ФК «Буковина»: у липні – завдання бути в трійці, у серпні – припинення існування?

3

Шанувальники футболу чудово пам’ятають, як на передсезонній прес-конференції 12.07.13 керівники чернівецької «Буковини» розповідали про перспективи підвищення в класі та завдання на сезон – бути у трійці лідерів. Минув лише місяць «з хвостиком» і тепер ці ж люди говорять практично протилежне…

Вадим Заяць: «Буковина» зайде до Прем’єр-ліги з першого або другого місця

Віталій Михайлішин: «Буковина» морально готова до Прем’єр-ліги

Футбол (І ліга): Календар і результати (сезон-2013/14)

***

Власне, чутки про можливе «зникнення» спонсорів (або, як їх називають, – інвесторів) чернівецької130820-Bukovyna-logo-problemy-kolazh-sportbuk.com «Буковини» з’явились після того, як почесний президент клубу Віталій Михайлішин, якого називають «людиною Фірташа», розгромно програв вибори до Верховної ради. Мовляв, Фірташ образився за те, що не підтримали «його» кандидата, тому припинить фінансувати «Буковину». Але цього, на щастя, не сталось. Більше того, чернівчани підсилились і ледь не «злетіли» до Прем’єр-ліги. Нагадаємо, що після відмови інших команд, головній футбольній команді краю несподівано «засвітили» перспективи «позачергово» перейти до Прем’єр-ліги. Але через інфраструктурні проблеми цього не сталось.

Тим не менше, перед початком нового сезону нічого не віщувало біди. Наставник чернівчан Вадим Заяць на прес-конференції розповідав про план, згідно з яким через декілька років «Буковина» мала би увійти до Прем’єр-ліги з першого або другого місця. А почесний президент клубу і секретар міської ради Віталій Михайлішин чітко озвучив завдання на сезон – бути у трійці призерів.

І раптом такий неприємний і різкий «поворот» – тепер заговорили навіть про перспективи припинення існування чернівецької команди…

Як же так? Ладно, головний тренер – він може собі дозволити з меншою відповідальністю говорити про майбутнє, адже не пов’язаний напряму з фінансовими справами клубу. Але щоби цілий в.о. мера так «розкидувався» словами, які через місяць «з хвостиком» виявляються фактично «помноженими на нуль»?.. Це наскільки ж «специфічними» мають бути стосунками між «керманичем міста» і «покровителями», щоби його так підставили у футбольному напрямку… Хоча слід віддати належне Михайлішину, який, на відміну від Зайця, поки що не апелює в контексті «Буковини» термінами «припинити існування», «вмерла», «Буковини» більше немає», а все-таки намагається залишити бодай якісь надії на те, що команда не зникне.

До слова, заяви Вадима Зайця можна сприйняти двояко. З одного боку, зрозуміло, що в умовах, коли через якихось 10 днів має припинитися фінансування клубу, доволі успішний молодий тренер хотів би якнайшвидше працевлаштуватися в іншій команді, яка вирішувала би високі завдання. Але, з іншого боку, можна згадати, як свого часу у чи не найважчі часи в історії «Буковини» команду практично на громадських засадах тренував перший капітан збірної незалежної України Юрій Шелепницький, який навіть частково брав участь у фінансуванні клубу, разом з начальником команди Валерієм Королянчуком. Невже після такого благополучного у фінансовому плані відрізку Вадим Григорович, будучи місцевим вихованцем і патріотом буковинського футболу, не міг би говорити про перспективи попрацювати ще якийсь час (в надії на те, що знайдуться нові спонсори) на ентузіазмі або за умов мінімального фінансування?.. Утім, не факт, що він залишить команду в такий непростий час – одночасно із припиненням солідного фінансування клубу…

Отож, чи залишають останні футбольні заяви надії на те, що «Буковина» все-таки зможе утриматися більш-менш «на плаву»?..

