Дяконюка «відправляють» на пенсію. Хто очолить спорт у Чернівцях?

0

Чернівцями поширюється інформація про те, що багаторічний керівник міського спорту Святослав Дяконюк незабаром звільниться у зв’язку із виходом на пенсію.

SONY DSC

Сьогодні складно уявити собі чернівецький спорт без Дяконюка. Як і буковинський. Святослав Васильович багато-багато років пропрацював на керівних посадах у сфері фізичної культури і спорту. З 1993 року – незмінний керівник спорту в столиці Буковини. З його ініціативи та/або завдяки його «впливу» на багаторічного мера Чернівців Миколу Федорука у «Маленькому Парижі» з’явилось або відродилось чимало добре відомих спортивних об’єктів (ФОК «Олімпія», перше в регіоні стандартне поле з штучним покриттям і т.д.). Йому ж, великою мірою, завдячують отриманням квартир у Чернівцях найтитулованіший спортсмен краю Іван Гешко, заслужені майстри спорту з боротьби самбо Ольга Ніколайчук і Ольга Панчук-Унгурян, заслужений тренер України Денис Тищук (та й автор цих рядків поселився у напівпідвальну квартиру в центрі міста не без сприяння Святослава Васильовича, за що йому велике спасибі).

Не сказати, що у Дяконюка немає і «друзів» в лапках. Але хіба є на світі люди без таких «друзів»?..:)

Офіційно Святослав Дяконюк міг піти на пенсію ще в січні 2012 р. Але міська рада пролонгувала «контракт» з ним. А тепер ось заговорили, що Святослава Васильовича таки «відправляють» на пенсію (принаймні, в чутках). Сам він після виходу матеріалу уточнив, що написав сам заяву на звільнення (причому так вийшло, що якраз тоді, коли мер вирушив за океан), пояснивши це тим, що наступного року грядуть серйозні скорочення, а «начальнику-пенсіонеру» складніше з моральної точки зору та деяких інших міркувань займатися цими скороченнями. Це якщо коротко. Детальніше, сподіваємось, буде згодом у відповідному інтерв’ю зі Святославом Дяконюком.

Хто ж може замінити його в ролі «головного спортсмена» Чернівців?

Юрій Ячнюк

Серед кандидатів давненько фігурує викладач «спортивного» факультету ЧНУ і керівник обласного відділення Олімпійської академії України Юрій Ячнюк (він же – голова обласної федерації гандболу). Свого часу його на цю посаду Віталію Михайлішину ніби «сватав» тоді гендиректор ФК «Буковина», майстер спорту з легкої атлетики і депутат міської ради Микола Клим (Загурський). Тепер його кандидатура фігурує в контексті його депутатства від «Фронту змін» у Першотравневій райраді в Чернівцях. Чи хоче сам Юрій Борисович на цю посаду, наразі точно невідомо. Принаймні, є припущення, що в університеті у нього і заробіток вищий, і клопотів менше, ніж може «звалитися на голову» в разі очолення міського спорту.

Станіслав Золотухін

Колись серед ймовірних претендентів фігурував і голова обласної федерації карате-до «Сін-Сьобу» і директор ДЮСШ №1 Станіслав Золотухін. Але оскільки він балотувався до міської ради від Партії регіонів, можна припустити, що поки що його кандидатуру можуть і не розглядати.

Ігор Наконечний

Не так давно почало фігурувати ім’я голови обласної федерації панкратіону, тренера молодіжної збірної України з цього виду спорту і теж викладача «спортивного» факультету ЧНУ Ігоря Наконечного. Сумнівно, що сам Ігор Юрійович погодився би на такий крок, адже в такому разі йому буде реально складно поєднувати основну роботу з частими виїздами на змагання і т.п. Не кажучи вже про той же матеріальний бік справи, який в чиновниках не дуже привабливий.

Валерій Королянчук

Багато хто схильний вважати, що Святослав Дяконюк зробить «рокіровку» з Валерієм Королянчуком і сам перейде на посаду директора стадіону «Буковина» (тут в нагоді міг би бути і вплив Миколи Федорука на теперішнього міського голову Олексія Каспрука). До слова, Валерій Степанович свого часу фігурував серед реальних претендентів на посаду керівника обласного спорту – коли міністром був Равіль Сафіуллін, з яким колишній зірковий футболіст «Буковини» перебуває у добрих стосунках з часів спільної роботи в Професійній футбольній лізі України. Наскільки ці чутки про «рокіровку» можуть бути реальними, складно сказати. Принаймні, сам Валерій Степанович каже, що вперше про таке чує.

Сергій Задорожняк

Кандидатуру директора обласної школи вищої спортивної майстерності і на громадських засадах керівника міської та заступника голови обласної федерації футболу Сергія Задорожняка багато хто вважає найбільш оптимальною. Він користується заслуженим авторитетом не лише у футбольних, а й, загалом, в спортивних колах Буковини. Встиг набратися і управлінського досвіду, може впоратися з наявним в місті спортивним господарством (матеріально-технічна база) і т.п. Але… Від недавніх пір Сергій Григорович почав інспектувати матчі футбольної Прем’єр-ліги. А це – і престиж, і непоганий додаток до скромної зарплати директора ШВСМ. Поєднати роботу начальника управління по фізичній культурі та спорту міської ради з інспектуванням – нереально. Тому будемо вважати поки що нереальним і варіант, що Задорожняк погодився би на цю посаду.

