Буковинці й донеччани у таборі «Райдуга» освоїли новий вид спорту (фото)

0

Традиційними стали для профільного пересувного туристсько-виховного табору «Райдуга» (с. Просіка Глибоцького району) спортивно-масові заходи за підтримки обласного центру «Спорт для всіх» та обласного відділення НОК України.

 

«Олімпійський день 2015» у «Райдузі» був «особливим» з декількох причин. У такий непростий для150630-Prosika-Rayduga-2-frizbi-sportbuk.com (19)- України час було зворушливо спостерігати за тим, як гармонійно вписалися у «буковинську компанію» гості з Донеччини. У «Веселих стартах» вони брали участь окремою командою і, попри те, що не виступали «у рідних стінах», підтримку мали чи не найтеплішу.

Утім, ці змагання відзначаються як великим азартом та завзятістю учасників, так і реальною повагою з боку організаторів та діток до олімпійського гасла: «Головне не перемога, а участь».

Ще однією цікавинкою цьогорічного олімпійського заходу стало знайомство з новим для в учасників «Райдуги» видом спорту – фрізбі. Його дуже зручно використовувати як вид активного відпочинку, причому в різних інтерпретаціях та умовах. Дітки та інструктори були приємно здивовані простотою і доступністю цього виду спорту, хоча раніше вони сприймали ці «літаючі тарілки» набагато вужче.

У фрізбі учасники змагались у парному розряді. Знову не забуваючи про олімпійський принцип.

На прохання діток, у таборі залишили простий інвентар (у т.ч. створений підручними засобами), аби вони могли й надалі грати у фрізбі.

Переможцям та призерам в обох номінаціях вручили презенти від адміністрації табору та співорганізаторів.

Останні, у свою чергу, також традиційно із захопленням слухають розповіді про насичене життя табору «Райдуга» з вуст його незмінного керівника Анатолія Дудки (він же – директор Глибоцького центру туризму та краєзнавства). І «Райдуга», і очолюваний ним Центр багато років перебувають на провідних позиціях не лише в області, а й в цілій Україні. Проте Анатолій Петрович наголошує, що найбільше його тішать не стільки численні досягнення і нагороди, як той неоцінимий внесок у позитивне виховання, соціалізацію підростаючого покоління, який закладається і в центрі, і в таборі.

Анатолій Дудка – це професіонал з великої літери, який повністю віддається своїй роботі та вкладає у цю справу не лише майже весь час, а й душу та частинку серця.

І ще трішки про Глибоцький Центр туризму та краєзнавства (під крилом якого перебуває і табір). Створений Центр 1 листопада 1991 року. Надає освітні послуги за рівнем позашкільна освіта за напрямками: туристсько-краєзнавчий; фізкультурно-спортивний; оздоровчий та є інформаційно-методичним осередком для навчальних закладів Глибоцького району. На базі Центру діють 49 гуртків, які відвідують близько 1000 (!) вихованців, працює 45 педагогічних працівників. При Центрі діють громадські організації: осередок Всеукраїнської дитячої організації «Екологічна варта», осередки федерації спортивного туризму та федерації спортивного орієнтування Чернівецької області, туристський спортивний клуб «Меридіан».

Центр має достатню матеріально-технічну базу для реалізації статутних завдань та розвитку різних видів спортивного туризму (катамарани, велосипеди туристські, лижі, туристське спорядження та інвентар, в т.ч. спеціальне – для забезпечення безпеки вихованців, технічні засоби та оргтехніку. За підтримки управління освіти Глибоцької райдержадміністрації, започаткована та реалізується районна програма «Шкільний намет».

«Основним завданням Центру є формування в учнівської молоді відношення до дозвілля як до часу для саморозвитку і вдосконалення, соціалізація юної особистості, проведення очно-заочних масових туристсько-спортивних та краєзнавчих заходів у районі, транскордонне співробітництво з освітянами Румунії, екскурсійна діяльність» – зазначає Анатолій Петрович Дудка.

Сам табір «Райдуга», попри кризу, також з кожним роком розвивається. Тепер там об лаштовані і душові, і інші «елементи цивілізації». Учасники табору мають надзвичайно насичену програму – як на місці, так і екскурсійно-похідну. Власне, походи – це, як кажуть, «головна фішка» цього табору. Їх багато, різноманітні та різної складності – на всі смаки, як кажуть.

Побільше би таких закладів і таких керівників-фанатів, як Анатолій Дудка.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО:

“Веселі старти” (“Олімпійський день 2015”) у таборі “Райдуга” (Просіка)

***

Фото: Діти з Херсонщини отримали на Буковині нагороди від чемпіона світу

***

Фото: «Веселі старти» у кращому наметовому таборі України

***

Фото: «Старти надій» у наметовому таборі «Райдуга» (с. Просіка)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.