Тренер олімпійки: Як відібратися на Олімпіаду, якщо нема за що їздити на національні змагання?!

0

Новий скандал назріває у буковинському спорті – величезна кредиторська заборгованість за 2013 р. ставить під загрозу поїздки навіть збірників України на національні змагання.

Олег Осипенко і Лідія Січенікова після сенсаційної перемоги українок на юніорському Чемпіонаті світу зі стрільби з лука 2013 р.
Олег Осипенко і Лідія Січенікова після сенсаційної перемоги українок на юніорському Чемпіонаті світу зі стрільби з лука 2013 р.

У рік Коня буковинський спорт увійшов, на жаль, з рекордною кредиторською заборгованістю – приблизно пів

мільйона гривень (загалом у Департаменті освіти і науки, молоді та спорту кредиторська заборгованість за 2013 р. становить приблизно 800 тис. грн.). Залишились винні за товари і послуги, а також за відрядження на національні змагання, на які спортсмени їздили за свої кошти, адже їх запевнили, що потім витрати компенсують. Відповідні накази та звітні документи оформлені, але казначейські проблеми поки що не дозволили повернути борги навіть уславленим спортсменам. Приміром, чемпіонка Європи та світу зі стрільби з лука, учасниця Олімпійських ігор в Лондоні Тетяна Дорохова зауважила, що їй заборгували приблизно 8 тис. грн… Позичати або відривати від сім’ї такі кошти – проблематично для більшості спортсменів в наш час…

Батьки відмовляються оплачувати поїздки на національні змагання

Про загострення проблеми SportBuk.com повідомив наставник минулорічної чемпіонки світу серед юніорок зі стрільби з лука і учасниці Олімпіади-2012 Лідії Січенікової – заслужений тренер України Олег Осипенко:

«Батьки вже відмовляються спонсорувати спортсменів на національні змагання, тому що їм не повернули ще кошти за поїздки починаючи з червня 2013 р. Попереду у нас Чемпіонат України серед дорослих і юніорів (з 25 січня) та серед юнаків (з 30 січня), але хто і як зможе представити на цих стартах Буковину, – під величезним знаком запитання. Думаю, у Чернівецької області будуть великі проблеми з представництвом на наступних Олімпійських іграх. Часу «розкочегаритися» не залишиться. У Лідії (Січенікової – прим. авт.) теж вичерпалися фінансові запаси для участі у відбірних змаганнях в Україні. Будемо брати участь у чемпіонатах області та Кубку Буковини, якщо він відбудеться. Але таким чином потрапити на Олімпіаду неможливо. Думаю, це розуміє і голова обласного відділення НОК – губернатор Михайло Папієв. Він, кажуть, знайшов 1,5 млн. грн. на футбольну «Буковину». Браво! Ми теж любимо футбол. Але як бути з тими олімпійськими видами, які реально претендують на участь у найпрестижніших змаганнях сучасності – Олімпійських іграх? Якщо вищому керівництву не потрібний спорт вищих досягнень, нехай нам так і скажуть прямо. А то ж після Олімпіади в Лондоні керівники області та міста навіть не схотіли зустрітися з учасниками головних змагань чотириріччя, не кажучи вже про спроби чимось їм допомогти. Минулої осені губернатор на урочистості до Дня фізкультури і спорту сам заговорив про проблемні моменти і заявив, що хоче обговорити їх наступного тижня з провідними спортсменами і фахівцями. Чудово! Але тієї зустрічі ми досі не дочекалися. Провідні спортсмени і тренери публічно звернулися відкритим листом до керівника виконавчої крайової влади і олімпійського відділення з проханням виокремити управління сферою фізкультури і спорту з-під освіти в окремий спортивний підрозділ – нас знову не почули… Це свідомо ігнорують чи просто у губернатора досі не знайшлося часу зустрітися ні з олімпійцями, ні з іншими провідними спортсменами і тренерами? Ми ж не з місяця звалилися, розуміємо, що не можна махнути чарівною палицею і вирішити всі проблеми. Але ж можна бодай час від часу обговорювати ці проблеми, спробувати вирішити хоча би частину з них – що під силу керівництву області та міста…
Стрільба з лука у 2013 р. виступила в цілому дуже добре. Але об нас «витерли ноги». Звіти хороші відписали і щасливі? Але кожна медаль коштує грошей. Скільки можна чекати повернення тих коштів за поїздки на національні змагання? Чи хтось думає, що у нас спортом займаються самі діти мільйонерів, яким без проблем відривати від сімейного бюджету якісь там тисячі гривень? Якраз навпаки – більшість провідних спортсменів з «середньостатистичних» родин, які в Україні, як відомо, балансують десь на межі виживання. То нашій державі, Буковині потрібні спортивні успіхи? Чи вони потрібні лише директорам спортшкіл та окремим спортивним чиновникам, які бігають і стукають у всі можливі двері в пошуках тих «смішних» порівняно, приміром, з бюджетом футбольного клубу, грошей? Спорт у нас фінансується в останню чергу. Ситуація зі спортивною базою – катастрофічна. В школах з якістю та умовами для проведення уроків фізкультури теж переважно дуже погано. Деякі діти кажуть, що фізкультури у них зовсім немає. А деякі понакуповували собі довідки, щоби не займатися на фізкультурі. За останніх 10 років діти з кожним роком приходять до нас в секцію все слабкіші, доводиться купувати матеріальну частину легшу, з якою важко боротися на високому рівні. Коли ми були на навчально-тренувальному зборі в м. Спала (Польща), де є сучасний комплекс з басейном, звернув увагу, що діти шкільного віку плавали чотирма способами. Поцікавився, де вони так добре навчилися плавати. Кажуть – в звичайній школі. Уявляєте, наскільки ми від них відстаємо?! І це від поляків, для яких не так давно ми були орієнтиром. А тепер навіть не навпаки, а ще гірше… Про яку здорову націю можна говорити?! Зате бізнес алкогольних напоїв і тютюнової продукції процвітає! У жодній цивілізованій країні такого немає! Куди котимось і коли нас, нарешті, почують?..»

Стурбованість ситуацією з величезною заборгованістю висловив і найтитулованіший буковинський спортсмен Іван Гешко, який тепер став «граючим тренером». Він також наголошує на тому, що спортсмени, які можуть гідно представити область, найчастіше не мають можливості поїхати за власні або батьківські кошти на національні змагання. А як прогресувати, якщо не брати участь у змаганнях?..

Є у нас і «крутіші» приклади. Один з тренерів з ігрового спорту взяв кредит в банку, аби забезпечити участь команди області в національних змаганнях. І тепер виплачує чималі відсотки, очікуючи, коли йому, нарешті, повернуть кошти за ті поїздки… (прізвище не називаємо, аби не провокувати сімейний скандал)

То коли провідні спортсмени і тренери дочекаються, що з ними, нарешті, бодай поговорять про наболілі проблеми?.. Чому губернатор, будучи «головним олімпійцем області», ігнорує їх? Чи це оточення так «старається»?..

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

***

Відкритий лист Папієву від спортивної громади – в унісон дорученню Президента

***

Олімпійські герої та фахівці вважають, що мудрі губернатори відокремлять спорт

***

В Україні буде окрема вертикаль управління сферою фізкультури і спорту

***

Стрільба з лука: Українки виграли у фіналі у кореянок, чию перемогу… відмінили

***

Квартири для олімпійців: Буковина роздумує, а Закарпаття і Прикарпаття діють

***

Спорт у Чернівцях – оздоровлення громадян чи бізнес?

***

Відео: Буковинські олімпійці вимагають поваги до спортивних досягнень

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.