Бокс: За золото чемпіонату України 2015 чернівчанин боровся з чемпіоном Європи

0

Фінали на будь-якому чемпіонаті України – це, звичайно, найцікавіша та найвідповідальніша пора змагань.

Це – те, заради чого спортсмени, власне, й приїжджають на головні старти країни: стати кращим, попасти до лав збірної України й захищати честь українського прапора на міжнародних турнірах, чемпіонатах Європи та світу чи Олімпійських Іграх.

Субота й неділя минулого тижня були днями фінальних поєдинків на Чемпіонаті України з боксу серед юніорів, який проходив з 6 по 12 липня у Тернополі. І проходили такі змагання в цьому місті вперше (!!!) за часів Незалежності України!

Фінали проходили в два етапи: спочатку змагалися спортсмени в групах «Б» (здебільшого, це – початківці або спортсмени з невеликим досвідом виступів на змаганнях такого рангу), а вже в неділю на ринг вийшли ті, хто ще півтора місяці тому боксував на Чемпіонаті Європи з боксу серед юніорів у Львові й ті, хто насідає їм на п’яти і прагне відібрати в досвідченого опонента «перший номер» у юніорській збірній.

Окрім боротьби за чемпіонство України, на цьому чемпіонаті в багатьох боксерів була інша мета: попасти в «обойму» збірної та завойювати право виступити на юніорському чемпіонаті світу, що відбудеться восени в Росії. І відбір до збірної підганяв усіх фіналістів до втілення власної мети: виступити на всесвітніх змаганнях.

Леонтій Горчинський (у синій формі) вдало контараткує проти Антона Антонова
Леонтій Горчинський (у синій формі) вдало контараткує проти Антона Антонова

Чернівецька область у фіналах мала одного свого представника – Леонтія Горчинського, вихованця тренера Федіра Бурми («Спартак-Ліга-прім» Чернівці), що виступав у ваговій категорії до 80 кг. Звичайно, для амбітної Буковини одного фіналіста на будь-якому чемпіонаті України наразі замало, проте зауважимо, що останніми роками жоден (!!!) ЧУ з боксу не обійшовся без медалі для Чернівецької області, а це – доволі високий показник, враховуючи порівняно скромні можливості Буковини у фінансовому плані!

В суперниках у Леонтія був Аркадій Карцан із Хмельницької області (тренери Анатолій та Андрій Чумакови), а історія протистояння цих двох боксерів продовжується вже кілька років. У минулому році саме Карцан став чемпіоном України, а на початку цього року в Рівному, на турнірі сильніших боксерів України, він знову переміг буковинця. Після цього подолянин став чемпіоном Європи (!!!) у Львові і в Тернопіль приїхав у ранзі абсолютного чемпіона в цій ваговій та віковій категоріях!

Зрозуміло, що на перемогу нашого земляка розраховувати в цій ситуації було важко, але кожен справжній спортсмен завжди прагне взяти реванш у свого суперника за минулі поразки. Так і Леонтій вийшов на ринг у Тернополі з бажанням перемогти й стати цього року сильнішим. Бій вийшов динамічним і нелегким для обох суперників, проте, на жаль, на початку першого раунду Леонтій пропустив неприємний випад подолянина і певну частину двобою більше переймався захистом, за рахунок чого багато було втрачено.

Поєдинок надалі характеризувався гострими атаками обох боксерів, та Аркадій Карцан був трохи точнішим і виграв у буковинця втретє поспіль за останній рік. І тепер, якщо виграє й Чемпіонат Світу 2015 р., буде найсильнішим боксером світу в цій віковій та ваговій категоріях.

Щодо Горчинського… Що ж, срібло на турнірі найсильніших та срібло на Чемпіонаті України – дуже й дуже непоганий результат чернівецького юніора у цьому році. Бути другим номером у збірній України – такий результат у будь-якому випадку викликає повагу. Далі – нові збори, нові змагання й нові сподівання на прогрес талановитого буковинця!

Альберт Комарі,
спеціально для sportbuk.com

P.S. Автор статті дякує всім, хто допоміг перебувати в Тернополі під час ЧУ з боксу серед юніорів:150709-Ukr-box-Tern-Kom-fakty.cv.ua (2)-

президент ФБЧО Віталій Беляєв

портал sportbuk.com

віце-президент Тернопільської обласної федерації боксу Євген Степанов

власник готельно-розважального комплексу «Аллігатор» (м. Тернопіль) Олександр Романов

Бокс: Без буковинців у фіналах юніорського ЧУ 2015 не обійшлось

Фото: Чернівчанин Горчинський переміг срібного призера Євро-2012 з боксу

Leave A Reply

Your email address will not be published.