Богатир Ільїн: на Чемпіонаті світу 2018 не дотягнув до медалі через… рятувальників

0

Історія з непорозуміннями між зірковим чернівецьким богатирем Костянтином Ільїним та керівництвом рідної для нього буковинської ДСНС «аукнулась» на Чемпіонаті світу зі стронгмену (богатирське багатоборство) мастерс 2018 р. у Белфасті (Північна Ірландія).

Нагадаємо, що Костянтин Ільїн , який у 2009 році перебрав до своїх рук титул «Найсильніша людина України» і тривалий час успішно виступав як «МНСник», перед чемпіонатом світу 2018 р. мав проблеми із місцем для тренувань – його «витісняли» зі спортивної бази обласного управління ДСНС (на вул. Хотинській), де він облаштував відповідні «богатирські куточки». За богатиря «вписувались» керівники області, але й це не допомогло толком вирішити проблему. І це, зрештою, негативно позначилось на підготовці до головного старту сезону та виступі на чемпіонаті світу, де, як зазначив в інтерв’ю SportBuk.com сам Костянтин, він не дотягнув до медалі саме через ці проблеми з тренувальною базою…

Першого дня 12 найсильніших атлетів, яких персонально запросили на чемпіонат світу, змагались у двох підгрупах. Перших троє з кожної підгрупи після трьох вправ проходили до фіналу. Ще по одній путівці розігрували інші дві трійки – за підсумками четвертої вправи (закидання кульок).

Перша вправа. Колесо 400 кг перевертали на відстань 20 м. Цю вправу виграв Костянтин Ільїн.

Друга вправа (одна з коронних для чернівецького богатиря). Гантель 83 кг, але незвичної, круглуватої форми. Також виграв Ільїн.

Третя вправа. Утримання автомобілю на час. Костя вже гарантував собі путівку до фіналу, тому вже економив сили на другий день.

Другий, фінальний день розпочався з неприємного сюрпризу. Організатори раптом вирішили змінити другу вправу: мали тягнути автомобіль сидячи (і це теж одна з вправ, яка дуже добре вдається Ільїну), а тягнули авто за собою (трек пул). Під цю вправу чернівчанин навіть взуття відповідне не взяв, але це нікого не цікавило:)

Першою вправою у фіналі була естафета: несли шар 100 кг на 20 м, назад – якір 350 кг. Як зазначає Костянтин, розминався на другій доріжці, і все було ніби нормально. А виступав на четвертій доріжці, де з іншим інвентарем «не пішло».

Друга вправа – «трек пул». Також не склалось у представника України.

Третя вправа – «колода» (100 – 120 – 140 – 160 – 180 кг). Тут Ільїн показав третій результат.

Четверта вправа – присідання з автомобілем (навантаження на плечі 260 кг). Костянтин Ільїн присів 31 раз і значно випередив інших фіналістів. Майбутній тріумфатор Жидрунас Савіцкас присів 17 разів (3-4 позиція).

Перед заключною вправою Ільїн був четвертим, відставав від третього (американця) 1,5 очка. Аби стати призером, треба було випередити його на дві позиції.

П’ята вправа. 3 блока по 200 кг треба було закинути на 5 сходинок. «Медальне» завдання чернівчанину не підкорилось, і в підсумку Костянтин Ільїн посів підсумкове 5 місце на чемпіонаті світу серед ветеранів 40+, який називають «мастерс».

Коментуючи свій виступ на чемпіонаті світу, Костянтин Ільїн особливо наголосив на тому, як йому «допомогли» підготуватися до головного старту сезону колись рідні «еменесники»:

«Міг і мав виступити краще. Реально міг боротися не лише за «бронзу», а навіть за перше місце. За 5 місце можу «подякувати» керівнику обласного підрозділу ДСНС Сергію Михайлюку, який чомусь саме тепер вирішив витіснити мене з тренувальної бази на вул. Хотинській. Розумію, що я вже не є їхнім співробітником. Але ж вони знали, що я готуюсь до чемпіонату світу, де буду представляти Україну, і все одно не пускали тренуватися. Замість того, щоби готуватися до головного старту сезону, я мусив ходити «вирішувати питання». Дійшов аж до губернатора Олександра Фищука. Він подзвонив Сергію Михайлюку, дякую, але після цього мене все одно на спортбазу не пускали. Довелось підключити і інших людей, у т.ч. зі столиці, аби переконати Сергія Миколайовича, що варто дати мені можливість підготуватися до чемпіонату світу. У підсумку тренувальний план свій довелося «спалити». І замість планової підготовки, мусив загрузити себе по повній протягом останніх перед виїздом домашніх двох тижнів, коли все ж дозволили тренуватися на звичному місці. «Перегрузився»… Останні десять днів перед вильотом до Великобританії тренувався в Болгарії. Свого часу болгарська федерація пропонувала виступати за них, і попри те, що я відмовився, у нас залишились гарні стосунки. Тож мені створили мені нормальні умови на ці десять днів. Але в цей період вже треба скидати оберти перед змаганнями. Через ці всі перипетії з колишніми колегами по МНС, я довгий час був «на зриві», і на чемпіонат світу полетів «морально вижатим». Ось і не зміг реалізувати там свій потенціал. Ось так буває, ти роками виснажливо тренуєшся, показуєш гарні результати, прославляєш рідне місто, область, Україну, відмовляєшся переходити під інший прапор, попри спокусливі пропозиції, а потім вдома тобі заважають готуватися до чемпіонату світу, замість того, щоби, навпаки, допомогти… Прикро і неприємно…»

Костянтин Ільїн міг за віком виступити на чемпіонаті світу мастерс і у 2017 році, але запізно отримав запрошення, і не встиг скористатися ним. Тепер сподівається, що наступного року все складеться успішніше і він таки зможе поборотися за місце на п’єдесталі пошани. Хоча, зрозуміло, з кожним роком шанси можуть і зменшуватися, адже до цієї категорії додаються молодші ветерани.

А призову трійку на чемпіонаті світу зі стронгмену 2018 р. +40 утворили Zydrunas Savickas (Литва), Mark Felix (Гренада) та Ken McCelland (США).

Від редакції SportBuk.com додамо, що ми розуміємо необов’язковість для буковинських ДСНСників сприяти колишньому співробітнику у підготовці до чемпіонату світу. Але розуміємо і спортсмена, який, готуючись захищати честь держави, сподівався, що його не будуть витісняти зі спортивної бази саме в цей відповідальний період…

Фото та результати можна подивитися нижче.

Фото:

***

Результати:

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.