ФК «Буковина» має очолити Заяць. Які це відкриває перспективи?

0

Чернівецька «Буковина», яка завершила першу частину друголігової першості України 2018/19 аутсайдером Групи А, стоїть на порозі нових кадрових змін – у керівництві клубу.

Якщо не буде нових «поворотів», 7 лютого ФСК «Буковина» отримає нових керівників. Наразі з неофіційних джерел точно відомо, що одним з керівників буде колишній гравець і головний тренер чернівецької команди Вадим Заяць. Його свого часу на тренерський місток, здавалось, «авантюрно» привів тодішній президент клубу Василь Орлецький. Але для Василя Григоровича це була не «авантюра», він чітко бачив тренерські перспективи Вадима, і не помилився. Під його керівництвом «Буковина» повернулась у І лігу, а потім і посіла там 4 місце (2012/13), що відкрило було реальні перспективи перейти навіть до Прем’єр-ліги («Сталь» вирішила залишитися у другому ешелоні, а наступна команда, «Олександрія», теж відмовилась підвищуватися у класі), але через інфраструктурні проблеми не змогла скористатися такою можливістю.

Але у серпні 2013 року оголошені грандіозні плани (таки прорватися до вищого ешелону, розвивати інфраструктуру і т.п.) несподівано були «помножені на нуль»… Вадим Заяць подав у відставку, команду залишила і група гравців, яким не могли забезпечити підписані контрактні умови, і «Буковина» знову опинилась у режимі виживання. 

Чому тоді відбувся такий різкий поворот? Можна було пов’язати це з тим, що напружились стосунки між групою Фірташа і владним режимом (28 серпня 2013 р. розпорядженням Микола Азарова чернівчанина Юрія Борисова звільнили від обов’язків члена правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», а далі його звільнили і з посади керівника «Укргазвидобування»), тому могли виникнути проблеми з «традиційними» на той час джерелами фінансування. Хоча пізніше з’ясувалось, що проблеми були інші. Тобто в той час Фірташ і Ко продовжували утримувати «Таврію» з річним бюджетом, за неофіційними даними, 56 млн. доларів, тому фінансування першолігової «Буковини» для них не мало би бути такою критичною проблемою. Тим більше, що певний час команду, кажуть, фінансували спільними зусиллями – Юрій Борисов (людина Фірташа) та губернатор Михайло Папієв (з обласного бюджету кошти не виділялись), а почесний президент клубу Віталій Михайлішин, як в.о. мера, забезпечував підтримку з боку міської влади (хоча це були не прямі бюджетні кошти). Виявляється, тоді керівники області чомусь не хотіли бачити головним тренером Вадима Зайця, і це стало причиною такої несподіваної розв’язки. На той час по лінії губернатора фінансів клуб не отримував, знову ж таки за неофіційною інформацією, місяців 7 вже. Тож коли Вадим Заяць вирішив задовольнити побажання Папієва і Ко і відійти в бік, Борисов також вирішив закруглитися з підтримкою клубу, тож «Буковина» опинилась у супер складному становищі. Тоді, як відомо, утримати команду (хоч вже на іншому турнірному рівні) допомогли, великою мірою, Сергій Задорожняк та Юрій Гій, а пізніше – Сергій Гринюк, який формально досі залишається президентом клубу. Але це трохи інша історія. 

Отож, після усунення з посади мера Олексія Каспрука, основна відповідальність за збереження і підтримку «Буковини» лягла вже на в.о. мера Василя Продана і Ко (хоча й до цього без «його» більшості не обходилось, бо без них не могли виділяти кошти з міського бюджету, які цільовою субвенцією через обласний бюджет надходять клубу). Тоді й заговорили про можливе повернення Вадима Зайця. 

