БОЙКО Олександр Григорович (футбол)

0

Майстер спорту з футболу, екс-гравець юнацької збірної СРСР.

Народився 30 листопада 1954 року в Чернівцях. Закінчив місцеву СШ №32 та Київський інститут

Олександр Бойко і Михайло Мельник
Олександр Бойко і Михайло Мельник

фізкультури.

Футболом почав займатися з 10 років підкерівництвом Архіпова. Пізніше тренувався у Азіка Бронштейна та Михайла Мельника, який, за словами Олександра, «дошлифував» його, як футболіста.

У 1970 році почав виступати за резервістів «Буковини», а через рік з’явився у головній команді краю. Після письмового клопотання Михайла Мельника отримав запрошення до юнацької збірної СРСР, з якою пробився до фіналу першості Європи. З 1972 по 1982 роки захищав кольори київського «Динамо». Через тревму, яку зазнав на тренуванні (перелом обох рук) не виступав в основі динамівської команди у триумфальних для нього сезонах середини 70-х років. У 1983 році грав за «Металіст». У кінці року був тренером, а напочатку наступного – гравцем «Буковини». Після деякої перерви у 1990 році виступав сезон за фінський «КТП-85» (Кемі), в який грав і Леонід Буряк.

Після закінчення кар’єри був тренером у київській ДЮСШ №15. Його вихованець Лугачов потрапив до складу юнацької збірної України (гравці 1988 р.н.). Цікаво, що у цій же збірній і молодший син Олександра – Денис (1988 р.н.), який є голкіпером. Трохи займався бізнесом. З 2000 року – делегат Федерації футболу України. Спершу інспектував матчі аматорського чемпіонату України, пізніше – професійних ліг.

Старший син Олексій (1978 р.н.) мешкає у США. Деякий час успішно займався американським футболом.

Поза футболом полюбляє преферанс.

Leave A Reply

Your email address will not be published.