Фото: Чернівчанки дебютували на міжнародній арені в тенісболі

0

Уперше представниці Буковини виступили на міжнародних змаганнях з тенісболу. Дебют відбувся в сусідній Молдові на «Edinet Regions Cup-2012».

На цей турнір чернівчанок запросили через обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», який у 2011 р. організував перші в області офіційні змагання з тенісболу. Організатор «Edinet Regions Cup-2012» Євген Веретенніков (він же – представник нафтової компанії «BIMOL», яка є головним партнером турніру) знайшов відповідну інформацію на сторінці центру і вирішив започаткувати міжнародну «тенісбольну дружбу» між сусідніми регіонами.

Оскільки на Буковині дівчата поки що не мали можливість випробувати себе в офіційному тенісболі, команду довелося формувати більше інтуїтивно – з числа місцевих футболісток. Назву обрали символічну для буковинського футболу – «Ніка», адже, як добре мають пам’ятати вболівальники зі стажем, на зламі епох чернівецька жіноча команда з такою назвою громила всіх не лише в Україні, а й в Росії та Білорусі. До того ж, лідерами тенісбольної «Ніки» мали би бути Тетяна Пасько (Міс спорт Буковина-2010) та Тетяна Якімчук, які свого часу виблискували у згаданій футбольній команді. Але Пасько через проблеми з закордонним паспортом вирушити до Молдови не змогла. Натомість, як тренер з футболу, виступила в ролі наставника-організатора тенісбольної команди.

На «Edinet Regions Cup-2012», крім Тетяни Якімчук (5.11.73), вирушили Наталя Гнатчук (5.06.92), Альона Фортуна (28.04.94) та Марія Ташлицька (10.07.91). Гнатчук і Ташлицька вже неодноразово «світились» на місцевих футбольних турнірах. А ось Альона Фортуна – нове ім’я для чернівецького футболу. Родом вона з Умані, де й займалась цим видом спорту. Але з 2011 р. Альона навчається на історичному факультеті ЧНУ і, відповідно, влилася до чернівецької футбольної команди. І тенісбольної вже теж:)

Волею «сліпого жеребу» чернівчанки у першому раунді (1/8 фіналу) зустрілися зі спортивною школою м. Унгень (Молдова), де тенісбол культивується офіційно і вже має серйозні успіхи – Антонела Чобан (1995 р.н.) у складі юнацької збірної Молдови виборола «бронзу» в трійках на Чемпіонаті Європи.

Саме з Чобан довелося зіграти 28.01.12 нашій Наталці Гнатчук у синглі (одиночний розряд), з якого розпочинався командний матч. Декілька розіграшів Наталка «вивчала правила», після чого почала приємно дивувати своєю грою. Декілька разів вона навіть виходила вперед, змушуючи тренера титулованої суперниці брати тайм-аут, але, зрештою, таки поступилася. Другими грали «трійки». Тут шанси «Ніки» виглядали ще вищими. Наше тріо теж вело в рахунку. Але… Надивившись на гру в одиночному розряді (а Наталка – погравши), буковинки зачасто помилково двічі поспіль торкалися м’яча (що в синглі дозволено, а в парах і трійках – ні) і теж поступилися. Тож до зустрічі двійок, які мали би зіграти у разі нічиєї, справа не дійшла.

А в матчі за 9-10 місця «Ніка» зустрілась з командою «Голеадор» з Кишинева, яку претендендувала на найвищі позиції, але на шляху до чвертьфіналу через «сліпість жеребу» натрапила на землячок-майбутніх переможниць (серед яких і бронзова призерка чемпіонатів Європи та світу в синглі Крістіна Самсон). На цій стадії грали лише трійками. Здолати кишинівське тріо чернівчанкам не вдалося. Хоча додавали вони у грі, можна сказати, з кожним розіграшем.

Місцеві фахівці відзначили перспективність «новоспечених» буковинських тенісболісток. І запросили їх на інші турніри в Молдові, а також виявили готовність і бажання завітати зі своїми зірковими гравцями до Чернівців на турнір з жіночого тенісболу, який планується провести найближчим часом.

 

Фото: Георгій Мазурашу

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО

***

Ось як прокоментував дебют чернівчанок в Єдинцях представник нашої команди Георгій Мазурашу в інтерв’ю молдовському виданню (мовою оригіналу):

Так получилось, что во время «Edinet Regions Cup» я впервые познакомился и с молдовским теннисболом, и с этим уютным городком (до этого только раз был в Молдове – в 1988 г. выступал в составе юношеской сборной УССР на первенстве СССР по легкой атлетике в Кишиневе). Впечатления самые позитивные! Нас приняли очень тепло, за что хотелось бы высказать отдельные слова благодарности Евгению Веретенникову и його друзьям-единомышленникам, которые помогли организовать этот турнир. Поначалу мне было немножко неловко, особенно как спортивному журналисту со стажем – оказывается, у наших соседей есть уже призеры чемпионатов Европы и мира по теннисболу, а я об этом не знал (хотя, возможно, и в Единцах не знают, что наш земляк Иван Гешко несколько лет назад стал чемпионом мира по бегу и был признан лучшим спортсменом целой Украины:) ). Желаю, как говорят, так держать! У нас теннисбол делает только первые шаги. В прошлом году мы провели в Черновцах первые официальные соревнования по этому виду спорта (хотя киевляне уже ездят на европейские и мировые чемпионаты). Черновицким девушкам еще не приходилось играть в теннисбол, так что в Единцах у них был дебют. Все они, конечно, занимаются футболом. А Татьяна Якимчук в свое время выступала в составе звездной черновицкой «Ники», которая громила всех в мини-футболе не только в Украине, а и в Роосии и Беларуси. Она неоднократная чемпионка Украины по мини-футболу. Жаль, конечно, что наша команда так быстро закончила турнирный путь:) Жребий «заставил» нас начинать с 1/8 финала. Соперник достался «по зубам», но для этого надо было хотя бы один разминочный матч провести:) Т.е. пока девушки поняли правила, уже проиграли:) А потом совсем «слепой жребий» подготовил нам «сюрприз» в качестве матча за 9-10 места с командой-потенциальным серебренным призером, которая наиболее, наверное, пострадала, поскольку в первом раунде встретилась с будущими победителями. Но результат – далеко не главное. Нлавное, что мы встретились, обрели новые знакомства, опыт. И, к слову, наши новые молдовские друзья уже изъявили желание приехать на турнир в Черновцы. Плюс нас уже пригласили на турнир в Приднестровте. Это все, безусловно, послужит неплохим «катализатором» развития у нас женского теннисбола и вида в целом. Ну, и еще раз хотелось бы вернуться к отчетному турниру, спонсором которого была компания «Бимол». Залитый в машину, на которой приехала черновицкая команда, бензин «BIMOL» приятно удивил – на обратной дороге расход настолько уменьшился, что это, как говорится, было заметно невооруженным взглядом. Остаеться сожалеть, что их заправок нету в нашей области:)

До встречи в Черновцах!

"Голеадор" (Кишинев) - "Ніка" (Чернівці)

Leave A Reply

Your email address will not be published.