В якій ролі він працюватиме у «Буковині», наразі не відомо. Наразі головним тренером замість Віктора Мглинця став екс-голкіпер чернівецької команди Віталій Куниця (під керівництвом якого «Буковина» U-19 стала бронзовим призером в юніорській І лізі України). Йому допомагає екс-капітан «Буковини» Сергій Гамаль. Їх роботу порівнюють за стилем і підходами з тренерським почерком Сергія Шищенка. 27.01.2019 р. чернівчани зіграли в Івано-Франківську контрольний матч з «Прикарпаттям» (у форматі 3 по 40 хв.) і перемогли 5:3. Відео голів дивіться нижче.

На 7 лютого 2019 р. заплановані збори керівництва ГО ФСК «Буковина», на порядку денного яких виносяться питання переобрання і президента клубу (Сергій Гринюк) та генерального директора (Ігор Наболотний, директор стадіону «Буковина»). Право голосу на цих зборах мають всі члени громадської організації, а це ніби 12 осіб, серед яких потенційно проти «нової команди» можуть бути Сергій Мартинюк (вже екс-начальник міського управління освіти) та соратник і друг Олексія Каспрука – Роман Дрінь (хоча на останнього це не було би схоже, він швидше підтримає будь-які рішення на користь команди). 

Ким погодиться бути в оновленому керівному складі Вадим Заяць? Можливо, президентом клубу, можливо, генеральним директором? Звісно, і як головний тренер він вже встиг себе чудово зарекомендувати.

Які ці зміни перспективи можуть відкрити перед «Буковиною»? Знаючи характер Вадима Зайця, можна припустити, що мова не йде просто про «втечу» з останнього місця у ІІ лізі. Якщо вже він погодився взятися за команду, найімовірніше, має йтися про якісь набагато вищі завдання. Але для цього, не секрет, потрібні іншого рівня кошти. На даний час «Буковина» має найскромніший бюджет серед суперників по ІІ лізі, і «закономірно» посідає останнє місце у турнірній таблиці. Звідки мають взятися серйозніші джерела фінансування клубу? Можливо, якраз по лінії Фірташа і Борисова? Тоді справді можна було би сподіватися на вихід «Буковини» на якісно новий рівень. Особливо якщо в контексті займатимуться і розвитком матеріально-технічної бази, а не лише забезпечуватимуть виконання певних вищих турнірних завдань, залучивши якісніших виконавців з інших регіонів. 

Якщо ж нові керівники, можливо, сподіваються «вирулити» на бюджетній підтримці, то це  дуже й дуже проблемно… Наразі клуб отримав від влади за рік 2 млн. 950 тис. грн. (більша частина – з міського бюджету). Це, м’яко кажучи, мало для вирішення серйозних завдань. Якщо розраховувати на суттєве збільшення бюджетної підтримки клубу (що теоретично можливо, особливо з боку міської влади, хоча це теж проблемно, адже вистачає багатьох інших клопотів), то це теж має великі знаки запитання, адже бюджетні кошти є дуже «неповороткими», їх не можна використовувати, наприклад, на зарплату, і багато на що ще. Тому дуже проблемно їх «освоювати» на реальні потреби команди. А різні «хитрі схеми» можуть допомогти лише частково, і то «таким» ніхто займатися не хоче, бо це, як кажуть, «по лезу ножа»…

Ще один можливий варіант – створення таки комунального футбольного клубу, як, приміром, зробили у Житомирі. Але швидко це не зробиш, та й інших контекстних проблемних питань вистачає. Принаймні, дотепер цю пропозицію в Ратуші не підтримували.

Ще трішки часу і будемо знати більше про нові перспективи «Буковини». 

Другу частину сезону чернівчани мають розпочати у день виборів президента України (І тур) 31 березня 2019 р. домашнім матчем проти ФК «Минай».

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

***

Вадим Заяць: «Буковина» зайде до Прем’єр-ліги з першого або другого місця

***

Вадим Заяць: «Буковина» тренується на городах

***

Вадим Заяць: Будемо битися за 3 місце! (прес-конференція ФК «Буковина» – фото, аудіо)

***

Задорожняк – про «Буковину», спартакіаду серед районів, дитячий футбол… (відео)

***

Ювіляр-Задорожняк – про футбол до і після армії, «Буковину» в єврокубках… (відео)

***

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.