Євген Червоненко: Авторалі «Буковина» обов’язково буде етапом Кубку Європи

0

Президент Федерації автоспорту України Євген Червоненко переконаний, що ралі «Буковина», яким цього року відкрився Чемпіонат України авторалі, у майбутньому стане етапом Кубку Європи. Така перспектива вже обговорювалася на Конференції в Парижі, а під час перебування на Буковині Євген Альфредович має намір поспілкуватися на цю тему і з місцевими керманичами. Оптимістичні перспективи автомобільного спорту в Україні він пов’язує також з тим, що Президент України – «автомобіліст». А ще Євген Червоненко розповів sportbuk.com про сюрпризи, які готують організатори «Ялта-ралі», яким завершиться Чемпіонат України.Я дуже радий, що автомобільний спорт гідно прийняв виклик фінансової кризи і розвивається навіть в ці непрості часи, – зазначив Євген Червоненко. – Чорним смугам завжди на зміну приходять білі. І ми справді йдемо вперед. Сьогодні Чемпіонат України відкриває, я вважаю,  перша зіркаЧемпіонату – ралі «Буковина». Восени на виборчій конференції Міжнародної федерації автоспорту в Парижі Жаном Тодом і комітетом ралі було ухвалено принципове попереднє рішення, що якщо Україна вирішить і знайде сили проводити другй етап Кубку Європи, то це буде гравійний етап, і, безумовно, це буде Буковина з Шурдіном і Немчичем. Я хотів би подякувати, передусім, органіазторам, партнерам, спонсорам змагань за те, що на Буковинській землі розуміють, що то є автомобільний спорт і який він важливий в першу чергу для виховання мужності і безпеки руху. Я щасливий, що з’явилися нові швидкісні ділянки, працює комітет ралі і йде пошук нових прогресивних форм роботи на благо автоспорту. Переконаний, що ця гонка буде етапом Кубку Європи! І в Чернівцях, я розмовляв з багатьма підприємцями, представниками влади, ми знайдемо сили і можливості для того, щоби найближчим часом на цій землі був гравійний етап Кубку Європи. Я хочу побажати всім учасникам успіхів! Цього року його завершує, як завжди, «Ялта-ралі». І хочу вас запевнити, що там ми готуємо нові сюрпризи. І вважаємо, що на ралі будуть нові імена, яких у нас ще не бачили. Ви знаєте, що ралі дуже демократичне в плані техніки, і ми готуємо багато швидкісних ділянок. І будуть високого рівня учасники і представництво. Бо це наш поки що єдиний етап Кубку Європи. А найближчим часом він, безумовно, стане і етапом Чемпіонату світу. Крім того, що теж важливо, це етап Кубку Президента України. Президент у нас сьогодні – «автомобіліст», так що я думаю, що ми не зупинемо своєї ходи вперед. Як ми це робимо і в гонках. А тепер, за нашим звичаєм, я хочу побажати гонщикам, щоби колеса були під ними, а не над ними. Головне, щоби всі були здорові, з відчуттям лігтя товариша. І як завжди ми кажемо на ралі: джентльмени, заводьте мотори!

Ви далеко не перший раз відвідуєте Буковину…

На Буковині у мене дуже багато друзів, причому незалежно від «кольорів». Сюди я зажди приїжджаю із задоволенням, тут я відпочиваю душею і серцем.

Для буковинських гуцулів ви залишилися «людиною з гелікоптеру», адже саме цим транспортом добиралися на гірський етап ралі…

Так, я прилітав у буковинські Карпати на етап Чемпіонату України з авторалі на гелікоптері. Але це ж не авто, є регламент польотів, тому цього разу я прилетів на літаку.

Не секрет, що вихід «Ялта-ралі» на міжнародну арену – це, передусім, ваша заслуга. А чи не хотіли би взяти під такий же особистий патронат ралі «Буковина», аби допомогти змаганням стати етапом Кубку Європи?

Я справді вклав чимало коштів у проект «Ялта-ралі» і тягну фінансовий тягар цих змагань. Але це не етап чемпіонату України, там в десятки й десятки разів більші фінансові витрати. Але, як я вже зазначив, переконаний, що на Буковині знайдуться люди, які зроблять все можливе, аби ралі «Буковина» таки стали етапом Кубку Європи. І я теж зроблю для цього все, що залежитиме від мене.

Чи не плануєте ви зустрітися, приміром, з губернатором Михайлом Папієвим, щоби обговорити міжнародні перспективи ралі «Буковина»?

Я не знаю, чи Михайло Миколайович нині на Буковині, адже якби він був тут, то, напевно, був би присутнім і на відкритті Чемпіонату України. Але, звісно, я хотів би обговорити з ним ці міжнародні перспективи. Тим більше, що у нас дуже теплі стосунки, незалежно від «кольорів» та політичних уподобань. Головне – справа. Якщо Буковина таки отримає право прийняти етап Кубку Європи з ралі, сюди прийде і багато туристів. А це – гроші в економіку краю. В Ялті цього року очікується приїзд понад ста тисяч туристів під час «Ялта-ралі». Маючи неопганий досвід губернаторства в Запорізькій області, мені є чим поділитися з Михайлом Папієвим.

Будучи присутнім на змаганнях, вам вдається залишатися «лише» президентом федерації, чи душа гонщика тягне на трасу?

Звичайно, мене тягне за кермо. І ми з Олександром Салюком-старшим, з яким ми ставали чемпіонами СРСР, вже обговорили питання нашої участі у деяких цьогорічних міжнародних змаганнях.

Раз ви згадали Салюка, то молодшого, напевно, можна вважати головним фаворитом Чемпіонату України і, зокрема, буковинського етапу?

Сашко – дуже класний гонщик, до того ж, буде їхати з непоганим штурманом, тож думаю, що його недарма називають головним фаворитом. Хоча у нас є і інші хороші гонщики, тож боротьба буде цікавою.

Євген Червоненко
Євген Червоненко

Leave A Reply

Your email address will not be published.