Фото: Призери Чемпіонату України з футнету 2013 – Київ, Кишинев і Чернівці

0

Другий Чемпіонат України з футнету (тенісболу), який завдяки команді з Молдови цього разу був відкритим, знову завершився тріумфом київського «Голосієво».

В атаці - екс-гравець "Динамо" (Київ) Ігор Костюк
В атаці – екс-гравець “Динамо” (Київ) Ігор Костюк

 

SportBuk.com пропонує подивитися на фінальну частину з «чернівецької дзвіниці» і очима підлітка.

Дуже погані дороги у дуже гарній країні

Коли мене тато запитав, чи не хочу я поїхати до Києва і випробувати себе в якості фотографа на Чемпіонаті України з футнету, це я сприйняв не як запитання, а просто як чудовий шанс! Кілька днів я жив в очікуванні остаточної відповіді – буду я їхати до столиці чи ні. Навіть в школі я думав про цю можливу поїздку. І був переповнений емоціями, коли напередодні, нарешті, дізнався, що таки їду! На фоні приємного очікування зовсім не налякала потреба встати посеред ночі.

І ось в ніч з 18 на 19 жовтня ми вирушили на Київ – з двома чернівецькими командами «Космосат» і «Маяк».

Мікроавтобус, на якому їхали, виявився для мене сюрпризним, бо за кремом був відомий бейсболіст і тренер Ростислав Грінчук, з чиєю родиною ми дружимо сім’ями.

Частину дороги, попри глибоку ніч, ніхто не спав. Хлопці і дяді (для мене) жартували, згадували якісь змагання, ділилися досвідом. А я з блокнотом і ручкою в руках слухав їх і дивився у вікно. Місяць світив так яскраво, що навіть вночі можна було милуватися гарними краєвидами. У нас дуже гарна країна! Але, на жаль, у нас дуже погані дороги… Про це неможливо було забути, бо час від часу нас підкидало зі своїх місць.

Через якийсь час частина спортсменів уляглися (напівсидячи, зрозуміло) відпочивати. Деякі слухали музику. Як і ми з татом.

Годині о шостій ранку всі прокинулись. Ігор Мігалатюк, якого я найкраще знав серед спортсменів (він відомий футболіст і ще коментував футбол з татом, тому ми знайомі), запропонував заїхати в якесь кафе перекусити. Першим «під руку» потрапило кафе-бар «Смак». Смачно поївши яєчню з вітчиною і попивши гарячого чаю, ми вирушили далі в дорогу. Спортсмени знову спробували відпочити, хоча в бусику це не так просто робити.

Який же великий цей Київ!

Ще декілька годин і моя перша мрія здійснилась – я вперше побачив столицю нашої країни! Яке ж це величезне місто! І дуже гарне! Шкода, що у нас не буде часу подивитися найгарніші місця Києва, про які доводилося чути або читати.

Заїхавши під спорткомплекс ЦСКА, наші команди з сумками пішли в зал. Мені теж цікаво було подивитися, де саме будуть відбуватися змагання. Там були дві зали навіть більші, ніж наш найбільший комплекс «Олімпія». В них догравали ігри бізнес ліги з футзалу. Я трохи подивився міні-футбол, поки наші спортсмени перевдягались і готувались до турніру, а тато з Сергієм Михайловичем Фенчуком займались технічними питаннями організації прямої відео трансляції в інтернеті.

На прицілі – медалі!

З розмов організаторів я дізнався, що серед учасників фінального туру Чемпіонату України з футнету мають бути навіть зіркові футболісти київського «Динамо». Олександра Алієва і Владислава Ващука я встиг побачити в дії, бо перший досі виступає, ще зовсім недавно навіть в збірній України грав, а другий не так давно закінчив свою блискучу кар’єру. Про Ігоря Костюка чув, що він дуже гарно грає і в футнет. Віктора Мороза бачив у Чернівцях, коли він грав за ветеранів «Динамо» (Київ). А про Василя Кардаша знав від тата, якого з ним познайомив відомий телеведучий Петро Мага.

Я подивився ще раз на турнірну таблицю Чемпіонату України перед останнім туром. Дізнався, що в цьому турі очки будуть подвоюватися. І зрозумів, що наш «Космосат» з відставанням в 4 очки може стати навіть чемпіоном! Для цього треба виграти заключний тур. Сподіваюсь, так воно і буде! А взагалі мрія – щоби у фіналі були дві чернівецькі команди! Можливо, наївно трохи, але ж минулого року наші команди посіли 2 і 3 місце, то чому б і ні! Ну, мінімум одне призове місце ми мусимо взяти!

