Як чернівчанин боровся за звання «Найсильніша людина України 2018» (відео)

0

Найвдаліше серед представників Буковини на турнірі Федерації стронгмену України «Найсильніша людина України 2018» у Рівному виступив Андрій Бурштин: будучи найстаршим серед учасників, він відзначився зі знаком плюс і піднявся на п’єдестал пошани.

Андрій Бурштин (власник спортивно-оздоровчого клубу «VIP Gym») набрав за сумою 6 вправ 45,5 очка і, нагадаємо, виборов третє місце, вперше в кар’єрі на цих престижних змаганнях. Попереду розташувались Олексій Новиков (Київ) – 54 та Павло Кордіяка (Львів) – 48,5. Підсумкове четврте місце посів ще один чернівчанин Павло Кочергін – 43 очка.

У турнірі «Найсильніша людина України 2018» були представлені 4 регіони: Київ, Львівщина, Івано-Франківщина та Чернівецька область.

Варто зазначити, що раніше це звання розігрували у змаганнях, які проводила Федерація найсильніших атлетів України і перетягування канату (голова – Володимир Миколайович Кіба), і саме в ті часи свої гучні титули здобував Василь Вірастюк (який до богатирства займався легкою атлетикою, майстер спорту зі штовхання ядра). Коли Василь «закруглився» з великим спортом, у 2009 р. звання «найсильнішої людини України» виборов чернівчанин Костянтин Ільїн. Саме він і представляв Україну на міжнародній арені – багато років і успішно. 

Але в цей період відбувся і розкол у богатирському русі. Василь Вірастюк з однодумцями заснували Федерацію стронгмену України, а пізніше з’явилась і Федерація силового екстриму. Тобто фактично три версії у богатирському багатоборстві. 

Минулого року Костянтин Ільїн та Олексій Новіков (чемпіон за версією Федерації стронгмену України) зійшлися на ІІ Чемпіонаті України з силового екстриму в Мелітополі. І тоді перемогу святкував чернівчанин. Щоправда, зірковий «прес-аташе» Федерації стронгмену Олександр Гливинський (відомий футбольний коментатор) зазначив, що, мовляв, Новіков не готувався спеціально до цих змагань і, відповідно, перебував не в найкращій формі, що він виступив там просто, аби підтримати колег, грубо кажучи, тому не можна позиціонувати ті змагання як протистояння за звання найсильнішої людини України. Утім, це вже деталі.

Тепер Федерація стронгмену України проводить окремі змагання із назвою «Найсильніша людина України», і, як бачимо, з 10-ти учасників двоє – чернівчанин, а один – на п’єдесталі пошани. Приємно.

Нині телеканал «24» розмістив відеозвіт про ці змагання, тож є привід ще раз згадати, і подивитися, як все було:

***

***

Нижче до вашої уваги звіт про ці змагання від Олександра Гливинського:

10 найкращих атлетів, визначених  за національним рейтингом Федерації стронгмену України, отримали право поборотися за найпочесніше звання у вітчизняному богатирському спорті.

Осічка лідера на старті

Перша вправа – «Естафета», що складалася з двох етапів (перенесення і завантаження на платформу двох мішків по 100 кг + перетягування 250-кілограмових саней на 20 метрів) – принесла інтригу. Чинний чемпіон Олекса Новиков, котрий цього року, нагадаємо, тріумфував на аматорському чемпіонаті світу, показав лише четвертий результат, пропустивши вперед усіх трьох своїх основних конкурентів – львів’янина Павла Кордіяку та чернівчан Андрія Бурштина й Олександра Кочергіна. Саме Кордіяку, який є однолітком Новикова (обом по 22 роки),  експерти називали тим атлетом, який може нав’язати фавориту боротьбу на головному турнірі.

«Камбек» чемпіона

Щоправда, уже у другій вправі Новиков відіграв в основного опонента 2 бали. Вигравши «Супер-Йок» (перенесення коромисла вагою 415 кг на 20 метрів), в якому він є національним рекордсменом, Новиков наблизився до Кордіяки на відстань одного балу (у цій вправі відзначимо результат Юрія Огоновського, який поступився лише чемпіону і всього нічого – 0,31 секунди).

