Фото: Чемпіонка Європи Наталія Лупу «гостювала» у Віталія Михайлішина

1

Краща спортсменка Буковини 2009 і 2010 років Наталія Лупу «погостювала» у секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина, який запросив титуловану бігунку, аби поцікавитися, чим міська влада може допомогти для кращої підготовки до олімпійського сезону-2012.

 

Зустріч відбулася у невимушеній атмосфері. В. о. міського голови Віталій Михайлішин імпровізовано запросив приєднатися до розмови і Юрія Коваля – помічника депутата міської ради Валерія Чинуша, який патронує СК «Гешко» і, зокрема, Наталку Лупу.

Оскільки Наталка першою серед представників Буковини виконала олімпійський норматив перед Іграми-2012, Віталій Михайлович поцікавився, як йде підготовка до важливого  сезону і якими є шанси на поїздку до олімпійського Лондону.

Наталка звернула увагу на те, що на її коронній дистанції 800 м, на відміну від багатьох інших дисциплін, в яких олімпійський норматив ще не підкорився жодному з українців, вище «олімпійського бар’єру» пробігли одразу декілька спортсменок. Зокрема, досвідчена Тетяна Петлюк, яка є срібною призеркою Чемпіонату світу вприміщенні на 1500 м, чемпіонка Всесвітньої Універсіади-2007 і Командного Чемпіонату Європи-2009 на 800-метрівці Юлія Кревсун та чемпіонка Всесвітньої Універсіади-2011 на 800 м Ольга Завгородня. Наталка Лупу, нагадаємо, має в активі перемоги на Європейському Олімпійському юнацькому фестивалі 2003 р. (1500 м), юніорському Чемпіонаті Європи 2005 р. (800 м), «срібло» молодіжного Чемпіонату Європи U-23 2009 р. (800 м) та перше місце на Командному Чемпіонаті Європи 2010 р. (800 м). Але в олімпійському Лондоні Україну на цій дистанції зможуть представити максимум троє бігунок. Наталка висловила надію, що «зайвою» буде не вона, зазначивши, що має і досвід, і велике бажання здійснити олімпійську мрію. Хто поїде на Ігри-2012, вирішиться вже наступного сезону.

Віталій Михайлішин поцікавився, чим може допомогти у підготовці міська рада. Наталка, передусім, закцентувала увагу на відсутності належних умов для тренувань, зокрема, у зимовий період, коли провідним буковинським легкоатлетам доводиться їхати в інші регіони або країни, аби повноцінно готуватися до змагань: «Було б чудово, якби у нашому місті був манеж, де можна було б тренуватися взимку. Та й легкоатлетична доріжка центрального стадіону «Буковина» застаріла, як кажуть, фізично і морально. Були б у нас відповідні умови, і збірники мали би можливість тренуватися вдома, і з резервами легше було б працювати. Плюс у нас могли би проводитися національні і міжнародні змагання. Ось про «Буковинську милю» багато приємного доводиться чути в інших регіонах. Але це на шосе, на Соборній площі. А хочеться, щоби ми заявляли про себе і класичними змаганнями. Тим більше, що Чернівці – чудове місто, дуже-дуже гарне. Сюди із задоволенням приїжджають. Якби у нас був манеж з 200-метровою доріжкою, я би теж тренувалася вдома. А так доводиться знімати квартиру в Києві, що є недешевим задоволенням. Хояа мріяла з дитинства жити у Чернівцях».

Віталій Михайлович з приємністю відзначив той факт, що Наталка говорила, передусім, про умови для тренувань, розвиток спортивної інфраструктури, а не про власні житлові проблеми: «Відчувається справжній професіоналізм!» За словами п. Михайлішина, міська влада зацікавлена у покращенні спортивної бази в місті. Зокрема, для легкої атлетики, як одного з опорних видів спорту. І, попри кризу, буде робитися все можливе, аби розв’язати проблему з місцем для тренувань в зимовий період. А ще Віталій Михайлович підкреслив, що в Чернівцях буде продовжена традицію забезпечувати житлом буковинців, які представлятимуть край на Олімпійських іграх.

Після цих слів Наталка Лупу «розчинилася у посмішці», зізнавшись, що для неї, як і для інших спортсменів, житлові перспективи – це дуже серйозний стимул: «До речі, у Чернівцях, на мою думку,  чи не найкраще в Україні підтримують спортсменів. Приміром, я не чула, щоби де в іншому місті був такий клуб, як у нас СК «Гешко», який допомагає спортсменам. Дуже відчутною є підтримка з боку депутата міської ради Валерія Чинуша, який патронує цей спортклуб. І влада нас підтримує. Це все додає сил і бажання тренуватися ще завзятіше і досягати нових вершин».

За словами Наталки, вона вірить в те, що наступного року на Олімпіаді Буковина буде представлена одразу декількома спортсменами, і що у нас будуть і олімпійські нагороди.

 

Фото: Георгій Мазурашу

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин і чемпіонка Європи Наталія Лупу. Фото: Георгій Мазурашу

Leave A Reply

Your email address will not be published.