Отож, в складі чернівецького «Космосату» на фінальний тур були заявлені Ігор Мігалатюк, Сергій Гамаль та Володимир Аркушин. У складі «Маяка» фігурували Микола Коваленко, Олег Рой та Віталій Чехов.

Що таке не щастить і як з ним боротись…

«Маяк» потрапив до групи А і грав у «головній» залі, де потім відбулися і фінальні матчі. У першій грі проти команди «Легіон» (Житомир) все починалось обнадійливо. В двійках наші хлопці, програючи немало по ходу, двічі виграли 11:10. Але потім пішла смуга невезіння. Чернівчани програли обидві зустрічі у трійках. А потім у вирішальному сеті в одиночному розряді Віталій Чехов не зміг втримати перевагу над Андрієм Малиновським, який, до речі, вже бав участь в юніорському Чемпіонаті світу і тепер готується до юніорського Чемпіонату Європи. Так, він має міжнародний досвід. Але ж Віталій вів навіть з різницею в 3 м’ячі (6:3). Як прикро, але ми програли 2:3… Якщо врахувати, що в цій групі виступає також минулорічний чемпіон «Голососієво» (Київ), шанси «Маяка» потрапити до четвірки кращих є реально мізерними. На жаль. Хоча все ще може бути. М’яч у футнеті хоч і не зовсім, але все-таки круглий:)

Тим часом, в іншому залі в групі Б «Космосат» в драматичній боротьбі обіграв «ДК» (Київ). Кияни втратили декілька матч-болів, тобто можливостей завершити матч на свою користь. Такі перемоги особливо приємні і цінні!

Повертаємось до групи А. «Маяк» грає з колишніми гравцями зіркового київського «Динамо»! Справді кидається в очі, що Ігор Костюк дуже добре грає у футнет. Але наші мали би виграти! Хоча перші зустрічі у двійках болюче вдарили по моєму оптимізму – 0:2… Нарешті – наші перемагають «зірок» у трійках! Це перелом?! У другій зустрічі трійками «Маяк» лідирує, але… Кінцівка за «зірками» і – 1:3. І ми вже майже приречені на останнє місце у групі…

Тепер вся надія на «Космосат», який, власне, і був серед претендентів навіть на перше місце! Ігор Мігалатюк та Сергій Гамаль (колишній капітан ФК «Буковина»!) спокійно забезпечили комфортний відрив у матчі з «Торнадо» (Одеса) – 2:0. А потім разом з Володимиром Аркушиним «добили» суперників – 3:0. Одесити приїхали лише з одним гравцем «основи», двоє захворіли, як повідомив Сергій Бєлов.

Сюрприз від «ДК» не на користь Чернівців

Ось це так сюрприз в групі Б – «ДК» (Київ) обігрує «Бемол» з Молдови, який є спів лідером перед останнім туром, і «заплутує» ситуацію до максимуму! Тому що може бути «закрутка», як кажуть спортсмени. Тобто 3 команди можуть набрати однакову кількість очок.

Тепер «Космосат» має постояти не лише за себе, а й за честь українського футнету! Адже якщо наші обіграють «Бемол», у півфінал потраплять дві українські команди! А якщо наші програють 2:3, то, як сказав президент української федерації Денис Вілєнкін, доведеться рахувати виграні очки в кожному сеті.

А, на цей час «Маяк» програв і третю гру – 1:3 «Голосієво». І вже закінчив виступи. Бо за браком часу (ігри затягнулись) матчі за місця від 5-го і нижче не будуть проводитися.

