Чемпіон з ушу: Під час штурму на Майдані думав не за себе, а як захистити жінок

1

На Євромайдані в Києві серед активістів, звісно, продовжують працювати і спортсмени, в т.ч. доволі титуловані, як, наприклад, чемпіон США з ушу, який ділиться враженнями з SportBuk.com.

 

Дворазовий чемпіон «USA Open 2013» з ушу (у розділах «Tai Ji quan» та «коротка зброя стилю Tai Ji»), голова 131211-Euromaydan-Kyiv-Migalchan-sportbuk.com (1)-copyЧернівецької обласної федерації ушу «Цзін У» та обласного представництва Української федерації ушу Віктор Мігалчан розповів SportBuk.com про штурм Майдану та інші «будні» мирного протесту.

 

Під час останнього штурму Майдану Ви, певно, були в епіцентрі подій?

– В ту ніч я був на двох блокпостах, потім в центрі. Трохи залегко був одітий, тому змерз жахливо. Але взагалі, як відомо, було «гаряче»…

Але до бійні, слава Богу, не дійшло…

– Так, цього разу силовики не били мирних людей. Зрозуміло, що під час штовханини багато кому дісталось. Але важливо, що не було бійні, яка не сумісна з мирним протестом.

Ви і зараз на Майдані, судячи з «інтершуму»?

– Так, я ж ходжу сюди щодня. В ніч штурму був без друзів. А зараз з колегою годуємо майданівців. Людей нині дуже багато. Вже на другий день після штурму ввечері на Майдані було разів в 4-5 більше, ніж напередодні. А тепер масовість зросла ще в рази.

Що значить «годуємо майданівців»?

– Товариш приготував вдома дещо смачненьке, ми розпочали «роботу» на Майдані з того, що пригощаємо охочих прекусити. Але, як відомо, тут є своя кухня. Готують смачно і, слава Богу, ніхто не голодує.

Давайте повернемось до останнього Штурму…

– Добре було б, щоби він справді був останнім, як у відомому анекдоті про партійні збори (сміється – авт.). «Беркут» та внутрішні війська відтиснули протестувальників на 2 постах. Розібрали блокпости і декілька наметів. Але на другий день укріплення відновили. Причому зробили набагато міцнішими. На Майдані панує піднесений настрій, по-доброму бойовий дух. Присутні багато сімейних пар, дітей, людей старшого віку. Цих людей не зламати!

А немає побоювань нових штурмів?

– До «сюрпризів» від влади на Майдані завжди готові. Хотілось би вже і приємних сюрпризів! (сміється – авт.).

Якщо чесно, під час штурму страшно було?

– Я спершу був у групі на Інститутській, потім там, де вихід на Європейську. А потім мене скоординували в центр, під сцену. Страшно не було, відчуття як після гонку під час двобоїв в ушу. Єдине, що тут незрозуміла ситуація. І дії «Беркута» мені здавалися пені дивними. То наступають, то зупиняються, потім знову йдуть вперед… Ніби вагалися… Хоча це, певно, тактика така була.

Не приходили в голову думки про якісь гірші дії силовиків і необхідність застосовувати навички єдиноборця?

– Намагався змоделювати можливі атакувальні дії «правоохоронців». Звісно, перше, що прийшло в голову, що, можливо, доведеться застосовувати прийому з ушу. Хоча проти зграї «беркутят», ясно, теж не просто діяти. Але… За себе не було страшно – думав як захистити жінок, куди їх відвести в разі атаки на людей, які були біля сцени. Морально був готовий до гіршого розвитку подій, бо ж нас оточили силовики…

У Вас же є друзі в різних країнах, вони стежать за подіями на Майдані?

– Звичайно, стежать! В тому числі в прямому ефірі. Телефонують, пишуть, підтримують морально, кажуть, що душею вони з українським народом! Особливо активно на відстані підтримують мої американські учні з Сіетла та Чикаго.

Люди з певною тривогою очікують чергове масове Віче 15 грудня, адже поговорюють, що влада готує різні провокації з використанням так званих «тітушок»…

– Сподіваюсь, що владі встачить мудрості не вдаватися до провокацій! А щодо «антимайдану», на який, як відомо, переважно «добровільно-примусово» звозять держслужбовців та інших громадян зі східних областей, думаю, ми з ними порозуміємось. Майдан налаштований виключно мирно. І переконаний, що нам з більшістю людей з «антимайдану» є за що боротися разом – за краще майбутнє для України! Так і будемо налаштовуватися. А провокаторам, якщо вони будуть, постараємось не дати ніяких шансів!

Розмову вів Георгій Мазурашу, SportBuk.com

***

ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ З ЄВРОМАЙДАНУ-2013 (м. Київ, значок ТВА)

***

Live streaming video by Ustream

***

Live streaming video by Ustream

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

no images were found

***

Євромайдан-2013: На зняття Кабміну Народне віче дало Януковичу 48 годин (фото)

***

Чемпіон США з ушу: Ходжу на Майдан, щоби заступатися за беззахисних людей

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.