Іван Мельничук: На ралі «Буковина» машину діставали… з дерева

0

Стартовий етап Чемпіонату України з авторалі, який гостював 15-16 травня у Чернівецькій області, не обійшовся без аварій і сходів з дистанції. У другий день змагань одну машину навіть кинуло… на смереку, звідки її діставали працівники МНС. Про цікавинки та підсумки ралі «Буковина» sportbuk.com розповів директор змагань Іван Мельничук.

У перший день погода змусила внести корективи в програму змагань, на другий день теж не обійшлося без примх погоди. І все-таки, як гадаєте, ралі «Буковина» вдалося?

Я вважаю, що змагання відбулися на досить високому рівні. Навіть за відсутності нормального фінансування ми, гадаю, гідно впоралися з основними організаційними проблемами. Чи залишилися задоволені столичні гості? Для нас головне, щоби пілоти залишилися задоволені. А їм наші траси подобаються. В тому числі нові. Сподобався відрізок через «Сонячну долину». Це нова швидкісна і цікава траса. Коли щось нове, гонщикам завжди цікаво. Дуже цікава і «Коцюба». І підступна. У нас там завжди трапляються якісь аварії. Ще не було гонки, щоби на тій трасі не було сходів або аварій. От і вчора там киянин Руслан Кучер з чернівчанкою Надією Казначеєвою потрапили в аварію. Але, слава Богу, обійшлося без серйозних травм. У Руслана після аварії нагадали про себе старі травми. Сьогодні найпідступніші місця були на перевалі Шурдін. Зранку була сильна злива, але це не завадило гонці стартувати. Перший проїзд відбувся під дощем. Але потім злива припинилася і ми отримали практично сухий, непильний відрізок. Там був один схід у нас. На повороті Микола Соболєв з Дружківки, який їде з Тетяною Кравцовою з Донецька, пішли в правий поворот із заносом, зачепили заднім колесом пеньок, машину розвернули і кинуло аж на смереку. Щоби дістати авто зі смереки, співробітникам МНС довелося бензопилою рубати дерево. Напевно, ці майже екзотичні кадри будуть «найкасовішими» у всіх репортажах (сміється – авт.). Мені цей пройес показали хлопці з «Мегадрайву».

Під час нагородження нікого нікуди не занесло?

(Сміється – авт.). Нагородження, як і планували, відбулося у Вижниці. Оскільки це був день жалоби за жертвами репресій, церемонія була скромною. Пару патріотичних пісень, заслужені нагороди і традиційне шампанське.

А місцеві керівники залишилися задоволені?

Вони не змогли завітати на нагородження – направили своїх заступників. Але, думаю, бути незадоволеними причин немає, адже ралі «Буковина» – це свого роду реклама наших гірських районів, які можуть добре заробляти на туризмі.

До речі, про туризм і ралі: Євген Червоненко сказав, що вірить у міжнародне майбутнє ралі «Буковина», а також зазначив, що на «Ялта-ралі», яке вже є етапом Кубку Європи, цього року очікується понад сто тисяч туристів. А ви в це вірите?

Авторалі справді «тягне» за собою багато туристів. І ралі «Буковина» справді реально може стати етапом Кубку Європи. Для цього не потрібні такі вже великі кошти. Тобто це набагато дешевший проект, ніж, приміром, «Кубок націй» з мотокросу, який торік гостював у нас. Але «Кубо націй» країна може отримати раз на десятки років, а етап Кубку Європи з авторалі можна проводити тут щороку. І, звичайно, мати з цього навіть зиск для економіки краю – завдяки потоку туристів, які хочуть побачити ралі. Щоправда, наші готелі не готові забезпечити потреби і половини від тієї кількості туристів, скільки приїхало би на етап Кубку Європи. Ці змагання проводять фактично цілий тиждень. Туристи приїжджають, як правило, завчасно, щоби ознайомитися з місцевими визначними пам’ятками. А гонщики вже десь із середи починають знайомитися з трасою. А з п’ятниці по неділю – гонка. Тобто це солідні змагання. Там має бути не менше 150 км швидкісних відрізків. У нас такі можливості є. Ми маємо гравійні ділянки, які дозволяють забезпечити і 250 км швидкісних відрізків, причому не повторюючи жодного з них. Проводячи протягом стількох років національні змагання, ми можемо прийняти 3 етапи Чемпіонату України, при цьому не повторюючи відрізки. Тобто ми маємо великий організаційний досвід. Інша справа, що нам, схоже, ніяк не може повірити ні обласна влада, ні «верховна».

Напередодні змагань була інформація про несанкціоноване знайомство з трасою. Когось із гонщиків покарали?

Заява про це поступила, але довести сам факт можливості не було. Якби були в наявності відео або фотоматеріали, тоді, звісно, прийняли би міри до порушників. Це дуже складний процес. Про це знають і пілоти, що не так просто «спіймати на гарячому» і довести факт порушення. Наші українські гонщики добре вміють це робити. Можуть взяти собі таксі і ознайомитися з трасою (сміється – авт.).

Іван Мельничук і Євген Червоненко
Євген Червоненко дякує Івану Мельничуку за добру організацію змагань

Leave A Reply

Your email address will not be published.