Початок ключового матчу «Космосат» – «Бемол». Наші в двійках виграють перший сет, тобто ми ведемо 1:0. Друга зустрічі знову в двійках, цього разу на користь молдован. У нас грають Мігалатюк і Гамаль. На черзі – трійки. Рахунок по сетах 1:1. Аркушин не зовсім вдало взаємодіє з партнерами. Команди по черзі виходять вперед. Дуже напружена гра! Рахунок 10:10, грати будуть не до різниці в 2 м’ячі, тож для обох команд – сет-бол. Вирішальний розіграш. Спортсмен з Молдови чіпляє сітку (що заборонено правилами), про це вигукують навіть з трибун. Суддя Олег Сизовенко дає свисток. Але чомусь показує в бік «Бемолу», тобто віддає перемогу гостям… Чому? Адже в сітці був якраз їхній спортсмен. Арбітру радять передивитися повтор епізоду (Сергій Михайлович Фенчук знімав матч). Але він після паузи вирішує дати спірний (я сам не бачив повтор, тому не можу стверджувати на 100%, що арбітр помилився). Повторний розіграш виграють гості і виходять вперед 2:1. «Космосат» тепер грає без права на помилку. А це завжди важче, ніж коли відповідальності менше. Гра у чернівчан не ладиться, гравці нервують, що, звичайно, не сприяє покращенню ситуації. Після різниці в мінус 4 «Космосат» зрівнює рахунок! Але далі ще декілька прикрих помилок і… Все, ми програли з поганим рахунком 1:3, що виводить на перше місце… «Бемол». Взагалі в інших видах, як правило, коли дві команди мають однакову кількість очок (як «Бемол» і «ДК»), в першу чергу береться до уваги результат особистої зустрічі. За цим показниклм з першого місця мав би вийти «ДК». Але у футнеті регламент інакший, тож саме «Бемол» перший у групі.

Хоча для Чернівців це навіть добре, напевно. Для заочної вже боротьби за бронзові медалі другого Чемпіонату України. Як мені підказують, «ДК», вийшовши з першого місця на команду «зірок», може їх обіграти і вийти до фіналу. А якщо в іншому півфіналі «Голосієво» обігрує «Бемол», то забезпечує собі достроково підсумкове «золото», тому у фіналі, граючи без особливої мотивації, може поступитися «ДК», який в такому разі набере 18 очок (подвійні 9) і випередить «Космосат» в боротьбі за «бронзу». Але це все теоретично.

«Голосієво» у фіналі «нокаутує» і вдруге тріумфує

У першому півфіналі «Голосієво» виграє «всуху» у своїх друзів з «ДК». В іншому півфіналі «зірки», програючи 0:2 після двійок, виграли в трійках і, здавалося, перехопили ініціативу. Але у другому матчі в трійках екс-футболісти «Динамо» (Київ) декілька разів прикро помилялися, коли хотіли зіграти просто ефектно, хоча, можливо, варто було думати більше про результат. І в результаті – 1:3.

Матч за 3 місце, за взаємною згодою сторін, вирішили провести з двох сетів у двійках. В обох переможцями вийшли гравці «ДК», які стали бронзовими призерами фінального етапу.

У фіналі боротьби не вийшло. Гравці «Голосієво» діяли дуже зібрано і сконцентровано. Гра йшла до чотирьох переможних сетів. І перші чотири сети стали переможними для минулорічних переможців з «Голосієво», які зберегли свій титул чемпіонів України з футнету! Вітаємо!

Нагороди з рук екс-гравців зіркового «Динамо» (Київ)

Церемонію нагородження відкрили з «відкладеного нагородження». Попередній тур відбувся в Одесі. Там нагородження не було. Тож одесити привезли кубок і медалі в Київ. Колишні гравці київського «Динамо» Ігор Костюк і Віктор Мороз вручили ці нагороди першим трьом командам одеського туру – «Голосієво», «Бемол» та «Космосат».

Потім нагороди отримали призери фінального туру в Києві – «Голосієво», «Бемол» та «ДК».

Чернівецькі команди сумували, аж поки не дійшло до нагородження за підсумками всього Чемпіонату України. І ось оголосили бронзового призера – «Космосат» (Чернівці)! Дуже приємно, що наша команда знову виборола призове місце! Могли бути і вище, але й так добре. Думаю, наші гравці все одно отримали море позитиву від участі у змаганнях. І вболівальники теж!

Приємно, що диктором (або суддею-інформатором) на фінальному турі Відкритого Чемпіонату України з футнету 2013 року працював мій тато Георгій Мазурашу!

Я дякую йому та Сергію Михайловичу Фенчуку за цю чудову поїздку! Фото не вийшли такими, як хотілося. І не лише через мій невеликий досвід – треба мати і відповідну техніку, щоби знімати в залі. Але сподіваюсь, що фотозвіт все-таки допоможе відчути атмосферу змагань у Києві!

А ми вирушаємо на рідну Буковину!

 

Юрій МАЗУРАШУ,

учень 7-Б класу ЗОШ №1 м. Чернівці,

Чернівці – Київ – Чернівці

***

Фото: Юрій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

Фото: Призери Чемпіонату України з футнету 2013 – Київ, Кишинев і Чернівці

***

Фінальний тур ІІ Чемпіонату України з футнету (тенісболу), м. Київ, 19.10.2013 р.