Богдан Вітовський

«Як би…». Теперішній начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації Богдан Вітовський пропрацював не один рік заступником Дяконюка в міськспортуправлінні. Взагалі є одним з найбільш якісних спортивних функціонерів, напевно, не лише на Буковині. Але, водночас, Богдан Іванович є і достатньо ідейним та порядним, щоби не залишати теперішню посаду в ОДА, навіть якщо покликали би в керівники міського спорту, де зарплата вища, а роботи, певно, не більше. На ньому, великою мірою, нині тримається організаційно обласний спорт, тож він на теперішній посаді явно більше потрібний.

Олександр Довганич

Серед претендентів можна було б розглянути і кандидатуру екс-начальника обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Олександра Довганича. Молодий і амбітний, займався багатьма видами спорту (і тепер деякими займається), вміє бути в добрих стосунках і з молодіжними лідерами, і з багатьма спортсменами та тренерами, і з місцевим політикумом… Щоправда, він також балотувався до міської ради від Партії регіонів, що може наразі автоматично викреслити його кандидатуру. Крім цього, Олександр Вікторович після звільнення з посади заступника директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА вже ніби встиг знайти себе поза «бюрократією» і, схоже, почувається там не менш комфортно, ніж в якості чиновника.

Олег Чорний

Про кандидатуру заступника директора футбольної ДЮСШ міськспортуправління Олега Чорного мало доводилося чути. Але між ним і Дяконюком теж можлива «рокіровка». Він вже непогано спрацювався зі Святославом Васильовичем. Відповідно, останній в разі такого варіанту і допомагав би йому практично, і надалі передавав би йому свій управлінський досвід. Плюс сам Олег Валерійович (колишній футболіст «Буковини») має достатньо позитивних якостей, аби вважатися перспективним керівником;)

Те, що він балотувався від «безобідної» Партії зелених (№40), думаємо, не має зіграти ніякої негативної ролі в цій ситуації.

Іван Гешко

Не так давно чимала кількість представників буковинської спортивної громади «сватала» найтитулованішого  спортсмена краю Івана Гешка в керівники обласного спорту. Щоправда, паралельно з пропозицією виокремити в процесі реорганізації Департаменту освіти і науки, «всього на світі» та спорту (як ще жартома називали цей департамент) спорт в окремий підрозділ. Іван Тарасович фактично вже завершив активну спортивну кар’єру і, звісно, міг би піти і на управлінську посаду в сферу фізичної культури і спорту. І, знаючи його ділові якості та організаційні здібності, можна не сумніватися, що впорався би практично на будь-якій посаді. Але… З 23 вересня 2014 р. Іван Гешко обраний головою обласного відділення НОК України. Це громадська посада, проте є і «нюанси». До останніх днів претендентом на цю посаду фігурував колишній мер Чернівців Микола Федорук, який лише в останній момент зняв свою кандидатуру. Чи не сприйняв Микола Трохимович це як умовну «поразку»?.. (У такому разі читайте вище про його вплив на Каспрука, а отже і на кадрові рішення в місті). Ніби не мав би. Тим більше, що Гешко, хоч і натяками (олімпійський рух має бути поза політикою), але доволі прозоро підтримав кандидатуру Федорука, як кандидата в народні депутати по чернівецькому округу. Плюс на звітно-виборчій Асамблеї олімпійського відділення сам запропонував підтримати вже на той час екс-конкурента на почесну місію представника області в НОК. Та й взагалі він публічно нерідко достатньо позитивно і «тепло» висловлюється про Миколу Трохимовича, досі дякуючи періодично і за житло у Чернівцях, яке отримав за сприяння екс-мера.

Отож, чи розглядає Каспрук і його команда кандидатуру зіркового бігуна і «головного олімпійця» краю, теж наразі невідомо.

Пропонуємо читачам спробувати зробити свій вибір у нашому імпровізованому опитуванні;) Якщо будете відмічати позицію «Інший», прохання залишати в коментарях відповідне прізвище (це можна робити анонімно, так що не мали би «комплексувати»).

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

Потенційних кандидатів подаємо в алфавітному порядку.

Хто очолить спорт у Чернівцях?

  • Гешко Іван Тарасович (25%, 55 Votes)
  • Чорний Олег Валерійович (24%, 53 Votes)
  • Інший (-а) (17%, 37 Votes)
  • Задорожняк Сергій Григорович (16%, 36 Votes)
  • Довганич Олександр Вікторович (7%, 16 Votes)
  • Королянчук Валерій Степанович (6%, 13 Votes)
  • Золотухін Станіслав Миколайович (4%, 8 Votes)
  • Вітовський Богдан Іванович (1%, 3 Votes)
  • Ячнюк Юрій Борисович (1%, 2 Votes)
  • Наконечний Ігор Юрійович (0%, 1 Votes)

Total Voters: 224

Loading ... Loading ...

***

Дяконюк Святослав Васильович

***

ГЕШКО Іван Тарасович

***

Міністр Булатов спростував інформацію про припинення фінансування ДЮСШ

***

Проект нового Закону України Про фізичне виховання та спорт (для обговорення)

***

«Спортивна реформа-2014»: Позитивні зміни чи збільшення витрат на бюрократію?

***

Фізкультура і спорт в Україні: які зміни потрібні/можливі централізовано і на місцях?

***

Фото: На змаганнях у Чернівцях – найбільше міністрів «на квадратний метр»

***

Фото: Міністр Булатов і зірковий Гешко підтримали оздоровчий флешмоб у Чернівцях

***

Міністр молоді та спорту – Дмитро Булатов (біографія і зв’язок зі спортом)

***

Особливості і перспективи розвитку системи управління сферою фізичної культури і спорту

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.