 

Вадим Заяць: В глибині душі ми розуміємо, що ФК «Буковина» більше немає

Після виїзної поразки від «Олімпіка» (2:3) наставник «Буковини» Вадим Заяць проаналізував матч і розказав про теперішнє положення речей в клубі:

Сьогодні була обопільна гостра гра у виконанні двох команд. У нас зараз виникли певні складнощі, тому що буквально всі люди, які займаються футболом, розуміють, що ми сьогодні так звана «вбита» команда. На сьогодні ми плавно закінчуємо своє існування. За рахунку 2:2, ми не реалізували свій момент, припустилися помилки і пропустили третій гол. На мій погляд, ми не заслужили сьогодні поразки. Тим більше є фактори, які вплинули на результат.

Що можете сказати щодо подальшої життєспроможності команди?

Ми повертаємось до Чернівців. Вчора були збори клубу, де хлопцям повідомили, що вони можуть шукати нові команди. Хто хоче, а якщо немає попиту, ми допоможемо. У нас є пропозиції з інших клубів. На сьогодні гарантії фінансування від засновників існують до 1 вересня. Після цієї дати – їх немає, тобто є відмова. Тому ми поставили до відома про це хлопців, адже їм треба годувати сім’ї. Десь в глибині душі ми розуміємо, що ФК «Буковина» більше немає. Скільки часу ми ще пограємо, скільки будемо виходити на футбольне поле, не розуміємо і не знаємо. Є рішення і воно таке. Психологія сьогоднішнього матчу показала, що якби не це рішення, ми би точно не програли.

Засновники клубу не відмовились би від фінансування, якби вас допустили в Прем’єр-лігу?

Це питання не до мене. Це до тих людей, які приймають рішення. Мені треба тренувати команду. Якщо розмірковувати, то зараз можна і в одну сторону йти, і в іншу. Сьогодні маємо те, що маємо.

Тобто нових інвесторів ви не шукаєте?

Моя справа тренувати команду. Є генеральний директор клубу. Розумієте, треба бути реалістом все-таки. Наша команда працює три з половиною роки, до цього років 20 в Чернівцях не було футболу. І я глибоко сумніваюсь, що ця команда комусь потрібна в Чернівецькій області. Це велике господарство, за яке потрібно нести відповідальність і матеріальну, і психологічну, і моральну. Я не знаю і не чув в області, щоби хтось хотів взяти команду…

 

Михайло Папієв: Я бачу «Буковину», яка би повністю складалася з буковинців

Голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв у понеділок на брифінгу в ОДА, відповідаючи на запитання журналістів про нинішній стан футбольного клубу, зазначив:
«Хочу висловити власну думку з цього приводу – якою би я бачив команду «Буковина». Я хочу бачити команду «Буковина», яка мала би в своєму комплекті дитячо-юнацьку школу підготовки молодих футболістів. Також хотів би, аби «Буковина» мала команду-дубль. Я бачу «Буковину», яка би повністю складалася з вихованців буковинського футболу. А не те, що зараз – коли в команді 80 відсотків легіонерів. Я навіть відчуваю це по тому, наскільки зараз заповнені трибуни… Дивіться: торік команда «Буковина» займала четверте місце в першій лізі Чемпіонату України з футболу. Це мало би якось сколихнути глядачів. Може, є зміст йти по схемі «народна команда» – щоби зацікавити вболівальників, щоб вони відчували свою участь у розвитку футболу Буковини. Щоб вони відчували себе учасниками процесу. Не просто, як в театрі – прийшов, купив квиток, подивився й пішов. Бо футбол – це абсолютно інше емоційне і змістовне наповнення. Моя мрія – щоби, уболіваючи за команду «Буковина», ми бачили там буковинських футболістів. Може, я неправий у цьому питанні – нехай розсудять нас фахівці. Але це моє особисте бачення буковинського футболу, як комплексу підготовки майстрів вищого дивізіону. Але майстрів, які би готувалися в Чернівцях. Щоби в цей ланцюг був залучений дитячий, юнацький та молодіжний футбол».

Віктор Олійник: Будемо грати. Шукаємо спонсорів

Генеральний директор ФСК «Буковина» Віктор Олійник в ефірі телеканалу «Футбол» так прокоментував проблеми, які виникли в клубі: «Право спонсорів. У нас боргів немає. Одна зарплата невдовзі виплатиться. Ніяких завдань. Будемо грати. Шукаємо спонсорів. До 1 вересня фінанси є, а далі нічого…»

Відео ТВА («Теми дня», про гру в Донецьку і проблеми «Буковини»)

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.