Чернівчанка здобула право представляти на чемпіонаті світу… США

0

Неймовірно, але факт: титулована буковинська лучниця – дворазова чемпіонка світу в приміщенні та фіналістка Олімпійських ігор 1988 Тетяна Мунтян, яку наша система «витіснила» з вітчизняного спорту, будучи за океаном «граючим тренером», здобула право представляти Сполучені Штати Америки на чемпіонаті світу зі стрільби з лука в приміщенні 2018 року! І це в неповних 50 років!

Нагадаємо, Тетяна Мунтян на стику століть, за підсумками опитування серед фахівців та вболівальників, була названа кращою спортсменкою ХХ століття на Буковині (разом з бронзовою призеркою Олімпійських ігор 1968 у стрибках у висоту Валентиною Козир).

Призупинивши виступи на елітному рівні, Тетяна Степанівна розпочала було у Чернівцях тренерську кар’єру. Попрацювала трохи в «Інваспорті», трохи в «Колосі», облаштувала було зал для стрільби з лука в Мамаївцях Кіцманського району (в школі). Оскільки тренерська зарплата у нас, як відомо, скромна, м’яко кажучи, зіркова лучниця спробувала поєднати спорт з бізнесом, але займатися чесно в Україні спортивним бізнесом теж складно, або майже безнадійна справа. Спортивний актив висунув було кандидатуру Тетяни Мунтян на громадську посаду голови обласного відділення НОК України, запропонувавши Василю Ватаманюку (Царство Небесне йому) позицію почесного голоси відділення, але Василь Ананійович, на жаль, не погодився з цією пропозицією, а серед членів відділення на той час не було достатньої кількості сміливців, які готові були голосувати «проти системи» (відомо з якими складнощами через роки вдалося обрати іншого зіркового спортсмена Івана Гешка головою олімпійського відділення). Зрештою, Тетяна Мунтян виїхала в США, де «з нуля» почала тренувати американських лучників, і сама підтримувала форму.

Колись вже давненько Тетяна акцентовано зазначала, що вона ще не завершила кар’єру, а лише тимчасово припинила виступи на високому рівні. І що вона ще повернеться у великий спорт. Звісно, для когось це були «лише слова». А з часом це виглядало нереалістично – повернутися у великий спорт. Але хто знає «залізний характер» Тетяни, розуміє, що ця спортсменка може набагато більше, ніж здається реальним;)

Інакше «заспівали» скептики, коли чернівецька американка завершила передолімпійський зимовий сезон 2016 на 6 позиції в американському рейтингу, а олімпійський відбір на Ріо-2016 – 9-ою в США. 

І ось маємо нові приємні новини з-за океану. Представляючи Делрей-Біч (Штат Флоріда), Тетяна Мунтян завершила відбір до збірної США для участі у чемпіонаті світу в приміщенні 2018 на другому місці і, таким чином, «залізно» увійшла до збірної Сполучених Штатів! За підсумками 7 етапів відбірних змагань Тетяна набрала 17 очок, пропустивши вперед лише Маккензі Браун (Флінт, штат Техас) – 24 очки. Позаду залишилась і учасниця 5-ти Олімпійських ігор Хатуна Лоріг (Денвер, штат Колорадо), яка набрала однакову кількість  балів з відомою за виступами у компаунді (блочний лук) Кристал Гоувен (Дайвілл, штат Коннектикут) і, зрештою, на тай-брейку поступилась, тож третю вакансію в збірній зайняла Гоувен.

Непогано виступили і американські вихованці Тетяни Мунтян – Alex Zuleta-Visser (5 місце) та Hunter Free (16 місце).

Лідія Січенікова і Михайло Косташ

Вітаємо Тетяну Мунтян з цим успіхом і бажаємо вдалого виступу на чемпіонаті світу в приміщенні 2018 р.!

Нагадаємо, Тетяна озвучила мрію зустрітися на Олімпійських іграх (або інших великих змаганнях) з невісткою (Лідія Січенікова-Косташ ) та сином (Михайло Косташ). Учасниця І Юнацької Олімпіади та двох Олімпійських ігор Лідія Січенікова-Косташ наразі готується стати мамою, тож на Мундіаль-2018, зрозуміло, не поїде. А ось син Михайло, який вже представляв Україну на міжнародній арені, ще може відібратися на ці змагання, що було б знаковою подією!;)

Шкода лише, що в Україні так ставляться до своїх талантів…

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

***

***

***

***

***

***

Чернівецька сімейна пара представлятиме Україну на Всесвітній Універсіаді 2017

***

Стрільба з лука: Тріумф чернівецької олімпійської сім’ї на Універсіаді-2017

***

СТРІЛЬБА З ЛУКА: СІМЕЙНИЙ ТРІУМФ НА ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ 2016

***

На виборах голови обласного відділенні НОК двоє претендентів – Ватаманюк і Мунтян

***

Олімпіада-2012: Чернівчанка Мунтяну представляла в Лондоні Канаду (фото, відео)

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.