчук says

      Андрій зніми рожеві окуляри. Особливо мені сподобалось про чесність і прозорість. Один Фелпс по твоїм міркам зміг би підняти плавання до небес, яби він був українцем, а ігровим видам можно грати похороний марш, бо щось не дуже у них з медалями.

  2. Андрій Калинка says

    Ростислав сьогодні вечером дивився канал ІНТЕР передачу ПОДРОБНОСТИ…в одному із сіл Закарпатської області ПРИВАТБАНК крупно “киданув” людей і з курсом валют(люди переказували валюту по курсу який був на Приват24 а отримували по іншому курсу ), також деяких людей “кидали” із операціями з оплатою нерухомості,комунальних послуг, товарів,!!!!!!Люди показували офіційні чеки з банкоматів і кас! Може Коломойський і не при ділах…..але його нижче в рангу підлеглі 100% при дєлах! От  якби таких людей як мінімум на  5 років в тюрьму і щоб безкоштовно працювали на благо всієї України а не тільки тих кинутих людей, мається наувазі їхні зарплати йшли б у місцеві бюджети!!!! От тоді б фінансування ДЮСШ було б більш менш відмінним а не задовільним!От тоді б фінансування ДЮСШ стало б більш менш добрим а не задовільним який є зараз!

Leave A Reply

Your email address will not be published.