Квартири для олімпійців: Буковина роздумує, а Закарпаття і Прикарпаття діють

1

Підвищений інтерес і запитання відвідувачів порталу щодо розвитку ситуації з вирішенням квартирних проблем буковинських олімпійців «змусив» ще раз повернутися до цього питання і, зокрема, проаналізувати, як вирішуються аналогічні проблеми у сусідніх регіонах.

Спортивні квартирні традиції у Чернівцях хочуть «закопати» регіонали?

Отож, нагадаємо, що на Буковині існує (сподіваюсь, ще рано говорити про це у минулому часі) традиція забезпечувати житлом у Чернівцях наших учасників головних змагань чотириріччя (а також, до речі, і інших титулованих спортсменів, в т.ч. з не олімпійських видів спорту). Усі (!) учасники Олімпійських та Паралімпійських ігор до 2012 р. отримали квартири у Чернівцях. І це, не секрет, служило додатковим великим стимулом як для юних, так і для зрілих спортсменів. Та й для батьків, напевно, які могли відводити своє чадо в спортивні секції, сподіваючись підсвідомо, що завдяки заняттям спортом можна в перспективі вирішити свої житлові проблеми.

Зрозуміло, що після Ігор-2012, на яких наш край мав рекордне представництво, очікувалось, ніхто не очікував, що місцева влада просто закриє очі на житлові проблеми чотирьох олімпійців та паралімпійця. Тим більше, що обласне відділення Національного Олімпійського комітету очолює губернатор Михайло Папієв, який сам в юності трохи займався спортом (про це Михайло Миколайович неодноразово говорив). Але сталося навіть гірше – перші особи досі навіть не зустрілися з учасниками головних змагань чотириріччя… Навіть після того, як під час урочистості в «Будинку з левами» до Дня фізичної культури і спорту бігун Микола Лабовський публічно попросив віце-губернатора Віталія Темерівського про зустріч з керівником крайової виконавчої влади.

Хто запустив безглузді чутки про «поганих олімпійців»?..

Наближеними до влади колами поширюється безглузда версія про те, що, мовляв, олімпійцям не виділяють квартири через те, що вони пікетували міську раду (вперше в історії, до речі). Чому безглузда? По-перше, олімпійці та інші титуловані спортсмени тоді вийшли до міської ради на знак протесту проти некоректних висловлювань заступника міського голови Олександра Паскаря, який, позиціонуючи себе як «майстер спорту зі стрільби» (посвідчення досі не продемонстрував), на засіданні міськвиконкому заявив, що учасники Олімпійських та Параліймпійських ігор, мовляв, нічим не кращі за інших громадян міста, тому не варто їх виокремлювати, відзначати або вивчати можливість вирішення житлово-побутових проблем. І не проблема олімпійців, що навіть наймані за великі гроші «великі фахівці» з виборчого штабу кандидата в депутати  Верховної ради Віталія Михайлішина в такий «гарячий» передвиборчий період не здогадалися підказати Віталію Михайловичу публічно «пожурити» заступника за фактично антидержавні висловлювання (в Україні сфера фізичної культури і спорту офіційно вважається серед головних пріоритетів державної політики) і, таким чином, зірвати свої позитивні бали у цій ситуації. По-друге, люди, які запустили інформацію про «поганих олімпійців», яких тепер треба «покарати» неувагою і не наданням квартир, не врахували, що на тій спортивній акції протесту не була присутня бігунка Наталія Лупу (яка в цей час була на змаганнях за кордоном). Більше того, вона фігурувала на біл-бордах і в пресі на підтримку кандидата від Партії регіонів Геннадія Федоряка. То чому в такому разі Наталії досі не виділили квартиру в Чернівцях?.. І це попри особисті обіцянки того ж Михайлішина.

Закарпатська влада зробила те, в чому буковинська давно могла показати приклад

Безумовно, розв’язати житлові проблеми олімпійців та паралімпійця, як кажуть, сам Бог велів саме міській раді. Як, власне, завжди відбувалось раніше. Але, справедливості заради, слід відзначити, що й обласна влада в цій проблематиці чомусь займає дуже пасивну і, можна сказати, анти спортивну позицію.

Свого часу у «Регіональній програмі розвитку фізичної культури і спорту на 2007-2012 роки» (п. 6.5.15) була передбачена можливість «надавати спортсменам-кандидатам на участь в Олімпійських, Паралімпійських, Дефлімпійських, Всесвітніх іграх, переможцям та призерам чемпіонатів світу та Європи з олімпійських видів спорту та їх тренерам допомогу у вирішенні житлово-побутових проблем (за окремим рішенням сесії обласної ради, виходячи з наявних бюджетних можливостей)».

