Волейбол: Ліберо «Буковина-ЧТЕІ» Ротар перейшла в команду Суперліги

0

Студентка ЧНУ Тетяна Ротар з Новоселиччини, яка у 2016 р. дебютувала з чернівецькою командою «Буковина-ЧТЕІ КНТЕУ» у вищій професійній лізі України, сезон-2017/18 проведе у складі титулованої тернопільської команди Суперліги.

 

Нагадаємо, «Буковина-ЧТЕІ-КНТЕУ», завдяки патронату ТМ «Obnova Euroshop» та підтримці з боку інших друзів волейболу, провела сезон 2016/17 у жіночій вищій лізі і посіла підсумкове 8 місце. Поки що не видно великої зацікавленості у владних структурах, щоби підтримати цю команду і допомогти їй штурмувати вищі висоти. А шкода, адже якраз місцева школа жіночого волейболу має багаторічні успішні традиції (на відміну від чоловічої, хоча відомо, що наша чоловіча команда «Будівельник» має в активі  сенсаційне «срібло» Суперліги, завдяки Василю Ватаманюку, якого, на жаль, немає серед живих), і цей «конвеєр» заслуговує мати «на верхівці піраміди» і успішну команду майстрів…

Насправді ж волейбольна Буковина лише минулого сезону вперше була представлена у жіночій професійній лізі України, і то, можна сказати, за збігом обставин…

Тож поки ситуація така, здібні буковинські волейболістки «приречені» грати за межами рідної області.

Тетяна Ротар отримала запрошення і готується до нового сезону в таборі тернопільської команди Суперліги «Галичанка-ТНЕУ-Гадз», яка минулого сезону фінішувала на 4-й позиції і стала фіналісткою Кубку України (до слова, як фіналіст, має зіграти з чемпіонками країни за Суперкубок країни).

Приємно зазначити, що «Галичанка» (як коротко досі називають команду, попри неодноразові зміни назви «під спонсорів») теж, певною мірою, пов’язана з Буковиною. Починаючи з того, що заснована команда була на базі Тернопільського національного економічного університету, який багато років очолював уродженець Новоселицького району Сергій Юрій (який, на жаль, також відійшов в інший світ). Свого часу чернівчанка Марина Лаврук представляла цей клуб у збірній України. А тепер головним тренером тернопільської команди є екс-гравець «Будівельника» Віктор Туркула, який, до слова, як і Тетяна Ротар, грав на позиції «ліберо».

Тетяна Ротар є представницею спортивної родини. Свого часу вони з батьками Юрієм та Оленою (волейболісти і судді) успішно виступали у змаганнях «Тато, мама, я – спортивна сім’я», а старший брат Денис Ротар має успіхи в легкій атлетиці, зокрема, був бронзовим призером чемпіонату України в приміщенні на дистанції 800 м (а його дружина Віталіна Ющенко має в активі успіхи у горизонтальних стрибках). Ще можна згадати, як у 2012 р. під час фінальної частини обласних сільських ігор зіркова бігунка Наталка Лупу презентувала здібній юній землячці Тетяні Ротар гарний спортивний костюм.

Бажаємо Тетяні вдалих виступів у складі «Галичанки»! І, звісно, хотілось би, щоби чернівецька команда мала таку увагу і підтримку, аби кращі буковинські вихованки грали вдома, а не в інших краях…

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

***

***

Довідково:

Волейбольна команда “Галичанка” заснована в 1985 році на базі Тернопільського фінансово-економічного інституту.
У 1990-1991 рр. команда виходить до Першої ліги Чемпіонату СРСР, з 1992 р. – учасник Чемпіонату України серед команд Вищої Ліги.
У червні 1993 р. гравці команди – студентки Тернопільського інституту народного господарства стають чемпіонами І Універсіади України. Через два роки у місті Харкові студентки ТАНГ знову повторюють свій успіх на II Універсіаді України. А вже через два тижні команда “Галичанка” завойовує Кубок України в м. Черкаси, і вперше в історії ігрових видів спорту Тернопільщини привозить Національний трофей у Тернопіль.
У сезоні 1997-1998 рр. з повністю омолодженим складом команда на сезон покидає лігу найсильніших і, ставши Чемпіоном України серед команд Вищої Ліги, повертається до когорти найсильніших, яка вже має назву Суперліги України. Повернення стало успішним. Два сезони (1999-2000 рр., 2000-2001 рр.) стає бронзовим призером Чемпіонату України серед команд Суперліги.
Команда ТАНГ, вигравши Універсіаду України, захищає кольори України на Всесвітніх Універсіадах у Пальма-де-Мальорка (Іспанія, 1999) та Пекін (Китай, 2001). У 2002 році гравці команди ТАНГ стають Чемпіонами Європи серед студентських команд у Афінах (Греція). У 2003 р. гравці ТАНГ виборюють ІІ місце на Універсіаді України, а у 2005 р. повертають собі титул Чемпіона Універсіади, захищаючи честь вже Тернопільського держаного економічного університету.
Весь період свого існування волейбольна команда “Галичанка” виступає, завдячуючи підтримці Тернопільського національного економічного університету.
В сезоні 2000-2001 рр. команда “Галичанка” брала участь у Кубку Європейської Конфедерації з волейболу.
Сезону 2005 – 2006 рр. «Галичанка» завойовує срібні медалі чемпіонату України серед команд Суперліги. 2006 -2007 року команда «Галичанка» стає срібним призером Спартакіади України та чемпіонами VIII літньої Універсіади України. У сезоні 2007-2008 рр., 2008-2009 рр команда завойовує бронзові медалі Чемпіонату України серед команд Суперліги.
В сезоні 2009-2010 рр. команда «Галичанка-Динамо-ТНЕУ» стає Чемпіоном України серед жіночих команд Суперліги.
Бронзові призери Кубку України 2014 року.
Жіноча студентська збірна України з волейболу у складі якої виступали гравці Галичанки (Дельрос Вікторія, Дуб’янська Ангеліна, Карпець Діана, Дудник Катерина, Мадзар Оксана) під керівництвом Романовича Андрія Васильовича виборола срібні медалі Всесвітньої Універсіади 2015 року. 
Гравці, які виступали за збірні команди України: Андрусенко Ольга, Туркула Олена, Зємцова Наталія, Кривець Катерина, Лаврук Марина, Косило Надія, Мандражеєва Тетяна, Лонюк Юлія, Щур Галина, Дельрос Вікторія, Биценко Олександра, Рева Анна, Дуб’янська Ангеліна, Яковчук Оксана, Рубан Єлизавета, Мельниченко Марина, Яковчук Оксана, Стасівська Олена, Міленко Олександра, Зеневич Настасія.

(інформація з клубної сторінки на сайті ФВУ, fvu.in.ua)

***

Тетяна Ротар (волейбол)

***

Волейбол: Буковинки переможно завершили Універсіаду-2017 (фото)

***

Чернівецький жіночий волейбол отримав шанс на успіх у вищій лізі

***

Чернівецький жіночий волейбол отримав шанс на успіх у вищій лізі

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.