Про футбольних мажорів та інші «нюанси» в контексті провалу на Євро-2016 (відео)

5

Футбольне Євро-2016 вже стало історією, але для українських вболівальників ця тема ще залишається актуальною і дуже болючою: чому «так» виступила у Франції збірна України, які уроки слід було б винести з цього і якими є наші найближчі футбольні перспективи?..

OsadetsMykola-arhiv-MB

Нижче можна переглянути відповідне відео інтерв’ю з керівником Чернівецької міської федерації футболу Сергієм Задорожняком.

На цю ж тему на запитання SportBuk.com відповідає президент ФК «Університет» (поточний лідер підгрупи у чемпіонаті області) – Заслужений працівник фізичної культури і спорту України Микола Осадець.

Україна пройшла до фінальної частини непросто, але все ж вболівальники, напевно, сподівалися на успішний виступ, або, може, на якесь диво від нашої команди… Ви з якими надіями очікували фінальну частину?

Все що сталось перед Євро в сенсі проблемних стосунків між збірниками з «Динамо» і «Шахтаря», зокрема, у тому неприємно пам’ятному матчі, зрозуміло, мало повпливати негативно на атмосферу в головній футбольній команді країни. Але коли запросили до збірної і вони вже на зборах, нехай, може, скриплячи зубами, але мали би помиритися. Або навіть якщо ні, то жили ж там разом, разом тренувалися, і їх запросили захищати честь не ЖРЕПу якогось, а держави… На полі забуваються всякі сварки, треба грати для людей, на результат. І коли за тобою стоїть ціла держава, не можна ставити вище свої амбіції, особисті речі… Вийшли з поля – можете розійтися в різні сторони і навіть не дивитися один на одного. А на полі маєте бачити друг друга, відпрацьовувати один за одного, команда має бути як один «кулак». Думаю, цього в якійсь мірі не було у нашої збірної.

І ще немаловажна деталь. Завжди ставлю в приклад такі речі. Коли грав гімн Польщі, було чути по телевізору, як вони співали, кричали на всю глотку. Як співали португальці, як кричав, жили аж напружувались, Роналду, як Північна Ірландія, Ісландія виглядала. І як воно у нас… Я це розглядаю і в контексті нашої університетської команди – тобто мова про настрій на гру, на битву, яка на полі має бути. Це той заряд, який треба «завести» і має всі 90 хвилин працювати. І дивитися, що на трибунах багато наших вболівальників, які приїхали вболівати, і місцевих, які за нашу збірну вболівали. Це мав бути той «12 гравець» і резерв, який мав допомогти зіграти краще. Це той «настрій з роздягальні». Іноді може щось не скластися, як планували. Але у другому таймі команди, бува, виглядають вже зовсім інакше. В перерві проводять якусь роботу і команди виходять зовсім інші, заряджені, відігруються, переламують хід поєдинку.  У нас цього теж не відчувалось. Починаючи з того, як команда співала гімн – видно було настрій.

Через ці всі «нюанси» надії наші на успішний виступ швидко розтанули. Не було видно у нашої збірної бійцівського характеру, самовіддачі. Не видно було, щоби хлопці підбадьорювали один одного, не було лідера, який потягнув би за собою інших. Сподівалися на Ярмоленка, Коноплянка… Як, наприклад, той Бейл виконував цю місію! Де були наші лідери?..

Як би ви могли пояснити таку кількість несподіваних, сюрпризних результатів, прориви деяких збірних, таких як Ісландія?

Зараз футбол вирівнявся. Він настільки став популярним і в малих країнах, які раніше не потрапляли навіть до фінальної частини, що вони почали заявляти про себе на повний голос. І ці держави потужні, родоначальники футболу, мають сильні чемпіонати, сильних футболістів, але часом не можуть протистояти малим державам. От в Англії дуже сильний чемпіонат, але збірна не змогла себе проявити нормально. А Уельс, Ісландія, Північна Ірландія – проявили себе у всій красі. Це ще раз доводить, що дуже багато залежить від вміння налаштовуватися на ігри і проявляти бійцівські якості на полі.

На мою думку, велика біда в тому, що у наших провідних клубах надзвичайно високі зарплати, про які не можуть думати навіть багато провідних клубів Європи. Не кажучи вже про порівняння із загальним рівнем життя в Україні. Стимул від цього якось «розмивається». І немає у наших «футбольних мільйонерів» духу патріотизму за свою державу. Давайте подивимось як грала Хорватія – теж невелика держава, але який дружній сильний колектив. Без особливих зірок. Але на полі, як кажуть, горою стояли один за одного і за свою країну!