У 2007 р. автор цих рядків, будучи начальником облспортвідділу, почав активно цікавитися можливостями реалізації цього пункту профільної Регіональної програми. В управлінні капітального будівництва облдержадміністрації тоді запевнили, що коли будувати багатоповерхівку буде державна структура, однокімнатна квартира може обійтися у 150 тис. грн. Напевно, люди, які мають уяву про обласний бюджет, орієнтуються, наскільки «фантастичною» є «проблема» знайти такі кошти для вирішення житлових проблем титулованих спортсменів. Щоправда, для цього потрібна добра воля перших осіб!

На той час відповідної «доброї волі» теж не було, на жаль… Але навіть за цих обставин ми готові були створити позитивний прецедент і «організувати» двом титулованим буковинським спортсменам по однокімнатній квартирі у Чернівцях можливостями обласного бюджету за рахунок економії в частині основних витрат на заходи (організація місцевих змагань, відрядження на національні, проведення навчально-тренувальних зборів тощо). Для цього облспортвідділ звернувся з відповідним клопотанням (від 26.02.08 №128/01) до тодішнього губернатора Володимира Куліша:

Голові обласної державної адміністрації

В. Кулішу

Беручи до уваги звернення президента Федерації легкої атлетики України, дворазового олімпійського чемпіона, члена виконкому Міжнародного Олімпійського комітету Валерія Борзова від 20.11.07 №1/765 (вх. ОДА від 22.11.07 №16/5765) з проханням посприяти створенню належних умов для підготовки кандидатів до олімпійської збірної України Івана Гешка, Миколи Лабовського, Наталі Лупу, Севілі Ібрагімової, Олександра Величка, Ольги Михайличенко, Олександра Борисюка до важливих національних та міжнародних змагань (в т.ч. вирішенню житлово-побутових умов), враховуючи доручення Кабінету Міністрів України від 26.06.07 №26416/1/1-07 «Щодо створення належних житлово-побутових умов для спортсменів-кандидатів на участь в ХХІХ Олімпійських іграх» (вх. ОДА від 02.07.07 №6/3239),  лист глави Секретаріату Президента України від 08.02.08 №02-02/341, згідно з яким на голову обласної державної адміністрації «покладається персональна відповідальність за створення належних фінансових, матеріально-технічних і житлово-побутових умов для спортсменів та їх тренерів, а також проведення олімпійської підготовки на території Чернівецької області», просимо посприяти виділенню при уточненні бюджету цільових коштів в сумі 300.00 тис. грн. управлінню капітального будівництва облдержадміністрації для будівництва двох однокімнатних квартир для кандидатів до олімпійської збірної України.

У «Регіональній програмі розвитку фізичної культури і спорту на 2007-2012 роки» (п.6.5.15) передбачена можливість «надавати спортсменам-кандидатам на участь в Олімпійських, Паралімпійських, Дефлімпійських, Всесвітніх іграх, переможцям та призерам чемпіонатів світу та Європи з олімпійських видів спорту та їх тренерам допомогу у вирішенні житлово-побутових проблем (за окремим рішенням сесії обласної ради, виходячи з наявних бюджетних можливостей)».

Просимо враховувати, що фіналіст чемпіонату Європи-2006 на дистанції 1500 м, уродженець с. Байраки Герцаївського району Микола Лабовський не має постійного місця проживання в м. Чернівцях (знімає квартиру) і що з аналогічною проблемою стикнулася чемпіонка Європи серед дівчат (1500 м) та юніорок (800 м) Наталя Лупу з с. Маршинці Новоселицького району, яка у 2007 році закінчила навчання в республіканському вищому училищі фізичної культури.

 

3 повагою, начальник відділу                                                    Георгій Мазурашу

 

Аналогічний лист був направлений тоді і голові обласної ради Івану Шилепницькому.  Але навіть на варіант, який не потребував виділення додаткових коштів (тобто виділити ці кошти в межах планових асигнувань на фізичну культуру і спорт), крайове керівництво не зволіло піти…

Те, що так можна допомагати спортсменам вирішувати житлові проблеми, продемонструвала після Олімпіади-2012 закарпатська обласна влада, яка за кошти обласного бюджету придбала дві квартири для своїх олімпійців! (Зверніть увагу, як гарно взагалі це «подали» – подивіться хоча би на ті ключі з олімпійською символікою…)

Не лише зусиллями міської влади розв’язують квартирні проблеми олімпійців і в сусідній Івано-Франківській області.

Утім, дивіться самі ці інформації з сусідніх регіонів і робіть свої висновки щодо того, чи поважає буковинська влада, зокрема, заяви Президента України Віктора Януковича, який наголошує: «Розвиток фізичної культури і спорту є пріоритетом розвитку сучасної України. Нашою метою в цій сфері є покращення здоров’я громадян, формування здорового способу життя та зміцнення міжнародного іміджу держави»…

Георгій Мазурашу,

член Спілки журналістів України,

у 2005-08 рр. керівник обласного спорту

***

Читайте також:

СК «Гешко» і Коломієць – за буковинських олімпійців. Хто проти?

