САВКО Валерій Васильович (гандбол)

1

Майстер спорту міжнародного класу з гандболу.

Народився 18 січня 1967 року у Чернівцях . Навчався у СШ №19, у сьомому класі перейшов до Київського

Валерій Савко

спортінтернату. Закінчив також Ленінградський інститут фізкультури ім. Лесгафта.

Спортом почав займатися у 14 років. Більше любив футбол, але там сказали, що надто великий. Зрештою, Іван Серафимович Булига зміг переконати зайнятися гандболом. Разом з ним тренував майбутнього зіркового гандболіста заслужений тренер Вадим Вадимович Янушевський.

Після закінчення спортінтернату призвали служити до вищолігового львівського СКА. Через рік забрали до московського ЦСКА, з яким досяг найбільших успіхів у кар’єрі – виграв Кубок європейських чемпіонів, а також чемпіонат і Кубок СРСР. У складі молодіжної збірної СРСР став срібним призером чемпіонату світу. Після чотирирічного московського періоду 10 років грав у різних командах німецької бундесліги. Найуспішнішим був клуб з Мюнхена, з яким виборов “срібло” чемпіонату Німеччини та дійшов до фіналу Суперкубка Європи.

Прийняв німецьке громадянство з перспективою виступати за збірну цієї країни. Але, відкривши вою справу, сконцентрувався на бізнесі. Має у Кіцмані транспортну фірму, яка займається міжнародними перевезеннями.

Як найвища людина краю (2 м 20 см), увійшов до Книги рекордів Буковини (яка базується у спортивно-розважальному виданні “Супер!”).

Останнім часом мешкає у Франції. Хоча по роботі більше часу проводить в роз’їздах. Виховує двох синів – Вадима та Даніеля, яких мріє бачити теж спортсменами.

З дитинства захоплювався пташками та рибалкою.

Пішов з життя увечері 11.03.12 (в Німеччині)…

“Історія буковинського спорту в особах” (Георгій Мазурашу)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.