Мельдоній виводиться до пів року – звідси і проблеми у спортсменів на початку 2016

0

Всесвітнє антидопінгове агентство не буде поспішати з покараннями за застосування мельдонію, який з 1 січня 2016 р. включений до списку заборонених препаратів.

 

Рішення щодо покарання буде ухвалено після вивчення кожного випадку, – заявив генеральний Mildronat-gx-11003директор WADA Девід Хоуман.

Відповідаючи на запитання ТАСС, яке покарання чекатиме на спортсменів за використання мельдонія і чи отримають мінімальне покарання ті, які доведуть, що приймали цей препарат до 1 січня, він зауважив: «Зараз ми не можемо говорити на цю тему. Спортсменам треба дати можливість розказати свої історії, після чого буде винесено рішення. Раніше цього коментувати я нічого не можу».

За останніми даними, мельдоній виявлено у пробах порядку сотні спортсменів. При цьому поки що відомі імена 14 спортсменів (у т.ч. 10-ти росіян). І якщо тенісистка Марія Шарапова виправдовувується тим, що, мовляв, не знала про майбутнє включення мельдонію до списку заборонених, бо не читала відповідні повідомлення, то для більшості або всіх інших «умовних порушників» проблеми з мельдонієм стали неприємним сюрпризом, оскільки ці спортсмени, за словами багатьох, не приймали його після 1 січня 2016 р., тому аж ніяк не чекали такого повороту.

Ці проблеми, великою мірою, пояснюються результатами досліджень ФМБА, які, як повідомив керівник відомства Владімір Уйба, доводять, що термін виводу речовини мельдоній з організму становить до пів року, а не від декількох годин до декількох діб, як написано в інструкції: «В інструкції сказано, що препарат виводиться від декількох годин до декількох діб. Ми зараз почали проводити самостійні дослідження. Часу пройшло ще недостатньо, але навіть перші досліди дають нам доказову базу, що це не так. Кумулятивна дія препарату, як ми припускаємо, до пів року».

Ось вам і пояснення, чому у такої великої кількості спортсменів знайшли мельдоній, при тому, що вони чітко заявляють, що не приймали цей препарат після 1 січня, коли він став забороненим.

Мельдоній (препарат «Мілдронат») у спорті приймали з метою підвищення витривалості організму до високих фізичних навантажень під час тренувань і до високих нервово-психічним навантаженням під час змагань. У країнах СНД препарат, зазвичай, використовується для профілактики серцевих захворювань.

Також «розумникам», які в гонитві за «дешевими сенсаціями» поспішили в контексті мельдонію розкидуватися гучними заголовками про «допінгові скандали», варто ознайомитися з думкою винахідника мельдонію.

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
у минулому член юнацької збірної України з легкої атлетики

***

Наталка Лупу прокоментувала фантазії щодо допінгового скандалу

***

Leave A Reply

Your email address will not be published.