Стрільба з лука: Українки виграли у фіналі у кореянок, чию перемогу… відмінили

1

Уперше прес-конференція після успішних виступів буковинських спортсменів відбулась у навчальному закладі – на очах у чернівецьких гімназистів.

 

Лідія Січенікова
Лідія Січенікова

«Новоспечена» чемпіонка світу серед юніорок в команді Лідія Січенікова (Чернівці, 03.02.93, «Спартак», «Динамо», ЧТЕІ КНТЕУ, ШВСМ, тренер – Олег Осипенко, офіційний партнер – ДК «Полюс») одразу по приїзду з Китаю, 25.10.13, зустрілась з журналістами в чернівецькій гімназії №6. У незвичній прес-конференції, яка відбулась на очах у гімназистів, взяли участь кращий серед українців в кадетській номінації Влад Черкез, який навчається в цій гімназії, та наставник Січенікової – заслужений тренер України Олег Осипенко.

Лідія розповіла, що, попри вже багаторічні виступи у складі дорослої збірної України, вирішила скористатися останньою можливістю поїхати на юніорський Чемпіонат світу. Конкуренція в Китаї була дуже високою. Апогеєм став фінальний двобій проти фавориток з Кореї, які вибороли перших три місця в особистих змаганнях. Але українкам у драматичній боротьбі, у перестрілці, вперше в історії вдалося здолати у фіналі кореянок, що стало справжньою сенсацією Чемпіонату світу.

Ще Лідія, на прохання присутніх, зробила невеличкий екскурс в олімпійське минуле – згадала про участь у І Юнацькій Олімпіаді в Сингапурі та в Олімпійських іграх в Лондоні.

Влад Черкез підійшов на прес-конференцію прямо з уроку. На жартівливе запитання, навіщо було йти прямо «з коліс» на заняття, він зізнався, що на цьому наполягла мама. Влад зізнався, що дуже хвилювався, адже це перше серйозне випробування в кар’єрі. З хвилюванням впорався і посів найвище місце серед українських кадетів. Хоча виступом своїм в Китаї залишився не зовсім задоволеним, адже міг поборотися і за вищу позицію. Попереду ще три сезони в юніорах, тож Влад планує ще впертіше тренуватися і спробувати досягти вагомих успіхів на міжнародній арені.

Олег Осипенко в деталях розповів про перипетії боротьби у фіналі: «Я навів будильник, щоби не пропустити фінал, який за нашим часом розпочався о 6 ранку. Було передчуття, що все буде добре. Навіть коли кореянки вже ніби виграли, я до останнього вірив, що це ще не все. Бо сам і арбітр, так що знаю, що іноді якісь постріли можуть переглянути. Так і сталось – коли судді вивчили всі постріли кореянок, виявилось, що одна стріла заділа габарит меншої цифри і рахунок став нічийний. У перестрілці перші дві кореянки вистрелили в десятку, а у нас було 10 і 9. Знову здавалося, що все… Але остання кореянка влучила у 8-ку, а українка вибила десятку і принесла нам цю історичну золоту медаль».

Олег Геннадійович зазначив, що спілкувався з підопічною за допомогою Скайпу, але старався не «переборщувати» з порадами, адже Лідія вже має чималий міжнародний досвід, вміє аналізувати і в багатьох ситуаціях їй легше прийняти вірне рішення, враховуючи конкретні обставини.

І наставник чемпіонки, і спортсмени порадили гімназистам вірити в свої сили і, звісно, займатися якщо не спортом заради досягнення якихось вагомих успіхів, то принаймні оздоровчою фізкультурою.

Такий незвичний формат прес-конференції був ініційований директором облцентру «Спорт для всіх» Георгієм Мазурашу (який і був ведучим) і підтриманий міським управлінням освіти та дирекцією гімназії.

Фото: Ярослава БОЯЧУК, Георгій МАЗУРАШУ

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

no images were found

***

Стрільба з лука: Січенікова і Ко у фіналі Чемпіонату світу «перестріляли» кореянок!

Leave A Reply

Your email address will not be published.