Група А

Д

Д

Т

Т

С

Рахунок

Очки

1

Легіон-ХХI

Маяк

10:11

11:9

10:11

 11:9  11:9  3:2  53:49

2

Легіон-ХХI

Голосієво

 9:11  5:11  7:11  0:3  21:33

3

Голосієво

“Зірки”

 11:7  11:9  11:1  3:0  33:17

4

Маяк

“Зірки”

 6:11  2:11  11:7  9:11  1:3  28:40

5

Легіон-ХХI

“Зірки”

 6:11  8:11  4:11  0:3  18:33

6

Маяк

Голосієво

 5:11  7:11  11:8  1:11  1:3  24:41
Група Б

Д

Д

Т

Т

С

Рахунок

Очки

7

ДК

Cosmosat

 11:7 11:7 10:11 10:11 7:11 2:3  49:47

8

Бємол-11

Торнадо

 11:2  11:2  11:6  3:0  33:10

9

ДК

Бємол-11

 11:6  11:8  4:11  6:11  11:7  3:2  43:43

10

Cosmosat

Торнадо

 11:3  11:5  11:4  3:0  33:12

11

ДК

Торнадо

 11:9  11:4  11:1  3:0  33:14

12

Cosmosat

Бємол-11

 11:8  10:11  10:11  6:11  1:3  37:41
Півфінал

Д

Д

Т

Т

С

Рахунок

Очки

13

 Голосієво  ДК  11:5  11:4  11:4  3:0  33:3

14

 Бемол-11  Зірки  11:3  11:9  6:11  11:8  3:1  39:31
За 7 місце

Д

Д

Т

Т

С

Рахунок

Очки

15

 Маяк  Торнадо
За 5 місце

Д

Д

Т

Т

С

Рахунок

Очки

16

 Легіон ХХІ  Cosmosat
За 3 місце

Д

Д

Т

Т

С

Рахунок

Очки

17

 ДК  Зірки  11:8  11:6  2:0  22:14
ФІНАЛ

Д

Д

С

Т

Т

Д

Т

18

 Голосієво  Бемол  11:7  11:7  11:9  11:7

4:0 (44:30)

***

Турнірне становище

Команда

В

П

Сети

Очки

1 ТК «Голосієво» (Київ) 59-17 40
2 «Бемол-11» (Кишинев, Молдова) 56-29 36
3 «Cosmosat» (Чернівці) 48-29 25
4 «ДК» (Київ) 29-38 22
5 «Легіон ХХІ» (Житомир) 23-37 18
6 «Маяк» (Чернівці) 29-33 17
7 «Торнадо» (Одеса) 20-38 12
8 Зірки українського футболу 8-9 10
9 Одеса-2 4-9 3
10 КФ «Бережани» (Терноп. обл) 1-18 1
11 «Дубосари» (Молдова) 0-12 1

***

«Голосієво» (Київ): Іван Вілєнкін (11.12,96), Юрій Машталір (8.10.82), Денис Вілєнкін (13.05.70), Іван Раченко (20.03.82).

«Бемол-11» (Кишинев, Молдова): 4 Іван Жосан (28.09.89), 2 Віктор Нікулін (29.04.75), 3 Александру Ніцу (29.04.75), 1 Каталін Ніцу.

«CosmoSAT» (Чернівці): Ігор Мігалатюк (27.06.76), Сергій Гамаль (22.08.76), Володимир Аркушин. Президент клубу – Сергій Фенчук.

«ДК» (Київ): Ігор Павлишин (13.05.72), Андрій Меньшиков (8.03.72), Максим Павлишин (6.05.98), В’ячеслав Міхін (1953).

«Зірки футболу» (Київ): 16 Ігор Костюк, 18 Василь Кардаш, 3 Віктор Мороз.

«Легіон ХХІ» (Житомир): 10 Андрій Малиновський (2.08.96), 2 Володимир Приймак (9.08.96), Антон Бойко.

«Маяк» (Чернівці): Микола Коваленко (19.11.90), Олег Рой, Віталій Чехов.

«Торнадо» (Одеса): 10 Сергій Бєлов (25.10.86), 3 Олександр Алдошенков, 5 Руслан Якименко.

Судді: Олег Сизовенко (Київ), Андрій Ісак (Кишинев, Молдова).

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.