Спорт у Чернівцях – оздоровлення громадян чи бізнес?

Стадіону «Буковина» «засвітило» 170 тис., а олімпійцям – квартири?

Губернатор розказав про «квартирні перспективи» олімпійців та підтримку спорту

Відео: «Інтер» розказав про квартирні проблеми буковинських олімпійців

Володимир Степанов: У Львові за три дні дали 3-кімнатну квартиру

***

Закарпаття

Двом закарпатським олімпійцям подарували квартири в Ужгороді (ФОТО)

Фото: zakarpattya.net.ua

Учасники XXI зимових Олімпійських Ігор Аннамарі Чундак та Йосип Пеняк отримали помешкання у новому житловому масиві в Ужгороді. А в закарпатського центру олімпійської підготовки від сьогодні з’явився сучасний мікроавтобус для виїздів на тренування та змагання.

Сімнадцятимісний «Форд-Транзит» вартістю майже 350 тис. грн. відтепер возитиме вихованців закарпатського центру олімпійської підготовки. У центрі займається майже три десятки перспективних спортсменів – лижники та сноубордисти. До цього часу виїздити за кордон на змагання власним транспортом можливості не було, розповів директор центру Золтан Минай:

– Більше 10 років тому для нас придбали автобус вітчизняного виробництва, але він, на жаль, зовсім непристосований до тривалих поїздок. А це все ж новенький «Форд», безумовно, дуже сучасний.

У штат, за необхідності, візьмуть ще одного водія. Отож тепер комфортні мандрівки до Франції чи Італії – цілком реальні.

На придбання двох однокімнатних квартир в обласному центрі виділили майже 600 тис. грн. з обласного бюджету. Житло нове – у комфортабельному районі по вул. Осипенка. Багаторазова чемпіонка України Аннамарі Чундак розповіла: це найбільш коштовний дарунок за всю її п’ятнадцятирічну спортивну кар’єру. Її колега – Йосип Пеняк поділився планами щодо помешкання:

– До кінця зими ми будемо на змаганнях, тож ремонт планую розпочати вже навесні. Якщо все піде добре, справлятиму новосілля в цій квартирі вже цього літа.

Про це Закарпаття онлайн повідомили в прес-центрі Закарпатської ОДА.

zakarpattya.net.ua

Івано-Франківщина

105 тис. на покращення житлових умов олімпійцю

105 тисяч гривень виділено Івано-Франківською облдержадміністрацією для придбання квартири неодноразовому володарю Кубку України, шестикратному рекордсмену України з плавання на дистанціях 100 та 200 метрів на спині Олександру Ісакову.

Про це йдеться в розпорядженні ІФ ОДА, текст якого є в редакції БРІЗ Підставою для виділення коштів став вагомий внесок у розвиток спорту на Прикарпатті та в Україні, за участь у  ХХІХ літніх Олімпійських іграх у Пекіні та ХХХ у Лондоні.

versii.if.ua

Обласна рада виконує усі зобов’язання перед олімпійцями

Зважаючи на нещодавні публікації в окремих засобах масової інформації щодо ситуації, яка складається із покращенням житлових умов наших олімпійців, прес-служба обласної ради дала своє роз’яснення ситуації.

Ще у травні цього року, реагуючи на звернення спортсменів й за дорученням голови обласної ради Олександра Сича, постійна комісія обласної ради з питань молодіжної політики, розвитку фізичної культури та спорту рекомендувала спрямувати 500 тис. грн. на покращення житлових умов Дарії Згоби та Христини Стуй. Згодом за додатковою пропозицією головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації до цього переліку був включений також Володимир Рій. Відповідне рішення було погоджене постійною комісією обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій, а на його виконання передбачено кожному із спортсменів близько 166,6 тис. грн. За ці кошти головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації, яке й є їх розпорядником, і мало б придбати квартири. Більше того, задля того, щоб спортсмени не були змушені обирати з-поміж тих варіантів, що їм пропонують, постійна комісія обласної ради з питань бюджету прийняла рішення спрямувати ці кошти у вигляді одноразової матеріальної допомоги спортсменам.

Пропозиція головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА щодо можливості додаткового виділення 200 тис. грн. шляхом перерозподілу бюджету й зняття відповідної суми з фінансування та підтримки громадських організацій фізкультурно-оздоровчого спрямування області була знята з розгляду самим головним управлінням. Відтак, обласна рада сьогодні виконує усі взяті на себе зобов’язання перед олімпійцями, йдеться у повідомленні обласної ради. Кошти на покращення житлових умов наших спортсменів закладені у бюджеті на 2012 рік, а виконання рішення покладене на головного розпорядника коштів – управління ОДА у справах сім’ї, молоді та спорту.

styknews.info

Leave A Reply

Your email address will not be published.