А після третьої дисципліни –  «Естафети Оверхед» столичний богатир повернув собі звичну позицію лідера: Новиков став єдиним з фіналістів, хто зафіксував шість снарядів швидше однієї хвилини. Взагалі, крім Новикова, лише найстарший за віком фіналіст –  34-річний Андрій Бурштин –  зумів впоратися з усіма  шістьма  завданнями надважкої естафети.

Серпнева злива

Перед початком четвертої вправи на Рівне налетіла потужна серпнева злива, яка поливала стронгменів, наче з брандспойту, однак зупинити їх не мала жодних шансів.

Утримання 300-кілограмової платформи на час  виграв Олександр Кочергін, котрий протримав цю вагу 49,06 секунди. Такий результат дозволив ветерану АТО вискочити на друге загальне місце, на півбалу обійшовши Кордіяку і на бал Бурштина. Варто відзначити й результат у цій вправі одного із двох найлегших атлетів фіналу – 96-кілограмового Віктора Посудевського, котрий тримав платформу 46,28 секунди.

Перспективна позиція Кочергіна

У передостанній вправі – «Трак-пул» (перетягування 8-тонної вантажівки на 20 метрів), Олексій Новиков зміцнив своє положення лідера, більш як на 5 секунд випередивши найближчих переслідувачів – Кордіяку та Кочергіна, які, показавши однаковий час (до сотих!), поділили бали. Перед заключною дисципліною  Кочергін зберіг перевагу у півбалу над Кордіякою, що давало йому важливу для боротьби за «срібло» можливість стартувати після головного конкурента.

Підступні «Кулі»

«Кулі Атласа» дуже часто є вирішальним випробуванням на стронгменівських турнірах. Ця підступна вправа, що вимагає технічних навиків і залізних нервів,  може перевернути картину богатирської суперечки з ніг на голову. До того ж, завдання ускладнила злива, яка зробила снаряди вологими.  Цього разу погода й нерви підставили підніжку Олександру Кочергіну. Лише три місяці тому буковинець яскраво переміг у «Кулях», тріумфально завершивши виступ на чемпіонаті світу (у ваговій категорії до 110 кг). Цього ж разу він так сильно жбурнув першу кулю (135 кг)  на платформу, що та,  перелетівши й через наступний постамент, упала на землю: довелося робити ту саму роботу заново. Витрачений час і нерви не дозволили Олександрові відновити концентрацію – більше однією кулі він не підняв. Як наслідок, лише восьме місце у вправі, що викинуло Кочергіна з призової трійки.

Знакові досягнення Кордіяки й Бурштина

Кордіяка і Бурштин заклали по три кулі (135, 150 та 180 кг): львів’янин зробив це трохи швидше, забезпечивши собі перше у кар’єрі звання віце-чемпіона турніру «Найсильніша людина країни». Найвище на даний момент індивідуальне досягнення молодого богатиря дозволяє з перспективою  дивитися у майбутнє. У разі подальшої роботи галицького  атлета над розвитком своєї сили,  у нас є підстави сподіватися, що дуелі між Кордіякою та Новиковим стануть цікавішими і менш прогнозованими.

Знаковим є й  бронзовий успіх Андрія Бурштина. 34-річний ветеран вперше зійшов на подіум найпрестижнішого турніру року. Це високе досягнення Андрій безперечно заслужив своєю відданістю стронгмену, невпинною роботою й умінням не зважати на свій вік: скільки б йому не було років і яким би важким не був тягар, Бурштин завжди зберігає фантастичне почуття гумору, яким захоплює всіх навколо!

Фірмовий почерк чемпіона

Найяскравішою подією усього турніру є, поза будь-якими сумнівами, тріумфальний вступ Олексія Новікова у «Кулях». Єдиний з учасників, киянин заклав четверту – 190-кілограмову кулю, масним знаком оклику відзначивши здобуття третього  поспіль титул «Найсильнішої людини України». Із шести дисциплін фіналу Новіков тріумфував у чотирьох, фактично не залишивши шансів опонентам.

Олексій лише сам посіяв інтригу, коли став четвертим у дебютній вправі, але згодом швидко виправив ситуацію. Його першість у національному рейтингу не викликає жодних дискусій. Цього року Олекса переміг на чемпіонату світу у рамках фестивалю Арнольда Шварценеггера і вже навесні ми з нетерпінням очікуємо його дебюту у десятці професіоналів  на «Арнольд Классік». Це буде новий і дуже цікавий виклик у кар’єрі найсильнішого українця.

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ, strongman.org.ua

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.