Іван Гешко: Я вже тричі оббіг Землю по екватору

0
Легендарний легкоатлет Іван Гешко, який завершив кар’єру, вирішив повернутися у професійний спорт і… переміг.

На віденському марафоні, який входить до золотої найпрестижнішої серії світових забігів, команда українських бігунів здобула перемогу в естафеті. Все б нічого, якби не одне але…

У складі нашої команди поряд з молодими атлетами стартував 37-річний легендарний Іван Гешко, який вже давно фактично завершив кар’єру професійного бігуна, працює тренером в Чернівецькій обласній ШВСМ і на громадських засадах очолює Чернівецьке обласне відділення НОК України та профільну комісію в обласній раді. І він не просто стартував, свою частину дистанції пройшов з відмінним часом і допоміг нашій команді здобути золото.

– Я вже два роки не виступав на змаганнях. А минулого року влітку зробив перацію на коліні, – розповідає “ЕкспресуІван Гешко. – У мене був пошкоджений меніск і лікарі вирізали 30 відсотків цього меніска. Але реабілітація пройшла відмінно, я потрохи почав себе навантажувати і ось, повернувся…

– Зізнаюся, не сподівався побачити ваше прізвище серед учасників змагання. Ви ж уже давно функціонер, чиновник, тренер…

– Біг – це наркотик і так просто закинути його важко. Бігав для себе, але внутрішнє бажання повернутися на професійні результати було. Саме тому я почав давати собі необхідні для цього об”єми тренувань. Кожного тижня я пробігав 120-140 кілометрів і в підсумку вийшов на цей рівень. А у Відні, під час цього марафону, проходили дні української культури. От мене запросили на урочистості і, заодно, пробігти марафон в команді, бо знали, що я повернувся.

– Як поділили між командою марафонську дистанцію?

– Весь забіг було поділено на чотири етапи – 16, 11, 9 і шість кілометрів. Мені довірили бігти “дев”ятку” з якою я впорався за 30 хвилин. Я не біг, а кайфував. По-перше, погода була чудова для такого бігу, і, по-друге, саме усвідомлення, що я біжу на змаганнях. Сама аура змагань просто відмінна. Там стартувало 40 тисяч учасників. Я задоволений своїм результатом і переконався, що спортом можна займатися все життя. І треба займатися.

– Для себе чи професійно?

– За час кар”єри я заробив собі ім”я. І мені продовжують надходити запрошення від організаторів забігів приїхати до них і позмагатися. Я нещодавно вирішив в Києві пробігти напівмарафон (21 кілометр, – Авт.). Біг для себе і… виграв (усміхається).

Тепер тут переміг. Може ще й на повноцінний марафон заявлюсь. Але тут інша специфіка, я ж все життя 1500 метрів бігав. Але нічого, перелаштуюсь.

У мене зараз багато іншої роботи, весь день розписаний. Тому тренуюсь лише один раз на день зі сьомої до дев”ятої ранку. Але, бачите, рівень повертається. Можливо, доведеть переходити і на дворазові тренування (усміхається).

– Ви вже рахували, скільки кілометрів пробігли за свою кар”єру?

– У мене є щоденник, який я веду з 1995-го року. Там все занотовано, всі тренування. Гадаю, що на старості, коли буду писати автобіографічну книгу, я ці всі записи розшифрую і вийду на чітку цифру. Але якщо говорити приблизно, то мінімум тричі я вже оббіг Землю по екватору.

***

Гешко записав до свого активу перемогу на Vienna City Marathon 2017! (фото)

***

До Австрії Гешко поїхав не лише на марафон, а й на дні України у Відні (відео)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.