Георгій Мазурашу

11

Спортивний журналіст, у 2005-2008 рр. керівник обласного спорту, у 2010-2019 рр. – директор обласного центру ФЗН «Спорт для всіх», народний депутат України ІХ скликання (обраний на позачергових виборах 21.07.2019 р., 203 округ).

Мазурашу Георгій Георгійович народився 17.04.71 у с. Круп’янському Глибоцького району Чернівецької області. Навчався у місцевій початковій школі та Великобудській загальноосвітній школі. На базі 8 класів вступив до Чернівецького механіко-технологічного технікуму, який закінчив у 1990 р. У 1995 р. закінчив історичний факультет Чернівецького державного (тепер – національного) університету ім. Ю. Федьковича, – у 2009 р. – магістратуру цього ж вузу за спеціальністю «державна служба». З 1986 р. проживає у Чернівцях.

У шкільні та студентські роки займався спортом. В школі ініціював футбольну секцію, організовував матчі шкільної футбольної команди з сусідніми школами, екіпірування шкільної команди (форма з номерами, назвою команди тощо). В рідному селі тренував молодших земляків та однокласників (футбол, біг). Разом з однолітками облаштовував в селі міні-футбольний і волейбольний майданчики.

Перемагав на районній та обласній спартакіаді серед школярів (легка атлетика, легкоатлетичний крос).

Декілька місяців займався футболом у ДЮСШ «Буковина» (але складно було добиратися на тренування з села, тому залишив футбольну секцію і продовжив займатися самостійно вдома). Ще трішки відвідував секцію боксу («Авангард», тренер – Білоусов).

У 1985 р. почав займатися легкою атлетикою (перший тренер – Прокоп Стрільчук, який запросив до Глибоки на навчально-тренувальний збір перед обласними змаганнями серед школярів). У 8 класі перемагав на обласних змаганнях серед школярів на дистанції 400 м з результатом 52,9 сек.

Професійно легкою атлетикою почав займатися у 1986 р. під керівництвом Георгія Петровича Істратія (пізніше він почав працювати в парі з заслуженим тренером України Денисом Іллічем Тищуком).

Перший успіх на всеукраїнських змаганнях – 1 місце на 800 м (1.59,2) на Спартакіаді України серед технікумів легкої промисловості (Рівне, 1987 р.). Того ж року (восени) виграв 800 м (1.57,2) на юнацькій першості України на призи заслуженого майстра спорту Євгена Аржанова (Івано-Франківськ).

У 1988 р. виграв двоборство 800 м + 1500 м на юнацькій першості товариства профспілок в приміщенні (Харків), а потім – і на юнацькій першості України в приміщенні (Київ). Виступав у складі юнацької збірної України на юнацькому Чемпіонаті СРСР в приміщенні 1988 р. (Кишинев).

Переможець першої молодіжної першості незалежної України з легкої атлетики в приміщенні (1000 м, Київ, 1992 р.), бронзовий призер І Чемпіонату незалежної України в приміщенні (1000 м, Київ, 1992 р.). Неодноразовий призер першості республіканської ради ФСТ «Колос» серед юнаків, юніорів, дорослих, юніорської і молодіжної першостей України, срібний і бронзовий призер Чемпіонату України серед вузів (1500 м, 800 м, Кривий Ріг). Кандидат у майстри спорту.

У студентські роки захопився журналістикою. Перші публікації на спортивну тематику були в «Університетському віснику». Потім писав спортивні замітки в газету «Відродження».

Після закінчення університету декілька місяців працював у кримінальній міліції в справах неповнолітніх Ленінського РВВС м. Чернівці (лейтенант міліції). Згодом звільнився і перейшов працювати спортивним оглядачем «Нової буковинської газети» (1995-96 рр.). Видавав спортивний додаток «Спорт-інфо» до «Нової буковинської газети».

У 1996 р. протягом 2 місяців виконував обов’язки спеціаліста в організаційно-контрольному відділі Чернівецької обласної державної адміністрації. Також викладав фізичне виховання у Чернівецькому будівельному технікумі.

З кінця 1996 р. до 2005 р. – редактор відділу спорту газети «Молодий буковинець». Паралельно співпрацював з центральними виданнями («Спортивна газета», «Український футбол», «Київські відомості», «День», «Спорт-експрес в Україні» тощо), місцевими телеканалами (програма «Спортхронометр» на ТВА, спортивні сюжети в новинах). Протягом року робив авторську спортивну програму на телеканалі «НБМ» (екс-Ніко-TV, тепер – 5 канал). У 2003-2005 рр. видавав спортивно-розважальне видання «Супер!», в якому висвітлювалися основні спортивні події краю, нариси та інтерв’ю з відомими земляками.

