«Роша» переходить від локальних успіхів до розвитку футболу «по-дорослому»

0

Кожен футбольний клуб Буковини, напевно, заслуговує на те, щоби про нього знали. У кожного – своя історія, свої особливості, свій шлях розвитку. Немало цікавих футбольних клубів зареєстровано і в самих Чернівцях, і розпочнемо ми нашу серію публікацій про футбольні клуби Чернівецької області з розповіді про одного з лідерів Чемпіонату Чернівецької області з футболу серед ветеранів 2017 року – ФК «Роша».

Історія цього ФК розпочинається на рубежі століть – із початку 2000-х років. Саме тоді фактично й було засновано клуб за ініціативи президента Андрія Хабайла, який заявився на Чемпіонат Чернівецької області і відіграв у ньому один сезон. Із певних причин, після такого, здавалося б, вдалого початку, ФК «Роша» зникає з футбольної мапи Буковини, а відроджується лише у 2013 році.

З тих пір усе кардинально змінилося і клуб зажив іншим, справжнім життям. Знову ж таки, за сприяння Андрія Хабайла, було засновано Кубок мікрорайону Роша, і з тих гравців, що стали учасниками Кубку, зібрали та заявили команду на участь у Чемпіонаті міста Чернівців 2014 року.

2014-й рік взагалі став знаковим для ФК «Роша». З цього моменту команда ветеранів щорічно бере участь у ветеранських чемпіонатах та кубках Чернівецької області, де має доволі солідні здобуття. Зокрема, у 2015 р. «Роша» посідає ІІІ-є місце в Чемпіонаті області, а минулого року команда взагалі стала володарем Кубку Чернівецької області!

Також із того самого 2014 р. «Роша» стає постійним учасником усіх міні-футбольних та футзальних турнірів на території області, а також активно грає в міжобласних турнірах, де теж регулярно має певні успіхи.

Варто відзначити, що в цьому сезоні ФК «Роша» є одним із фаворитів Чемпіонату Чернівецької області з футболу серед ветеранів, іде у групі лідерів, показуючи цікаву та змістовну гру, а з першого, історичного складу клубу зараз у команді грають Андрій Хабайло (капітан), Ігор Полянський, Олексій Гайдай і Михайло Скрипкар.

Гравці клубу можуть у багатьох випадках слугувати прикладом для інших футболістів. Так, вже кілька разів принципам Фейр-Плей сприяє й відповідає один із лідерів ФК «Роша» – Олег Голобуцький, що відмічають представники суддівського корпусу Буковини.

Справжнім символом клубу останніми роками став мегазірковий, легендарний форвард буковинського футболу, відомий футболіст і тренер Віктор Мглинець. Багато в чому саме завдяки його внеску в гру команди «Роша» наразі успішно грає у ветеранському чемпіонаті області і є одним із найнебезпечніших суперників для будь-якої іншої буковинської дружини.

В цьому році президент ФК «Роша» Андрій Хабайло отримав диплом і тренерську ліцензію категорії «С» ФФУ і планує «по-дорослому» розпочати власну тренерську кар’єру в Чернівцях, оскільки є куратором не тільки виступів «Роші» в турнірах із футболу серед аматорів та ветеранів,  а також і розвитку дитячо-юнацького футболу мікрорайону.

Щодо планів «Роші» на майбутнє, то вони теж є. Наразі Андрій Хабайло шукає інвесторів і партнерів для побудови штучного футбольного майданчика в мікрорайоні для потреб дітей Роші, а їх – дітей – на Роші багато, і далеко не всі батьки можуть собі дозволити кожного дня або кілька разів на тиждень возити дітей на тренування з футболу в місто. Поява ж цього майданчика на території мікрорайону дала б можливість дітям регулярно тренуватися і, хто-зна, з часом поповнити ряди провідних футбольних клубів України.

АЛЬБЕРТ КОМАРІ, спеціально для ЧОФФ

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

ФК "Роша"
ФК “Роша”

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.