Карате: Історичний успіх чернівчанина на Чемпіонаті світу 2018 (відео)

0

Уперше в історії українського карате наша держава буде представлена у фіналі дорослого чемпіонату світу з карате, і цей фіналіст – чернівчанин Валерій Чоботар!

На Мундіалі-2018 у Мадриді (Іспанія) вихованець СК «Лідер» (тренери – Андрій Лазоренко та Олександр Пікулін) пробився до фіналу у категорії до 84 кг, вигравши у наступних суперників:
LOPEZ SALAS ADRIAN FEDERICO (Норвегія) – 6:0
BOUGRINE ANOUAR (Бельгія) – 4:2
CISSE ABDOU LAHAD (Сенегал) – 1:0
MUHOVIC MERIS (Боснія і Герцеговина) – 1:1
POORSHAB ZABIOLLAH (Іран) – 6:5
YULDASHEV DANIYAR (Казахстан) – 0:0

Суперником Валерія Чоботаря у «золотому двобої» буде Іван Квесіч (Хорватія), який має в активі такі медальні виступи:
KARATE1 PREMIER LEAGUE – TOKYO 2018 – 3 м
53RD EKF SENIOR CHAMPIONSHIPS (SRB) – 2 м
KARATE1 PREMIER LEAGUE – RABAT 2018 – 3 м
KARATE1 PREMIER LEAGUE – DUBAI 2017 (UAE) – 1 м
KARATE1 PREMIER LEAGUE – SALZBURG 2015 (AUT) – 1 м
KARATE1 YOUTH CUP 2015 (CRO) – 2 м
BALKAN SENIOR CHAMPIONSHIP 2014 (MKD) – 2 м

Валерій Чоботар у 2017 році став бронзовим призером чемпіонату з карате у командному куміте (неолімпійська номінація) і спортсменом року – тобто кращим спортсменом Буковини за підсумками відповідного голосування серед вболівальників. А ось які індивідуальні здобутки має в своєму послужному списку вихованець Андрія Лазоренка та Олександра Пікуліна:
KARATE1 PREMIER LEAGUE – DUBAI 2018 (UAE) – 3 м
KARATE1 SERIES A – GUADALAJARA 2018 (ESP) – 1 м
KARATE1 PREMIER LEAGUE – ROTTERDAM 2017 (NED) – 3 м
KARATE1 PREMIER LEAGUE – HAMBURG 2016 (GER) – 3 м
KARATE1 PREMIER LEAGUE – SALZBURG 2016 (AUT) – 3 м
KARATE1 WORLD CUP – THERMANA/LASKO 2014 (SLO) – 3 м

Додамо також, що він два роки тому став Grand winner Karate1 Premier League 2016.

Цікаво, що Валерій Чоботар та Ivan Kvesic цього року зійшлися було у поєдинку за путівку до фіналу на Чемпіонаті Європи 2018 р. у Сербії (Novi Sad), де чернівчанин поступився хорвату 0:4, а потім програв іншому супернику і «малий фінал» за «бронзу». Але це практично ні про що не говорить, адже на такому високому рівні рідко які спортсмени можуть похвалитися тим, що регулярно перемагають одного ж і того суперника такого ж екстра-класу, частіше перемоги та поразки чергуються.

Для обох фіналістів – це найбільший успіх в кар’єрі. І для обох цей успіх серйозно наближує їх до мрії отримати право виступити на Олімпійських іграх 2020 у Токіо, де карате вперше увійшло до програми найпрестижніших змагань сучасності.

Зазначимо, що історичний фінал чемпіонату світу Валерія Чоботаря – не перший прем’єрний успіх міжнародного гатунку для вітчизняного карате від представників чернівецької школи карате. У 2007 р. Євген Мотовилін першим серед українців став призером (срібним) юніорського чемпіонату світу з карате за версією (правилами) WKF у Туреччині, а у 2009 р. інший вихованець Руслана Білоскурського – Олександр Дожук у Парижі (Франція) виборов перше для України «золото» юнацького чемпіонату Європи U-17.

Звертаємо увагу на те, що саме змагання за правилами WKF є найпрестижнішими у карате, в якому є багато різних версій, але Міжнародний Олімпійський комітет визнав лише цю федерацію, і саме ця версія отримала олімпійське визнання, загнавши далеко на задні плани всі інші версії, до яких серйозні каратисти вже ставляться, можна сказати, з певною іронією. Адже хто хоче довести, що справді є спортсменом, або тренером з карате екстра-класу, має продемонструвати це у загальновизнаній найпрестижнішій версії WKF, де конкуренція, як кажуть, зашкалює. Від останньої якраз і «тікають» інші по різних версіях, бо ж декому так хочеться гучних титулів в обхід високої конкуренції:) Але це вже трішки інша тема.

Фінал Чемпіонату світу WKF у категорії -84 кг Valerii Chobotar – Ivan Kvesic відбудеться у суботу, 10.11.2018 р. (з 12:30 за місцевим часом).

У складі збірної України на Чемпіонаті світу 2018 у столиці Іспанії перебуває ще один чернівчанин – Різван Талібов (клуб «Максимум», Станіслав Золотухін), який виступатиме лише у командному куміте.

А ось весь склад збірної України:
Ката: жінки – Ганна Крещенко; чоловіки – Віталій Кулик.
Куміте: жінки – Катерина Крива (-50 кг), Анжеліка Терлюга (-55 кг), Аніта Серьогіна (-61 кг), Галина Мельник (-68 кг), Анастасія Степашко (понад 68 кг); чоловіки – Олег Філіпович (-60 кг), Гнат Пак (-67 кг), Станіслав Горуна (-75 кг), Валерій Чоботар (-84 кг), Ярослав Горуна (понад 84 кг).
Командне куміте: жінки – Анжеліка Терлюга, Аніта Серьогіна, Галина Мельник, Анастасія Мястковська; чоловіки – Стас Горуна, Валерій Чоботар, Ігор Угніч, Андрій Торошанко, Костянтин Цимбал, Олександр Гревцов, Різван Талібов.
Паракарате: ката на візках – Каріна Айрапетян.

Георгій Мазурашу, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

А ось як раділи цьому успіху у рідному клубі в Чернівцях:

***

***

***

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.