У 1996 р. ініціював створення футбольної збірної буковинських журналістів. Команда «Преса-ТБ» зіграла багато пропагандистських матчів у різних куточках області.

Наприкінці 90-х років ініціював проведення спільно з обласною федерацією футболу Кубку області з міні-футболу на призи газети «Молодий буковинець» (партнером змагань, які починалися з районних етапів, продовжувалися зональними півфіналами і завершувалися фіналом у Чернівцях, виступали очолювані Володимиром Прокопчуком представництва «Львівської пивоварні» та пивоварні «Сармат», а також, за сприяння Валерія Сарафінчана, – готель «Черемош»).

Член Спілки журналістів України. Лауреат конкурсу серед журналістів «Україна олімпійська» (2004 р.), переможець фотоконкурсу Національного Олімпійського комітету України (2009 р.).

З 12 квітня 2005 р. по 30 вересня 2008 р. – начальник відділу з питань фізичної культури і спорту Чернівецької обласної державної адміністрації. Звільнився за власним бажанням через конфлікт з Міністром Ю. Павленком. Прозвітував публічно за пророблену роботу перед аналогічним зібранням, цей звіт можна прочитати тут.

У 2005 р. започаткував співпрацю з окремими бізнесменами та фірмами, завдяки чому низка провідних спортсменів краю отримали офіційних партнерів, які надають регулярну фінансову підтримку.

На початку 2007 р., за підтримки СК «Гешко» (Валерій Чинуш, Іван Гешко), відкрив перший буковинський спортивний сайт (heshko.com), на якому висвітлювалися головні спортивні події обласного спорту. З 2010 р. цей проект переріс у Буковинський спортивний портал sportbuk.com. Працює над «Літописом буковинського спорту» та «Історією буковинського спорту в особах». У 2013 р., разом з Олександром Білоусом, відкрив сайт fakty.cv.ua.

З жовтня 2008 р. по вересень 2009 р. навчався в магістратурі Чернівецького національного університету за спеціальністю «Державна служба». Магістерська робота: Європейський вектор розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту (регіональний аспект).

У 2009 р. ініціював проведення першого в Україні конкурсу краси серед спортсменок Міс спорт Україна (організатор – СК «Гешко», за підтримки готелю «Буковина», порталу «Турнір» та ПФ «Поляріс»). Першу переможницю Наталю Добринську нагородили в прямому ефірі на «Шустер life» (телеканал «Україна»).

З 10.05.2011 – директор Чернівецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Звільнився з посади директора Центру 15.08.2019 р. у зв’язку з обранням народним депутатом України ІХ скликання (одномандатний округ №203 – Герцаївський, Глибоцький, Новоселицький райони, частина Сторожинецького і Садгори).

Одружений. Дружина Ольга Мазурашу працює спортивним інструктором та вихователем в дитячій дошкільній установі (з грудня 2011 р. – методист).

Виховують трьох синів – Юрія (6.07.2001 р.н.), Василя (14.01.2005 р.н.) та Степана (15.10.2016 р.н.).

Серед людей, які серйозно вплинули на становлення як особистість, називає брата Михайла Мазурашу, тренерів Георгія Петровича Істратія і Дениса Ілліча Тищука, керівника фізкультури Чернівецького механіко-технологічного технікуму Бориса Володимирович Зільбербруда та викладача фізвиховання ЧНУ Семена Борисовича Мошковича.

***
***

 

***

***

***

Спорт по-буковинськи, або Вдаримо скаргами по реформам

***

Мазурашу прозвітував перед кращими з кращих, які “благословили” його керувати обласним…

***

Про «колективну безвідповідальність» та «заслужених», але «не настільки»…

***

Як «ветерани волейболу» брехливим зверненням «вирішують кадрові питання»

***

Спорт по-буковинськи, або Вдаримо скаргами по реформам

***

Павленко займається “беспределом”, проти якого ніби-то “боровся”

***

Важливе особисте;)

***

***

***

***

***

***

Правильніше тут:

Ну, я не любитель говорити "я же казав", бо це іноді може бути для когось не дуже приємно, комусь "бити по самолюбству"…

Опубліковано Георгієм Мазурашу Пʼятниця, 17 січня 2020 р.

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

11 Comments
  1. Паращук Денис Вікторович says

    Я вам допомагав в маршрутці з телефоном.пишіть на мейл.допоможу розібратися у ньому

Leave A Reply

Your email address will not be published.