Олімпіада-2012: У Лондоні виступатимуть ще двоє буковинців!

2

Рекордне представництво Буковини на Олімпіаді-2012 не обмежилось двома легкоатлетами і двома лучниками у збірній України: у Лондоні під прапором сусідньої Росії виступатимуть ще двоє «наших» – веслувальник Олександр Дяченко та стрибун з жердиною Сергій Кучеряну.

Про стовідсоткових буковинських олімпійців-2012 ми вже розповідали – це бігуни Микола Лабовський і Наталія Лупу та лучниці Тетяна Дорохова і Лідія Січенікова.

Олександр Дяченко і Сергій Кучеряну

А ось у складі збірної Росії в Лондоні виступатиме

новодністровський веслувальник Олександр Дяченко, який розпочинав свою спортивну кар’єру під керівництвом місцевого тренера ФСТ «Україна» Сергія Осипенка, та стрибун з жердиною Сергій Кучеряну, який має герцаївські коріння.

Олександр Дяченко, як ми вжє повідомляли, опинився в Росії транзитом через Придністров’я. Його, як переможця першості

Олександр Дяченко - ліворуч

України, наставники нашої збірної ігнорували, тож на міжнародній арені Сашко дебютував як представник Молдови, а незабаром отримав запрошення продовжити кар’єру в Московській області. Для Росії Дяченко вже здобував європейські та світові нагороди. А у 2012 р. у байдарці-двійці (партнер – Юрій Постригай) виграв на дистанції 200 м Чемпіонат Росії та два з трьох етапів Кубку світу. Тож на Ігри-2012 уродженець Новодністровська їде в якості реального претендента на призове місце.

Сергій Кучеряну

«Напівбуковинець» Сергій Кучеряну також виграв цього року Чемпіонат Росії – у стрибках з жердиною. Його батько і тренер Михайло Кучеряну народився в селі Банчени Герцаївського району. Це підтвердив і сам Сергій Кучеряну:

– Так, у мене буковинські коріння. Востаннє в Чернівцях я був десь три роки тому. Мені там дуже подобається. Але часу заїжджати частіше до буковинських родичів, на жаль, не вистачає…

– А як Ваш батько опинився в Москві?

– В ті часи була серйозна програма розвитку спорту – таланти шукали по всій країні. Він виграв якісь змагання з бігу і отримав запрошення до Москви в спортінтернат. Там його визначили до тренера зі стрибків з жердиною. Як спортсмен, він не добився високих результатів. Зате досяг успіху як тренер. До речі, на Олімпіаді в Лондоні буде виступати ще одна татова вихованка – Анастасія Савченко.

Звісно, чудово знають про спортивні успіхи «наших москвичів» і буковинські родичі. Брат Михайла Кучеряну – Ілля Кучуряну – працює начальником Герцаївського райвідділу міліції (різниця в одну літеру – результат помилки при оформленні свідоцтва про народження). Дружина Іллі Ілліча – Наталя Кучуряну – з гордістю констатувала:

– Сергій – наш племінник, і він їде на Олімпіаду! Його батько Михайло з 7 класу навчався у Москві. Теж стрибав з жердиною. Хоча їхав він в спортінтернат не стрибати з жердиною, а тому що добре бігав. Востаннє вони приїжджали до нас у 2008 р. Всією сім’єю: Михайло з дружиною Іриною, яка викладає фізвиховання, Сергій з дружиною Катериною і молодший син Діма. Він також тренується, але ще не має особливих успіхів.

Leave A Reply

Your email address will not be published.