Олімпійська історія Буковини «заглибилась» вже до 1924 року!

0

Якщо тривалий час першими «буковинськими» Олімпійськими іграми сучасності вважались зимові 1936 року у м. Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), де у фігурному катанні у складі збірної Румунії виступали одразу троє чернівчан, то тепер вже є відомості про «засвітку» Буковини і на літніх Олімпійських іграх 1924 року!

На літній Олімпіаді 1924 року в Парижі (Франція) у складі збірної Польщі виступав уродженець Чернівців Еугеніуш Вашкевич (Eugeniusz Waszkiewicz). Він змагався у стрільбі з гвинтівки довільної на 600 м і посів з результатом 64 очка 63-те місце (розділив цю позицію з Johannes Petrus SCHEUTER з Нідерландів) серед 73-х учасників з 19-ти країн. Призову трійку утворили 1. Morris FISHER (США) – 95 (+48), 2. Carl Townsend OSBURN (США) – 95 (+45), 3. Niels LARSEN (Данія) – 93.

У складі збірної Польщі виступали також Stanislaw Boleslaw KOWALCZEWSKI – 58 місце (69 очок), Marian Konstanty BORZEMSKI – 60 м (66 оч.) та Wladyslaw SWIAJEK – 65 м (62 оч.).

Еугеніуш Вашкевич народився 29.08.1890 р. у Чернівцях. Відомостей про те, коли він переїхав з Чернівців, немає, на жаль. Єугеніуш був офіцером польської армії. Також є відомості, що був друкарем (напевно, після завершення служби у війську). Відійшов в інший світ 20.11.1972 р. у Zielonej Górze (Województwo lubuskie).

Висловлюємо вдячність небайдужим чернівчанам, які підказали SportBuk.com цю інформацію: випускник ЗОШ №2 Леонід Овчаренко та знаний активіст оздоровчого руху Віталій Ружецький). Вони, до слова, вже не перший раз є співавторами цікавих екскурсів в історію олімпійського руху на Буковині. Дякуємо!;)

ЛІТОПИС БУКОВИНСЬКОГО СПОРТУ
(Георгій МАЗУРАШУ, 
SportBuk.com)

Більше про буковинських олімпійців можете прочитати тут:

Якщо вам відома інформація про інших вихідців з Буковини, які брали участь в Олімпійських іграх, прохання повідомити на sportbuk@gmail.com.

***

Ще пару пов’язаних з Чернівцями олімпійців і 3 олімпійські медалі! (відео)

***

Олімпійці Буковини («Літопис буковинського спорту»)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.