Щось в тактичному плані і т.п. для себе взяли на цьому Євро?..

Багато чого занотував для себе. Основний акцент для себе зробив такий, що в першу чергу треба навчити гравців наших якісному базовому набору – зокрема, зупиняти м’яч і віддати точний пас. Коли бачиш команди Німеччини, Італії, Іспанії, як вони віддають на середні і дальні відстані точні передачі. У нас часом не можуть віддати точну передачу, коли ніхто не заважає, а там, коли пульс зашкалює, партнер знаходиться за гравцем, і примудряються точно «закинути» за спину. У нас нападаючі не можуть обіграти опонента один на один, заробити штрафний…

У сучасному футболі, напевно, зо 75-80% голів забивається зі стандартних положень. У нас немає кому це робити. І я для нашої університетської команди багато чого взяв. Будемо працювати, пробувати втілювати в життя те, що я побачив і зауважив для себе, щоби передати команді.

Які кадрові зміни очікуються в «Університеті» після вступної компанії?

На даний час немає інформації про те, чи вступають до нас якісь футболісти, на яких можна одразу розраховувати збірній ЧНУ. Прийде 1 вересня, будемо переглядати і, сподіваюсь, знайдуться потенційні кандидати в збірну університету, які покажуть себе у змаганнях серед збірних перших курсів факультетів. Завжди там знаходяться таланти. Наприклад, так «знайшлися» останніми роками воротар Іван Магіс, Павло Олійник (з інституту фізичко-технічних наук), Ілля Стрільчук та інші.

Було б добре мати механізми залучення до вузів як за успішністю в навчанні, так і за спортивними здобутками. А тепер здібний спортсмен може не набрати необхідний мінімум у ЗНО і опинитися поза потенційним набором…

Дивились матчі Євро-2016 як і де?

Вдома. Не люблю в компаніях… Зазвичай, сідаю, беру блокнот і по ходу матчів фіксую собі те, що може знадобиться в тренуваннях. Проблема, що теперішня молодь, можливо, замало дивиться футбол, мало аналізують. Хоча умови для цього чудові. Дивись собі гравців свого амплуа, стеж, як він грає, як відкривається, як віддає передачі, і пробуй для себе брати щось. Багато цікавого в газетах та інтернеті пишуть – думаю, коли б більше читали і аналізували, це б давало теж свій позитивний ефект.

Записав Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com

***

***

«Велосипедна крапка» у футбольному Євро-2016 у Чернівцях (фото)

***

5 Comments
  1. Олег says

    Горло по-украински “горлянка”.
    Эту “сборную” бездельников всю разогнать и ставить надо на новую молодежь!
    Они и гимн проорут как положено и болельщиков будут уважать!
    Примером может служить сборная Исландии!

    1. Дякую, Олег, за підказку про горлянку;) Я люблю, щоби інтерв’ю максимально передавало те, що каже людина;) І навіть якщо є якісь “русизми” і т.п., не звертаю часом на це увагу, бо ж все одно всі розуміють, про що мова;) Це проект на громадських засадах, можу собі дозволити такі “вольності”:)
      З іншим теж згідний:)

  2. Андрій Михайлюк says

    Невже Євро-2016 настільки потужне дійство, що заставило Манолійовича відірватися від чарчини? Сумніваюсь, чувак, напевне, весь місяць не просихав. Скільки не проходиш повз майданчик у студмістечку, Колян “вже такий, як треба”.

  3. Андрію, скільки років тому востаннє були в студмістечку?:)
    Манолійович вже роки зовсім не вживає, і навіть не курить вже. І він не “чувак”, а поважна людина! Якщо маєте поважніші успіхи, ніж Манолійович у спорті, повідомте будь ласка, цікаво, якого рівня людина може дозволити собі такі некоректні слова…

  4. Пика says

    Отлично?????? ,человек столько сделал для нашей команды ЧНУ , становился чемпионом Укр среди студентов с нашей командой ,был участником Евроуниверсиады по футболу , и единственный коментарий в его сторону от Андрея Михайлюка …. думаю “наш Укр спорт” держиться на таких людях как Микола Монольович,которые фанатично любят свое дело и отдают ему все силы и все свободное время…. Где наше уважение и благодарность ??? Или кроме $$$ мы ничего не уважаем?????

Leave A Reply

Your email address will not be published.